Mengetahui tentang ganja perubatan Kanada undang-undang

Mengetahui tentang ganja perubatan Kanada undang-undang

Undang-undang ganja perubatan Kanada telah menjadi subjek perbahasan perubatan dan politik selama beberapa tahun. Larangan ubat ini mula-mula dicabar dalam tuduhan ini oleh Terrance Parker pada tahun 1997. Terrance Parkers dibuat cabaran beliau atas dasar bahawa beliau memerlukan dadah untuk tujuan kesihatan. Perbalahan undang-undang berterusan sehingga Julai 2000, Bilakah Mahkamah Rayuan untuk Ontario digantung larangan selama setahun. Pada tahun yang sama kerajaan Kanada mula mengembangkan bekalan ganja bagi tujuan perubatan dalam Manitoba.

Tidak lama selepas kerajaan memulakan projek dalam Manitoba pada bulan Julai 2001 ganja perubatan akses peraturan-peraturan (MMAR) yang telah diperkenalkan. Peraturan-peraturan yang memungkinkan untuk penduduk Kanada yang lebih layak untuk mendapatkan ubat dari kawasan pembekal, pengedar bekalan kerajaan-ditanam atau tumbuh sendiri.

MMAR kanan untuk kebenaran isu membenarkan pemilikan dadah untuk tujuan kesihatan telah dicabar di Mahkamah Agung Ontario pada bulan Januari 2003. Mahkamah Perlembagaan kedudukan MMAR yang ditegakkan, tetapi diisytiharkan tidak mengikut Perlembagaan atas isu-isu yang berkaitan dengan sumber dan bekalan ubat atas sebab-sebab kesihatan.

Memiliki dadah untuk tujuan kesihatan adalah terhad kepada tiga kategori pesakit. Sesiapa yang mempunyai penyakit terminal dan hayat kurang daripada satu tahun boleh memohon untuk Kesihatan Kanada untuk mendapatkan kebenaran. Boleh individu-individu yang mengalami gejala-gejala tertentu yang biasanya berkaitan dengan syarat-syarat seperti sklerosis berbilang, kecederaan saraf tunjang atau penyakit AIDS dan HIV, beberapa bentuk artritis dan epileptic sawan dan kesakitan yang teruk. Kategori akhir hanya menyatakan tanda-tanda dari keadaan perubatan serius yang lain tidak terkandung dalam kedua-dua kategori lain.

Pesakit permohonan akan dikemukakan kepada Kementerian Kesihatan Kanada dan mesti boleh disertai dan disokong oleh deklarasi dari pengamal kesihatan mereka. Jika pemohon diluluskan memutuskan untuk mengembangkan bekalan sendiri atau memilih individu berkembang bagi pihak mereka, mereka dan mereka orang tersenarai dikehendaki untuk memohon lesen.

Penanam yang ditetapkan mestilah sekurang-kurangnya berumur 18 tahun dan akan menerima lesen dan kad pengenalan yang mengizinkan mereka untuk berkembang ganja bagi pihak pesakit bernama. Amaun pokok ganja yang boleh ditanam dalam setahun dihadkan dan kawasan penanam diberi bilangan benih yang terhad. Pesakit-pesakit yang telah diluluskan permohonan mereka tidak boleh memegang lebih daripada 30 hari bekalan di satu-satu masa.

Undang-undang Persekutuan di Amerika Syarikat terus melayan pemilikan dadah ini sebagai perbuatan yang menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun beberapa Negeri mempunyai undang-undang yang santai dan membenarkan penanaman dan pengedaran bagi individu dengan sijil doktor yang menyokong keperluan mereka. Yang bertentangan dengan Mahkamah Agung yang memerintah individu dikenakan dengan melanggar Persekutuan undang-undang dadah tidak akan mampu untuk mengemukakan pembelaan digunakan untuk tujuan perubatan.

Keputusan Mahkamah Agung itu menyebabkan kerajaan Kanada mengamalkan dasar sementara pada tahun 2003, membenarkan penjualan dadah ini dan benih kepada mereka yang memenuhi kriteria perubatan dan penanam kawasan mereka. Kerajaan Persekutuan hingga ke hari ini terus merayu pada dasar sementara itu.

Kami menyediakan maklumat mengenai ganja perubatan Kanada. Tujuan kami adalah untuk membantu orang-orang yang mengalami keadaan perubatan dengan menyediakan maklumat tentang penggunaan ganja perubatan di Kanada.

Kami menyediakan pendidikan/sumber tentang ganja perubatan untuk pesakit/penanam berkelayakan di Kanada berkembang ganja berkualiti tinggi / potensi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *