Mengetahui tugas-tugas yang Phlebotomist yang

Mengetahui tugas-tugas yang Phlebotomist yang

Tugas-tugas phlebotomist yang membawa peranan yang penting dalam merawat pesakit dalam penjagaan kesihatan. Tugas-tugas mereka kelihatan mudah dan kecil tetapi ia tidak harus diambil tidak berhati-hati. Utama phlebotomist yang bertujuan untuk menarik darah dari pesakit untuk menyediakan sampel bagi penyelidikan, ujian dan pemindahan.

Sebagai phlebotomist yang mempunyai risiko tinggi kerana terdedah kepada pelbagai penyakit-penyakit yang ditanggung-darah dan bahan cemar, itulah sebabnya perlaksanaan yang betul, kepakaran kerja dan tahap hati-hati yang tinggi adalah kemahiran penting yang diperlukan apabila menjadi seorang phlebotomist. Di bawah penyeliaan penjagaan kesihatan berlesen profesional, tugas-tugas yang phlebotomist termasuk mengumpul sampel bloods dan bendalir lain daripada pesakit.

Phlebotomist dilatih menggunakan langkah-langkah keselamatan dan penjagaan yang amat apabila mengumpul sampel untuk mengelakkan transmisi penyakit yang transmittable, dan terikat dengan peraturan-peraturan yang ketat serta operasi. Sebelum pengumpulan, ia adalah tugas yang phlebotomist untuk menjamin semua koleksi peralatan dan persekitaran yang steril dan penggunaan yang pertama.

Selepas proses pengumpulan, sampel akan melalui proses seterusnya masing-masing: kerja-kerja makmal untuk keputusan, akhir analisis dan diagnosis dan dilupuskan di dalam cecair. Proses ini tidak akan tugas-tugas yang phlebotomist tetapi mereka perlu mengisi beberapa paperworks dan pelabelan koleksi bekas dengan maklumat penting mengenai pesakit bagi pengesanan yang tepat dan mengenalpasti dengan tepat. Tugas-tugas adalah kecil tetapi satu ralat tunggal boleh menyebabkan misdiagnosis yang membawa kepada kesan-kesan yang boleh membawa maut. Phlebotomist hospital yang kakitangan juga akan diperlukan untuk melatih phlebotomists lain dalam koleksi sampel yang bersama-sama dengan susulan.

Untuk menjadi seorang phlebotomist, anda akan perlu untuk mengikuti kelas phlebotomy untuk latihan Bertauliah Pusat atau phlebotomy sekolah di kawasan anda. Jika anda tidak pasti di mana untuk mencari sebuah sekolah untuk phlebotomy, anda boleh mencari di internet untuk mendapatkan maklumat dan lokasi sekolah-sekolah yang disediakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *