Mengetahui perbezaan jenis-jenis sakit tumit untuk rawatan

Mengetahui perbezaan jenis-jenis sakit tumit untuk rawatan

Setiap km berjalan kaki anda meletakkan kira-kira 60 Tan tekanan pada setiap kaki. Kaki anda boleh mengendalikan beban berat, tetapi terlalu banyak tekanan menolak mereka ke atas had-had mereka, yang menyebabkan kesakitan. Apabila anda pon kaki anda di atas permukaan yang keras semasa bermain sukan atau memakai kasut yang merengsakan tisu-tisu sensitif, anda boleh membangunkan sakit tumit, yang paling biasa masalah yang menjejaskan kaki dan pergelangan kaki. Tumit yang sakit biasanya boleh menjadi lebih baik dengan sendiri tanpa pembedahan jika anda memberi rehat yang cukup, tetapi ramai orang cuba untuk mengabaikan tanda-tanda awal sakit tumit dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang menyebabkan ia terus. Apabila anda terus menggunakan tumit yang sakit, ia hanya akan menjadi lebih teruk dan mungkin boleh membawa kepada keadaan kronik yang membawa kepada lebih banyak masalah.

Tumit kelepuhan dan Fissures

Juga dikenali sebagai plantar kelepuhan, kelepuhan tumit membangunkan apabila tulang metatarsal yang satu lagi, atau lebih rendah, daripada yang lain dan ia mencecah tanah dengan lebih banyak pasukan daripada Ia dilengkapi untuk menangani. Hasilnya, kulit di bawah tulang thickens, mewujudkan callus yang boleh menyebabkan kerengsaan dan sakit pada tumit. Dalam kebanyakan kes, kelepuhan tumit boleh dirawat tanpa pembedahan. Walau bagaimanapun, kes-kes yang teruk mungkin memerlukan prosedur pembedahan yang dipanggil osteotomy, yang dilakukan untuk melegakan tekanan pada tulang. Prosedur ini melibatkan memotong tulang metatarsal dalam yang bentuk “V” dan mengangkat tulang itu dengan tulang-tulang lain. Ini membantu untuk mengurangkan tekanan dan menghalang pembentukan sebuah callus tumit.

Fissure tumit yang adalah istilah bagi retak kulit pada tumit, yang boleh menjadi satu keadaan yang amat menyakitkan yang boleh menyebabkan pendarahan. Bersandarkan Buka selipar atau kasut yang membenarkan lebih banyak gelinciran sekitar tumit sambil berjalan akan sering pesalah-pesalah yang menyebabkan fissures tumit. Penyakit kulit seperti ekzema dan psoriasis, juga boleh membawa kepada fissures tumit seperti thickens kulit kerana geseran. Memakai kasut yang sesuai dan menggunakan pelembab kulit yang mendalam dan losyen boleh mengurangkan kekeringan yang dikaitkan dengan keadaan dan membenarkan kaki untuk menyembuhkan.

Kecacatan Haglund di

Haglund dan kecacatan, yang juga dikenali sebagai pam bursitis bonggol atau retrocalcaneal) adalah pembesaran yang tidak terperi sakitnya di bahagian belakang tulang tumit yang menjadi jengkel dengan Kasut. Biasanya muncul sebagai kawasan merah, sakit dan bengkak belakang tulang tumit, wanita cenderung untuk membangunkan kecacatan Haglund di lebih daripada lelaki. Ini adalah disebabkan oleh kerengsaan kaunter tegar tumit dalam kasut yang rub naik dan turun di bahagian belakang tulang tumit. Kasut yang berubah-ubah, merendam kaki, dan ubat-ubatan anti-radang yang sering mengurangkan gejala-gejala masalah ini. Seperti biasa, berunding podiatrist anda sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan untuk merawat keadaan anda.

Plantar Fasciitis (merangsang tumit)

Bentuk yang paling biasa sakit tumit dan gerbang dirujuk sebagai plantar fasciitis. Ia sering dikesan kepada keradangan pada bahagian bawah kaki, tetapi lebih khusus lagi ia adalah keradangan tisu penghubung, yang dipanggil plantar fascia. Plantar fascia bermula dari pangkal jari kaki, di gerbang kaki, ke titik di mana ia memasukkan ke dalam tulang tumit. Overpronation adalah punca paling biasa plantar fasciitis kerana kerana kaki gulungan masuk berlebihan apabila berjalan, ia ganang di kaki, lengthens gerbang, dan meletakkan menambah ketegangan pada plantar fascia. Lama-kelamaan, ini boleh menyebabkan keradangan.

Juga dikenali sebagai Sindrom merangsang tumit, plantar fasciitis boleh sering berjaya dirawat dengan langkah-langkah yang konservatif, seperti penggunaan ubat-ubatan anti-radang, Pek ais, regangan senaman, peranti orthotic dan terapi fizikal.

Jangan lupa untuk hubungi Dr. Mark Forman, podiatrist Scottsdale anda, jika anda mengalami sakit di tumit. Serta-merta diagnosis dan rawatan adalah penting untuk mengekalkan kaki yang sihat, gembira tanpa rasa sakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *