Menghalang kerosakan pintu dok Loading dan drop-off dok

Menghalang kerosakan pintu dok Loading dan drop-off dok

oleh
Sophie Bureau

Dua masalah biasa memuatkan dok akan kerosakan untuk pemunggahan dok pintu dan dok drop-off yang melibatkan pekerja dan/atau forklift yang. Kedua-dua masalah ini dengan mudah dapat dielakkan jika isu-isu yang menyebabkan mereka benar-benar difahami.

Memuatkan dok pintu kerosakan

Memuatkan pintu dok biasanya kerosakan hasil daripada sebuah pementasan atau pengangkutan operasi atau situasi di mana beban dok pintu melanda. Apabila beban dok pintu hit, mekanisme yang membuka dan menutup pintu dok rosak, mengakibatkan ketidakupayaan untuk benar-benar membuka muat dok pintu. Pintu yang tidak terbuka sepenuhnya menawarkan suatu keadaan yang berpotensi tidak selamat kerana pintu boleh drop pekerja, kargo, atau memuatkan peralatan.

Memuatkan dok pintu drop-off

Indicate1 Perangkaan bahawa setiap hari terdapat lebih 260 kemalangan trak forklift yang memuatkan docks. Malah, setiap tiga hari ada memuatkan maut satu dok kemalangan di mana forklift satu titis-off yang dok loading. Untuk memuatkan setiap dok kemalangan, Terdapat kira-kira 600 tersasar berhampiran.

Banyak kemalangan ini boleh menjadi serius. Satu memuatkan penyerahan pintu dok boleh menjejaskan reputasi Syarikat dan tanggungjawabnya untuk menyediakan persekitaran kerja yang selamat. Perkara terakhir yang Syarikat ingin membaca tentang adalah tempat dok penyerahan pintu yang berlaku di salah satu daripada kemudahan mereka, terutamanya jika kemalangan boleh telah dihalang. Atau tidak mana-mana syarikat yang mahu menjadi statistik di Amerika Syarikat Jabatan tenaga kerja, Keselamatan dan pekerjaan Kesihatan pentadbiran (OSHA) mingguan kematian/malapetaka Report2. Di samping itu, penyiasatan boleh ikut untuk menentukan jika Syarikat adalah mematuhi piawaian dan OSHA.

OSHA boleh cite Fasal tugas Agung, yang memerlukan, “setiap majikan hendaklah menyerahkan kepada salah satu Nya pekerjaan pekerja dan tempat kerja yang bebas daripada bahaya yang diiktiraf yang menyebabkan atau mungkin menyebabkan kematian atau kecederaan fizikal serius kepada pekerja-pekerja.”

Standard lain yang boleh dipetik 1910.22(c), “meliputi dan/atau berukuran hendaklah disediakan untuk melindungi kakitangan dari bahaya lubang yang terbuka, kereta kebal, vats, Parit, dan sebagainya.”

Kesan memuatkan dok drop-off pintu dan dok pintu kerosakan pada keuntungan korporat
Walaupun satu memuatkan dok pintu penyerahan kemalangan boleh memberi kesan sesebuah syarikat. Bukan sahaja Syarikat bertanggungjawab ke atas kos kecederaan orang, tetapi kos penting, berpotensi beribu-ribu ringgit, akibat daripada tuntutan. Di samping itu, jika kematian yang terlibat, atau terdapat tiga atau lebih pekerja akibat insiden yang berkaitan dengan kerja yang syarikat perlu melaporkan kepada OSHA dalam masa lapan jam (29 CFR 1904.39). Ini kemungkinan besar akan menyebabkan OSHA pemeriksaan dan penyiasatan.

Keuntungan juga terjejas apabila beban dok pintu melanda. Sebaik sahaja terjejas, pintu tidak boleh dibuka atau ditutup tanpa kerosakan selanjutnya kepada mekanisma pintu tersebut, dan kadang-kadang dok pintu tidak boleh dibuka atau ditutup sekali sehingga ia, meninggalkan Syarikat dengan memuatkan sedikit dok dalam operasi. Hanya untuk menggantikan yang rosak pintu panel kos antara AS$ 200 – AS$ 600. Ini tidak termasuk masa henti yang dicipta oleh kehilangan penggunaan pintu, 2-3 jam dan kos buruh untuk memasang panel yang baru, kos pembaikan orang perjalanan masa.

Mungkin ada tambahan kos yang berkaitan dengan produk gantian jika beban dok pintu ini juga digunakan untuk:

• mengekalkan suhu penyejukan yang betul dan sejuk-rantai dari pecah semasa palletization, pentas, pemunggahan dan pemuatan kontena; atau

• melindungi produk dari terdedah kepada bahan cemar alam sekitar seperti mikrob, habuk, kelembapan dan pencemaran fizikal lain, mungkin ada kos tambahan yang berkaitan dengan produk gantian.
Syarikat mungkin mengalami kerugian tambahan akibat daripada beban dok pintu sepenuhnya atau sebahagiannya dibuka bagi suatu tempoh masa sehingga pembaikan boleh dibuat.

Penyelesaian yang

Hari yang ramai Keselamatan berfikiran-Syarikat akan menggunakan Keselamatan halangan sebagai satu rantaian tunggal merentasi beban dok pintu. Penggunaan rantai adalah satu amalan yang ketinggalan zaman yang menawarkan perlindungan yang minimum, jika ada, terhadap memuatkan penyerahan dok apabila peralatan pengendalian bahan yang terlibat.

Teknologi terbaru dalam dok pintu perlindungan adalah penggunaan halangan keselamatan yang menyediakan amaran visual yang berterusan dan peringatan Keselamatan. Di samping itu, untuk penggera dicetuskan apabila halangan Keselamatan melanda. Ini memberi amaran untuk tambahan kepada pekerja dok, membolehkan tempoh tindak balas yang sewajarnya bagi mengurangkan risiko secara tidak sengaja memukul pintu dok. Jika halangan yang melanda, ia selamat detaches atas kesan dan mudah menjadi reattached dalam hanya beberapa saat. Tiada kemahiran khas yang diperlukan untuk pasang halangan. Produk ini juga boleh membantu mengelakkan forklift penyerahan pada dok dibangkitkan dan pejalan kaki dari berjalan kaki dari tepi kandang tertuduh.
Berikut adalah pernyataan sokongan dari beberapa syarikat-syarikat pengedaran besar tentang mengapa mereka kini memilih untuk menggunakan memuatkan dok halangan Keselamatan pintu di hadapan mereka memuatkan dok pintu untuk mengelakkan beban dok kerosakan pintu dan dok penyerahan:

• Mario D’Amours, Naib Presiden pengedaran, Colabor L.P., pemasaran makanan bersepadu dan pengedaran rangkaian produk makanan Gudang yang sehingga mereka akan dibekalkan kepada pemborong: “secara tetap, kita bergerak banyak skids penuh produk, serta kosong skids, melalui pintu dok. Kami sedang mencari penyelesaian di mana akan ada jarak yang selamat antara pintu dan trak dan di mana kita juga dapat menyedarkan limbungan untuk sebarang isu keselamatan yang berpotensi. Halangan Keselamatan adalah penyelesaian yang sempurna untuk menyokong komitmen syarikat kami untuk Keselamatan. ”

• Serge lelaki, Pengarah, Molson-Coors menggelegak Syarikat: “keadaan kami yang sedikit berbeza. Kami mempunyai dalaman yang memuatkan dok dan oleh itu kami tidak memuatkan pintu dok. Walau bagaimanapun, untuk memuatkan kami menjamin operasi kami memutuskan untuk melengkapkan semua kami memuatkan dalaman docks dengan halangan Keselamatan. Ini menjadikan proses memuatkan kami jauh lebih selamat.”

• Denis Trois, Pengarah logistik Colabor L.P., Kanada yang bersepadu makanan rangkaian pemasaran dan pengedaran beroperasi di Quebec, Kanada Atlantik dan Ontario. Colabor warehouses makanan yang ia membekalkan kepada pemborong: “untuk menyelesaikan kami mahal memuatkan masalah pintu dok, kami memasang Keselamatan halangan pada setiap memuatkan dok pintu. Sejak itu kami tidak mempunyai loading yang tunggal yang dok kemalangan pintu.”

Ringkasan

Memuatkan dok pintu Keselamatan halangan, dari syarikat-syarikat seperti Keselamatan GMR, kini dianggap penyelesaian terbaik untuk membantu melindungi sambungan memuatkan pintu dari memukul dan rosak dan pilihan terbaik untuk membantu mengurangkan keperluan untuk menggantikan overhed pintu Panel bahagian bawah. Bilik-bilik ini juga menyediakan persekitaran yang lebih selamat pada beban dok dan membantu dalam menghalang memuatkan dok penyerahan kemalangan. Dok Keselamatan pintu halangan membantu mengukuhkan lagi komitmen Syarikat untuk mencegah kemalangan dan kecederaan.

Pada masa yang sama, memuatkan dok pintu Keselamatan halangan juga:
• Mengehadkan akses ke MTZ (Zon pemindahan material).
• Mengurangkan pekerja dan kemudahan downtime.
• Mengurangkan penyelenggaraan dan membaiki belanjawan dan dengan itu mengelakkan kerugian atau keuntungan korporat.

Tentang pengarang
Sophie Bureau adalah Pengurus pemasaran pada GMR Keselamatan, Inc. di Milford, Quebec, Amerika Syarikat.

1 AS laser Inc., Hazlehurst, Georgia. “Sebab-sebab yang tiga trak angkat kemalangan.” Pengurusan pengendalian bahan. Ogos 2008, 6-7.
Amerika Syarikat 2. Pentadbiran kesihatan dan keselamatan pekerjaan. “Laporan mingguan kematian, malapetaka, dan acara-acara lain.” 3 April 2010.
3 Amerika Syarikat. Pentadbiran kesihatan dan keselamatan pekerjaan. 29 CFR 1910.23. 3 April 2010.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *