Mengubah tabiat perbelanjaan pengguna

Mengubah tabiat perbelanjaan pengguna

Seorang ahli ekonomi pernah memberitahu saya bahawa fakta “cerita” di sebalik apa-apa Laporan Ekonomi atau peristiwa hampir keseluruhannya berasaskan sosiologi, mengkaji bagaimana manusia masyarakat sebenarnya beroperasi dan bertindak balas kepada tindakan di luar. Ianya jelas ketara bahawa apabila ekonomi “pesat” atau “neoklasik”, tabiat berbelanja pengguna global biasanya berubah secara dramatik.

Mereka yang menonton kami keadaan ekonomi negara tahu bahawa asas ekonomi negara kita berdasarkan sama ada pengguna Amerika Syarikat adalah dalam suasana yang perbelanjaan; dua pertiga daripada ekonomi negara kita berdasarkan sama ada masyarakat yang sanggup menghabiskan mereka peluh dolar di pusat jualan runcit negara, wakil jualan Kereta, atau dalam sektor industri perkhidmatan. Tetapi apabila perkara mula pergi buruk, kerana mereka mempunyai selama 18 bulan, tabiat berbelanja boleh berubah secara drastik, merosakkan infrastruktur ekonomi sehingga keyakinan pengguna akhirnya mula membaiki.

Terdapat sesetengah ahli ekonomi dan pemimpin-pemimpin perniagaan hari yang percaya bahawa kemelesetan global semasa tidak hanya memaksa pengguna untuk mengutamakan tabiat berbelanja mereka tetapi ia mungkin telah berubah kesedaran pengguna kepada titik yang perniagaan Amerika Syarikat perlu menentukan sama ada atau tidak mereka akan berurusan dengan pelanggan yang asas dengan sikap perbelanjaan sepenuhnya baru. Beberapa pemimpin perniagaan percaya itulah kes.

CEO Syarikat Penney J.C. Tempahan memberi temuramah untuk menyuarakan kebimbangan beliau tentang tingkah laku pertanian pindah randah pengguna hari ini. Myron Ullman Tempahan berkata bahawa pengguna AS mempunyai banyak kebimbangan dan amat prihatin tentang perubahan yang akan datang bagaimana dalam penjagaan kesihatan boleh menjejaskan kewangan mereka dalam masa terdekat. Beliau terus dengan mengatakan bahawa pengguna secara tiba-tiba datang dengan kesedaran bahawa “mereka mungkin perlu menyimpan lebih daripada apa yang mereka telah terdahulunya dirancang. Tabiat berbelanja mereka telah berubah untuk menunjukkan perubahan ini pada masa hadapan.”

Dia bukanlah semata-mata; Kepimpinan korporat Best Buy, Drugstore.com serta CEO dari industri perkhidmatan (Hotel, Taman tema, Restoran, Perkhidmatan kereta sewa) semua mula menyedari bahawa pengguna AS tidak boleh kembali kepada tabiat berbelanja masa lalu dan bahawa perubahan dalam menjual mereka dan strategi pengiklanan mungkin perlu.

Sementara orang akan terus makan, mereka soalan sekarang adalah apa yang akan mereka beli, Bilakah akan mereka membeli dan di mana mereka akan membeli. Nama jenama produk mengambil backseat yang generik atau menyimpan barangan jenama. Pusat membeli-belah mula menunjukkan tanda-tanda kelemahan – lebih banyak kedai-kedai tutup sementara pengguna membuat jalan mereka ke alternatif lain, lebih murah. Daripada pergi ke salah satu gedung utama “anchor kedai”, mereka sedang kini menuju ke tempat-tempat seperti Wal-Mart, sasaran atau K-Mart untuk membeli perkara-perkara yang keluarga mereka yang “perlu” dan bukannya perkara-perkara yang keluarga mereka “mahu.”

Ekonomi mula menunjukkan tanda-tanda kehidupan buat pertama kalinya pada bulan-bulan yang banyak. Perbelanjaan pengguna adalah sehingga pada bulan Ogos yang sejak tahun 2001, menunjukkan bahagian terbesar ekonomi mula pulih daripada kemerosotan yang teruk di hampir 30 tahun. Pertambahan pembelian 1.3 peratus lebih besar daripada ramalan dan diikuti 0.3 peratus keuntungan dalam bulan terlebih dahulu adalah lebih besar daripada sebelumnya dianggarkan. Oleh itu, pendapatan turut naik pada kadar 0.2%.

Manakala semua yang mungkin benar, tahap keyakinan pengguna terus menjadi soalan utama. Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, ekonomi adalah semua tentang sosiologi dan sehingga pengguna Amerika mula berasa lebih positif mengenai menghabiskan wang mereka di “sudut kedai,” memulakan semula ekonomi Amerika Syarikat hanya perlu tunggu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *