Mengetahui kebenaran tentang kesan-kesan sampingan Finasteride

Mengetahui kebenaran tentang kesan-kesan sampingan Finasteride

Rawatan kehilangan rambut lelaki telah berkembang dengan banyak dari masa yang tradisional. Terdahulu, lelaki mempunyai pilihan sedikit sahaja untuk menyembunyikan mereka botak; wigs, topi atau mungkin beberapa bijak ‘sikat melalui’ teknik adalah semua bahawa anda mungkin boleh bergantung untuk menyembunyikan keadaan anda. Tetapi dengan kemajuan dalam Sains Perubatan, anda boleh kini menghalang dan juga mencetuskan pertumbuhan semula rambut. Jika anda menderita daripada corak lelaki botak, jenis yang paling lazim keguguran rambut lelaki, anda boleh cuba Propecia finasteride untuk memastikan anda mengekalkan kunci anda. US Food and Drug Administration (FDA) telah meluluskan finasteride sebagai ubat yang selamat untuk merawat faktor hormon yang sering membawa kepada keguguran rambut pola lelaki. Tetapi masih terdapat kebimbangan ke atas kesan sampingan. Ia adalah penting bagi anda untuk mengetahui cara perubatan ini kerja sebelum anda boleh memahami kesannya sekunder yang berpotensi berbahaya.

Bagaimana finasteride berfungsi?
Kebimbangan mengenai kesan-kesan sampingan finasteride menjana dari mekanismanya bekerja. Ubat ini menghalang keguguran rambut dengan membetulkan ketidakseimbangan hormon seks lelaki yang kedua yang dipanggil dihydrotestosterone (Kademlia DHT). Hormon ini adalah derivatif dari salah satu hormon seks lelaki utama yang dikenali sebagai testosterone. Enzim yang dipanggil 5-alpha reductase bertindak sebagai pemangkin, pengurangan dalam jumlah testosteron boleh mencetuskan keguguran rambut jenis ini. 5-alpha reductase biasanya memeluk testosteron percuma Kademlia DHT, menyebabkan peningkatan hormon kitaran androgenic di kulit kepala. Finasteride boleh kaunter peningkatan oleh menghalang pembentukan Kademlia DHT pada kulit kepala anda.

Apakah yang menyebabkan kesan sampingan?
Ia adalah kerana tindakan pembantut Propecia finasteride bahawa anda mungkin akan mengalami beberapa kesan sampingan. Kesan-kesan sampingan biasanya dilaporkan finasteride termasuklah gatal-gatal, ruam, alahan, gatal dan bengkak muka dan bibir. Dalam sesetengah kes, mengambil Propecia untuk rawatan lelaki corak kebotakan lelaki telah mengalami kesan sampingan seksual seperti kesakitan dalam testosterone, ejaculatory masalah, dan masalah erektil. Sesetengah lelaki juga telah melaporkan masalah payudara seperti pelepasan puting, kesakitan atau pembesaran; isipadu air mani yang rendah dan nafsu berahi semakin berkurangan. Tetapi tidak mendapat panicky, kerana ada berita baik untuk anda.

Finasteride kesan-kesan sampingan yang boleh memudaratkan, tetapi mereka biasanya pergi selepas anda berhenti mengambil ubat
Hasil daripada percubaan-percubaan klinikal telah menunjukkan bahawa kesan sampingan seksual yang disebabkan oleh finasteride boleh menjejaskan hanya 2 daripada 100 lelaki. Dan orang-orang yang mengalami kesan sampingan seperti mendapat kelegaan segera selepas mereka berhenti mengambil Propecia. Juga, hanya 3 daripada 1000 lelaki mengalami masalah rendah seksual keinginan atau ereksi selepas mereka berterusan menggunakan finasteride selama 5 tahun. Dalam kes anda tidak tahu, ubat ini boleh berfungsi terbaik jika digunakan untuk 2-5 tahun. Jadi faedah jelas melebihi faktor risiko apabila anda menggunakan ubat untuk rawatan kebotakan jangka panjang.

Anda ingin tahu:

Propecia finasteride tablet boleh mempengaruhi keputusan ujian khusus prostat sembuh (PSA) yang dilakukan untuk diagnosis kanser prostat. Sebelum atau selepas menjalani ujian PSA, beritahu doktor anda bahawa anda sedang finasteride.
Propecia biasanya memberikan keputusan positif dalam tempoh setahun rawatan. Jika anda tidak mengalami kelembapan rambut gugur atau pertumbuhan semula rambut selepas menggunakan ubat ini selama setahun, peluang yang amat tipis bahawa anda akan mendapat manfaat apa-apa tambahan daripadanya. Berbincang dengan doktor anda kemudian dan cuba rawatan kehilangan rambut alternatif.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *