Mengurangkan tahap gula dalam darah – bagaimana anda boleh mengurangkan paras glukosa darah

Mengurangkan tahap gula dalam darah – bagaimana anda boleh mengurangkan paras glukosa darah

Jika anda dikesan dengan tahap glukosa darah yang berlebihan, anda mungkin akan lebih terdedah untuk membangunkan beberapa Kesihatan penyakit seperti jangkitan, darah biasa kaunseling dan kelewatan dalam penyembuhan sebarang luka dan luka. Tahap glukosa yang tinggi di dalam darah juga boleh membawa kepada keadaan yang degil seperti kencing manis. Mujurlah, Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk tahap gula darah yang lebih rendah.

Petua untuk menurunkan tahap gula dalam darah

Salah satu cara paling mudah untuk menurunkan tahap gula dalam darah adalah untuk kekal cergas dan sihat. Senaman yang kerap bukan sahaja membantu mengurangkan tahap glukosa darah, tetapi juga membantu melawan pelbagai jangkitan. Kekal aktif dan adopting senaman yang kerap juga dapat membantu merendahkan tekanan darah. Senaman juga membantu mengawal berat badan dan kawalan lipid dan paras kolesterol. Latihan tidak perlu yang kukuh, pencapaian senaman. Kira-kira setengah jam bersenam setiap hari, biarkan ia akan hanya berjalan, boleh membantu untuk mengurangkan paras glukosa darah anda. Berjalan kaki ke kedai dan tidak mengambil basikal atau kereta anda adalah semua idea yang baik! Mana-mana senaman tambahan, termasuk senaman di gimnasium, adalah untuk dibincangkan dengan penyedia jagaan kesihatan anda untuk berada di sisi yang lebih selamat dan dapatkan semua manfaat.

Makanan yang dimakan juga memainkan peranan yang sangat penting dalam tahap gula darah yang lebih rendah. Makanan glisemik rendah yang mereka akan lambat untuk mencerna oleh badan akan diutamakan. Glisemik tinggi makanan masuk ke dalam darah dengan mudah dan cepat dan oleh itu, mereka membuat pankreas untuk bekerja dengan cekap untuk melepaskan insulin kualiti.

Termasuk makanan glisemik rendah yang membantu untuk menurunkan tahap gula dalam darah…

· Buah PIR, epal dan orange.

· Oatmeal, kacang tanah, kacang pis, kacang dan granola

Makanan glisemik tinggi termasuk…

· Kentang, roti putih dan beras. Penyelidikan mendedahkan bahawa kentang dan roti putih boleh dengan mudah dan cepat menukar kepada glukosa di dalam badan. Lebih menghairankan, mereka mendapatkan ditukar lebih cepat daripada bar gula-gula!

Makanan dalam tin, goreng, dipelihara, Makan dan cepat adalah perlu dielakkan. Lemak dan gula yang kandungan dalam hampir semua makanan segera adalah sangat tinggi. Checkout untuk pilihan yang lebih sihat yang cahaya untuk mencerna.

Minum banyak air merupakan salah satu cara yang paling berkesan untuk menurunkan paras gula darah. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari membantu mengepam keluar berbahaya bahan toksik dari badan yang membantu dalam paras gula darah rendah, mengurangkan berat badan dan mengekalkan kulit yang sihat.

Herba Ayurveda meshshringi haridra, Indian gooseberry, karela, dan lain-lain membantu merendahkan paras glukosa darah. Salah satu boleh mengambil herba ini sebagai makanan tambahan. Pilihan yang ada ialah makanan tambahan herba tunggal atau anda juga boleh pergi beberapa formula yang mengandungi gabungan satu atau lebih atau semua herba yang dinyatakan di bawah. Herba ini semua akan berfikir untuk merangsang pankreas dan dengan itu membantu merendahkan glukosa darah. Mereka juga membantu dalam penyerapan glukosa persisian s-VHS oleh otot dan struktur badan lain seperti sel-sel dan tisu. Lain-lain herba yang berguna termasuk yarrow ekstrak likuoris, ekstrak kayu manis, huckleberries dan lain-lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *