Mengurangkan tahap kolesterol dengan makan hak oleh Scott Davis

Mengurangkan tahap kolesterol dengan makan hak oleh Scott Davis

Terdapat dua jenis kolesterol yang dikeluarkan oleh badan anda: LDL yang dikenali sebagai kolesterol yang tidak baik dan HDL, kolesterol baik. Tahap LDL yang tinggi membawa kepada lemak atau pengumpulan plak pada dinding arteri, yang menghadkan aliran bebas oksigen darah kaya yang meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar, arteriosclerosis (hardening dinding arteri) dan penyakit jantung koronari. Paras HDL, di sisi lain, bekerja untuk kolesterol yang bersih dari arteri tersebut sebelum ia mempunyai peluang untuk membentuk ke plak.

Tahap kolesterol akan dinyatakan dalam miligram setiap deciliter darah. Jumlah kolesterol di bawah 200mg/dl adalah wajar dan tahap antara 200 dan 239 dianggap kecil. 240 mg/dl tahap tinggi dan memerlukan perhatian. Kebanyakan orang bertujuan mengekalkan tahap batasan LDL di sebanyak 130mg/dl. Walau bagaimanapun, ia adalah berisiko jika anda mempunyai faktor-faktor risiko yang lain bagi penyakit jantung.

Diagnosis tinggi kolesterol adalah satu perkara yang menakutkan dan tidak boleh diabaikan kerana implikasi boleh didapati. Kolesterol yang tinggi boleh dikawal dengan rawatan dan gaya hidup sihat. Rawatan Kolesterol Tinggi termasuk ubat-ubatan preskripsi dan ubat semula jadi, kawalan diet dan senaman. Rawatan Kolesterol Tinggi adalah untuk jangka panjang dan anda dinasihatkan untuk mengelakkan allopathic rawatan seberapa banyak yang mungkin kerana kesan sampingan.

Bahagian yang sedih kehidupan moden ialah bahawa kita cenderung mengabaikan faktor terpenting yang menyebabkan kita sihat. Makanan yang kita makan adalah bertanggungjawab terutamanya ke atas paras kolesterol yang tinggi. Lemak mungkin telah mendapat nama buruk tetapi Realitinya adalah bahawa lemak juga adalah perlu untuk mengekalkan membran sel, penyerapan nutrien dan transmisi saraf.

Elakkan pengambilan lemak tepu. Ini kebanyakannya hadir dalam makanan haiwan, produk tenusu, telur dan ikan shell. Kelapa dan minyak kelapa sawit yang juga tinggi lemak tepu. Benar-benar Elakkan trans-lemak kerana mereka akan dibuat melalui proses kimia dan ditemui dalam makanan Tempahan komersial dan pesalah-pesalah yang terbesar. Untuk diet yang seimbang, sumber lemak dari monounsaturated dan lemak politaktepu.

Makanan seperti epal, beras perang, kacang, kulit kayu manis, bawang putih, anggur, oat dan walnut membantu menurunkan dan mengekalkan tahap kolesterol yang sihat. Bahan-bahan semulajadi seperti Rooibos, Gugulipid dan beras yis merah dan herba juga boleh membantu dalam mengurangkan LDL atau kolesterol yang tidak baik.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana untuk menguruskan kolesterol paras, semak panduan kami semulajadi untuk mengurangkan kolesterol. Dengan bantuan dan senaman alam semula jadi seseorang boleh mengekalkan gaya hidup sihat dengan mudah.

EL331014

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *