Menguatkan sistem imun dengan Tip-Tip berkesan yang 6

Menguatkan sistem imun dengan Tip-Tip berkesan yang 6

Terdapat banyak cara untuk menguatkan sistem imun yang menjadikan tubuh manusia mampu bertahan terhadap pelbagai jangkitan yang disebabkan oleh mikroorganisma seperti bakteria, virus dan lain-lain. Mari kita lihat beberapa cara asas bagi menguatkan sistem imun-

Menguatkan sistem imun Petua #1: semua sistem tubuh memerlukan khasiat sempurna termasuk sistem imun. Untuk menjadikannya kuat, anda perlu mengambil diet yang seimbang yang merangkumi perlu protein, vitamin dan mineral. Mereka semua membantu dalam merangsang sistem imun dan juga membantu mengekalkan badan enzim dan hormon dalam suasana harmoni. Adalah dinasihatkan untuk memasukkan gelap, hijau dan berdaun sayur-sayuran dan buah-buahan yang segar yang membantu memberikan khasiat yang betul.

Menguatkan sistem imun Petua #2: latihan (latihan fizikal) memainkan peranan yang penting dalam membina kekebalan. Mereka telah diamalkan oleh orang-orang sejak berabad-abad sebagai satu cara tradisional untuk mengekalkan badan yang sihat tetapi kini mereka turut disokong oleh banyak kajian saintifik dan ujian klinikal. Senaman seperti Yoga, Pranayama dan meditasi dilaporkan menjadi sangat bermanfaat dalam menguatkan sistem imun.

Menguatkan sistem imun Petua #3: sifat telah berbakat kita dengan banyak herba yang memiliki sifat-sifat semula jadi untuk meningkatkan kekebalan dan menyediakan badan untuk melawan pelbagai serangan asing. Herba seperti guduchi (tinospora), amalaki (Indian gooseberry), Lahsuna (bawang putih), Pippali (piper) dan sebagainya adalah beberapa Tempahan potensi herba yang telah digunakan untuk merawat pelbagai penyakit kesihatan di mana imuniti yang terjejas.

Menguatkan sistem imun Petua #4: Terdapat beberapa perubatan alternatif dan terapi yang membantu dalam meningkatkan mekanisme Pertahanan tubuh dan membantu melawan pelbagai mikroorganisma. Terapi alternatif seperti akutekanan dan Akupunktur bukan sahaja penggalak imun yang baik tetapi mereka juga membantu dalam penyembuhan, merawat dan menghalang penyakit kesihatan. Begitu juga, Terdapat banyak minyak (digunakan dalam aromaterapi) yang membantu dalam mempromosikan mekanisme Pertahanan tubuh.

Menguatkan sistem imun Petua #5: memastikan tubuh dari apa jua jenis ketagihan. Penggunaan alkohol dan tembakau dalam apa jua bentuk (termasuk tampalan bir dan tembakau masing-masing) akan membawa kepada mengubah mekanisme Pertahanan tubuh. Selain dulling sistem imun, ketagihan itu juga mencederakan beberapa yang paling vital organ seperti hati, buah pinggang dan jantung. Lebih masa, ia juga boleh membawa kepada pertumbuhan luar biasa (seperti kanser) yang menjadi tidak boleh.

Menguatkan sistem imun Petua #6: salah satu harus menyerah semua makanan yang membahayakan tubuh. Diet kalori tinggi adalah perlu dielakkan. Selain itu, makanan yang mengandungi pengawet hanya diberi. Makanan berempah, berminyak, makan makanan dalam tin, dan paket makanan sejuk beku yang perlu dielakkan untuk kesihatan yang lebih baik. Mereka mungkin mempunyai kesan negatif terhadap sistem imun dan mungkin membosankan mekanisme Pertahanan tubuh.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *