Mengubati sembelit – Adakah dapat qada tidak mendapatkan Hajat – cuba ubat-ubatan

Mengubati sembelit – Adakah dapat qada tidak mendapatkan Hajat – cuba ubat-ubatan

Menurut beberapa Kumpulan penyedia penjagaan kesihatan holistik, jika anda ingin mempunyai penawar sembelit, diet perlu mengandungi jumlah lemak yang betul! Terlalu sedikit lemak membuat najis yang keras dan juga, terlalu banyak boleh menganggu fungsi usus dan sukar dihadam. Untuk ini, salah satu harus berbeza antara sumber-sumber semula jadi lemak seperti lemak ikan, badam, minyak zaitun, minyak colza, minyak canola dan minyak flaxseed. Jenis lemak yang ditemui dalam bantuan minyak ini dalam mengurangkan keradangan dalam sistem penghadaman. Di samping itu, salah satu mesti mengambil beberapa, tetapi tidak terlalu banyak sumber-sumber lemak seperti kacang, benih bunga matahari, minyak soya, minyak jagung, lampam, avocados, telur, minyak bunga matahari dan minyak jagung.

Untuk mengubati sembelit, minum air yang cukup kerana ia menjadikan najis lebih lembut. Makan makanan pada masa yang betul. Overfill perut pada bila-bila masa yang diberikan; Malah, ia adalah lebih baik untuk mempunyai empat atau lima hidangan kecil berbanding tiga yang besar.

Pergi ke tandas bila-bila masa anda merasakan dorongan untuk. Berehat commode itu dan biarkan ia semua mendapat masa yang cukup untuk lulus najis yang. Overstraining boleh menyebabkan kemudaratan kepada kawasan tempatan. Untuk memudahkan kelulusan najis satu boleh melincirkan pembukaan dubur dengan Vaseline atau beberapa Khas disediakan salap di pasaran sebagai pelincir.

Untuk mengubati sembelit, mempunyai dua camca besar biji linen setiap hari untuk beberapa minggu. Ini membantu dalam kelonggaran kandungan usus dan juga membantu mengurangkan sembelit dan buasir. Biarkan benih dalam air sejam sebelum memakan biji dan air yang akan dibubarkan bahan-bahan dari benih.

Pisang, minyak sapi (minyak mentega tulen) dan sedikit gula (contraindicated dalam penyakit kencing manis) adalah ubat yang baik. Cuba ini – mengambil separuh segelas susu dan tambah pisang dihancurkan dan kemudian satu sudu teh minyak sapi. Kemudian masukkan sedikit gula dan secubit serbuk halia. Anda boleh mendapatkan ini sebelum pergi ke katil. Anda boleh mengamalkan ini untuk beberapa bulan tanpa bimbang apa-apa. Ini membantu mendapatkan penawar sembelit sebagaimana yang disarankan oleh banyak penyedia penjagaan kesihatan holistik.

Rempah seperti halia, asafetida, jintan putih biji, dan Jintan hitam benih membantu dalam penghadaman dan boleh memainkan peranan yang penting sebagai mengubati sembelit. Menggunakan rempah yang kuat dalam makanan anda seperti cayenne, merah cili/paprika, cili atau bawang putih boleh menganggu fungsi usus dan oleh itu adalah diberi untuk seketika.

Kerap bersenam membantu usus untuk berfungsi dengan lebih berkesan dan dengan cara ini, ia boleh berfungsi sebagai penawar sembelit. Yogasanas telah dilaporkan sangat bermanfaat khususnya.

Sesetengah sembelit menyembuhkan tips lain termasuk:

· Tambah sedikit gula tambahan atau sesetengah madu untuk segelas susu dan minum dua kali sehari selama beberapa minggu. Ini adalah baik untuk sembelit.

· Anda juga boleh rendam satu tarikh (seedless) bermalam di ½ cawan air. Pada keesokan harinya, mash tarikh dengan air yang sama dan mengambil pulpa yang. Mengambil satu sudu teh air ini tiga kali sehari untuk melegakan sembelit.

· Cuba ini – rendam 50 gm cassia pulpa dalam air semalaman dan pagi seterusnya, mengambil 25 gm air.

· Minum penyelesaian berubat yang terdiri daripada ½ sudu teh madu ½ cawan air suam dua kali atau tiga kali sehari.

· Beberapa pengamal perubatan herba mencadangkan mencampurkan setengah cawan minyak zaitun dengan setengah cawan jus oren dan minuman. Ini memberikan kelegaan sembelit.

· Psyllium husk boleh diambil.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *