Mengetahui bagaimana untuk mengesan gangguan Bipolar adalah langkah pertama untuk merawat ia

Mengetahui bagaimana untuk mengesan gangguan Bipolar adalah langkah pertama untuk merawat ia

Ada orang berniaga dengan bentuk yang berbeza daripada penyakit mental dalam semua aspek masyarakat. Walaupun masih ada stigma yang melekat pada pelbagai penyakit, apa yang perlu difahami adalah bahawa ia benar-benar melibatkan otak yang tidak berfungsi dengan betul. Gangguan bipolar boleh menjadi sukar untuk melihat orang pada awalnya, terutamanya jika anda tidak tahu tanda-tanda. Pada dasarnya apa yang sedang berlaku apabila seseorang mengalami gangguan Bipolar adalah melampau surut mood. Untuk memahami tanda-tanda yang bermakna bahawa ia akan lebih mudah untuk memahami apa yang berlaku.

Masa menampilkan melampau adalah tanda-tanda yang mungkin ada masalah. Walaupun kebanyakan individu di terjungkir yang agak walaupun bagi sebahagian besar, mereka yang mengalami gangguan bipolar mempunyai tempoh paras tertinggi. Ketinggian ini biasanya dikenali sebagai fasa mania gangguan bipolar dan boleh dikaitkan dengan berehat dari realiti atau mungkin hanya kelihatan seperti yang biasa sehingga tempoh seperti halnya dengan orang-orang yang mengalami hypomania. Manakala menghabiskan masa dengan seseorang di fasa ini biasanya menyeronokkan ia biasanya diikuti oleh tempoh melampau detik.

Mereka yang mempunyai gangguan bipolar cenderung mudah terganggu dan oleh itu mereka akan disorganized dan flighty meninggalkan banyak belum selesai projek semua sekeliling mereka. Projek seolah-olah menjadi lebih besar daripada kehidupan dengan orang bipolar tetapi tidak pernah nampaknya membuahkan hasil. Tempoh kemurungan yang teruk juga dikaitkan dengan gangguan ini dan orang-orang yang hanya gembira dan menari tentang hanya beberapa jam yang lalu kini boleh tidur dan tertekan dengan ketara. Hasilnya kemurungan ini mungkin gejala pertama yang dikesan; Walau bagaimanapun, antidepresan tidak bekerja dengan baik untuk penghidap gangguan ini kerana mereka biasanya akan meningkatkan mania ini. Diagnosis lengkap adalah kunci untuk membantu mereka mendapatkan gangguan ini di bawah kawalan.

Cepat marah juga boleh menyebabkan dari flip flopping mood dan hasilnya, individu ini mungkin kelihatan muram di antara episod. Semua orang mempunyai hari yang baik dan buruk yang merupakan salah satu daripada sebab-sebab yang boleh menjadi sukar untuk mendiagnosis gangguan bipolar tetapi biasanya seseorang dengan penyakit ini tiada perubahan mood akan menjejaskan dengan ketara kehidupan dan hubungan mereka.

Bercakap kepada seseorang yang mempunyai gangguan yang boleh menjadi sangat sukar. Mereka mempunyai begitu banyak berlaku di dalam otak mereka kadang-kadang mereka tidak boleh walaupun lambat turun cukup untuk mempunyai perbualan yang masuk akal. Mereka akan bercakap terlalu cepat dan sering melompat dari satu topik yang lain. Mereka biasanya berfikir tentang perkara-perkara dalam jenis aliran daripada kesedaran yang terganggu dan berkait perkara di sini di sana yang membuat rasa sempurna kepada mereka, tetapi tidak ada orang lain. Semua gejala-gejala ini bersama-sama membuat hidup yang amat sukar dan boleh membantu sangat oleh pelbagai rawatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *