Mengurangkan Triglycerides ubat – ubat dan pilihan preskripsi

Mengurangkan Triglycerides ubat – ubat dan pilihan preskripsi

Triglycerides adalah darah lemak (lipid) yang akan ferried sekitar melalui aliran darah yang akhirnya akan disimpan sebagai lemak badan. Malah 95 peratus lemak badan yang terdiri daripada triglycerides, dan kita semua tahu bagaimana berbahaya menjadi berat badan berlebihan boleh. Tetapi bagaimana pula dengan ubat-ubatan? Adakah terdapat ubat trigliserida lowering yang dapat membantu menjaga triglycerides daripada mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan seseorang? Dalam artikel ini tentang mengurangkan triglycerides ubat kami akan menumpukan tiga pilihan ubat-ubatan preskripsi boleh didapati bersama-sama dengan tiga idea semulajadi bebas preskripsi yang dapat akal juga. Jadi kenapa tidak kita bermula.

Merendahkan trigliserida ubat/ubat

Kadang-kadang tekad sahaja tidak cukup untuk mengawal triglycerides degil dan doktor anda mungkin mengesyorkan ubat seperti ubat niacin kekuatan, fibrates, atau ubat-ubatan yang kotor. Kaedah yang paling berkesan tiada kekuatan preskripsi fibrates yang mungkin akan beberapa mungkin kesan sampingan yang perlu dipertimbangkan sebelum Menyelam kepala pertama ke dalam dunia fibrates preskripsi. Dua lagi adalah tidak kesan sampingan sama ada, jadi jika anda mengalami apa-apa gejala luar biasa seperti sakit otot, loya, cirit-birit atau sembelit pastikan untuk memberitahu doktor anda. Ini adalah bukan satu contoh di mana menahan kesakitan atau ketidakselesaan itu risiko.

* Niacin: Preskripsi kekuatan niacin adalah sangat berkesan lowering trigliserida ubat apabila diambil dalam dos yang tinggi. Ia juga akan meningkatkan nisbah LDL/HDL yang penting. Manakala ini mungkin kes memilih jenis betul-betul preskripsi kekuatan niacin adalah sangat penting. Anda lihat dos tinggi niacin pelepasan berterusan boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk dalam peratusan yang besar daripada orang. Untuk siaran segera sebab ini niacin (asid nikotinik) tidak Nikotinamida yang dijual di bawah jenama Niaspan harus menjadi rawatan pilihan. Untuk siaran segera yang berkesan niacin mesti diambil tiga kali sehari.

* Fibrates: Tempahan perubatan profesional percaya fibrates preskripsi rawatan yang paling berkesan untuk mengurangkan triglycerides yang tinggi. Fibrates kebiasaannya ditetapkan adalah gemfibrozil (Lopid) dan fenofibrate (Tricor). Gemfibrozil murah tetapi fenofibrate tidak. Bagi kebanyakan orang, gemfibrozil akan perlu diambil dua kali sehari dengan fenofibrate yang diambil satu hari. Sebagai ubat-ubatan preskripsi yang kebanyakan ada tiada perjalanan percuma dengan pelbagai kesan sampingan yang boleh didapati. Di samping itu, kedua-dua ubat ini boleh menghasilkan interaksi yang teruk apabila digabungkan dengan ubat-ubatan merendahkan kolesterol yang lain.

* Statin: Ubat-ubatan Statin yang juga dikenali sebagai HMG-pertama reductase inhibitors. Mereka menghalang keupayaan alat untuk menghasilkan kolesterol yang sekali gus menjadi amat berkesan apabila ditanya merendahkan kolesterol LDL (buruk), dan seolah-olah mempunyai kesan yang positif pada triglycerides yang sedikit tinggi. Sebaliknya terdapat sedikit bukti yang menunjukkan mereka adalah satu rawatan yang berkesan terhadap tahap trigliserida yang sangat tinggi. Dalam keadaan yang jarang berlaku, ia boleh menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai rhabdomyolysis yang mengancam nyawa yang serius. Kerosakan hati yang serius juga adalah satu lagi kesan sampingan yang jarang berlaku ubat-ubatan ini.

Adakah terdapat mana-mana pilihan bebas preskripsi?

Bagi apa-apa bilangan sebab orang yang tidak ingin pergi laluan dadah preskripsi. Jika anda jatuh ke dalam kategori ini satu berita baik ialah bahawa benar-benar terdapat beberapa pilihan preskripsi yang amat berkesan, selamat dan bebas untuk mengurangkan tahap trigliserida degil. Senarai ini termasuk minyak ikan (dos 600 mg DHA/EPA setiap hari), pengurangan kolesterol asli suplemen mengandungi minyak policosanol dan Lesitin, dan satu lagi pilihan yang lebih kontroversi akan suplemen beras yis merah. Seperti biasa anda perlu berbincang dengan doktor anda tentang interaksi ubat dan Keselamatan keseluruhan apabila mengambil sebarang ubat-ubatan semula jadi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *