Mengetahui bagaimana ekstrak herba tempatan telah terbukti untuk meningkatkan potensi hormon

Mengetahui bagaimana ekstrak herba tempatan telah terbukti untuk meningkatkan potensi hormon

Belajar bagaimana ekstrak dua tempatan spesies rumpai, Tribulus terrestris dan Fadogia agrestis, meningkatkan tahap testosteron (hormon lelaki) darah. Ekstrak air yang sekali gus boleh digunakan untuk mengubah suai fungsi-fungsi yang Kurang Upaya penglihatan pada manusia dengan komponen-komponen saponin mereka. Sesungguhnya, komponen saponin tumbuh-tumbuhan boleh meningkatkan sifat-sifat perangsang kerana sifatnya semakin androgen. Sehingga kini, herba ini telah meluas digunakan dalam pengurusan pucuk lelaki terutama sekali mati pucuk. Bagaimanapun, kesahihan dakwaan-dakwaan ini sebagai afrodisiak telah terbukti. Tribulus terrestris adalah tumbuhan berbunga di dalam keluarga Zygophyllaceae. Ia biasanya dipanggil syaitan thorn, tebuk anggur, caltrop, anggur kuning dan goathead. Di Perancis, ia adalah croix de Malte dan abrolhos dalam Bahasa Portugis. Sementara itu, Fadogia agrestis dari keluarga tumbuhan, Rubiaceae, dipanggil ” yang aphrodisiac” yang potensi herba ini telah disahkan.

Menurut The tumbuhan berguna, decoctions buah-buahan dan daun daripada Tribulus terrestris diambil sebagai diuretics, tonik dan aphrodisiac. anda boleh mengambil satu daun infusi gonorrhoea rawatan. Penggunaannya daripada cirit birit dan gastrik juga direkodkan. Tanah benih boleh dijadikan minuman untuk perut bengkak dan pap. Loji ini juga diletakkan ke withlows. Ia digunakan terhadap penyakit sendi juga. Akar yang mempunyai sifat-sifat kesemak”. Pada Fadogia agrestis, akar-rebusan digunakan dalam Volta atas dengan cara yang am untuk sakit perut dan cirit-birit, dan kadang-kadang untuk blennorrhea (mana-mana bebas melaksanakan mukus, terutamanya pelepasan gonorrheal dari dalam uretra). Sakit gigi yang sekeping akar disedut dan jus ditelan. Keras woody akar-stok digunakan perubatan preskripsi untuk meningkatkan kejantanan. Rebusan diminum untuk sakit buah pinggang dan daun embrocated topically. Buah-buahan yang berserabut, tetapi tidak boleh dimakan”.

Tribulus terrestris boleh bekerja dengan merehatkan otot-otot licin dan meningkatkan aliran darah ke dalam corpus cavernosa (faraj). “Kesan relaxant diperhatikan adalah mungkin disebabkan oleh peningkatan pengeluaran nitrik oksida dari hujung yang endothelium dan saraf. Sejak Tribulus melegakan otot-otot licin, ini mungkin akaun faedah di perut kolik. Ia didapati bahawa Tribulus boleh mencetuskan pengeluaran testosteron, “Fadogia agrestis telah digunakan untuk dekad sebagai penawar semula jadi untuk mati pucuk dan aphrodisiac untuk. Kilang sebagai herba prostat, decumbent, Tahunan, berpunca kepada menjadi 90 cm panjang, bidang, “buah-buahan ini bersenjatakan duri yang memberikan ia jenis calthrop, tekanan yang kaki manusia dan lembu. BURS rak spiny yang entangle dengan kot stok dan menembusi daging dan tuaian tanaman yang tercemar dengan BURS rak diturunkan di nilai. Bertaburan di jalan dan jalan-jalan, mereka telah diketahui untuk tusukan basikal dan kereta tayar, nama diperolehi dari tenggara Amerika Syarikat, ‘tebuk anggur’ “, Fadogia agrestis adalah ‘ woody herba atau pokok renek, multi-stemmed, dari pangkalan woody; savanna hutan dan meadows; Ekstrak air Fadogia yang agrestis batang akan dikemukakan untuk meningkatkan tahap testosteron darah, yang mungkin disebabkan oleh komponen saponin yang. Ekstrak air batang agrestis Fadogia oleh itu boleh digunakan untuk mengubah suai fungsi-fungsi yang terjejas dalam haiwan, terutamanya timbul daripada hypotestoster-onemia (kegagalan organ utama atau menengah kegagalan pituitary) “. Sifat-sifat afrodisiak Tribulus terrestris cabutan (protodioscin) dalam tikus biasa dan castrated yang mendapati Tribulus menjadi sejenis penggalak.

Tingkah laku dan intracavernous tekanan (ICP) dalam tikus yang normal dan castrated untuk memahami peranan Tribulus sebagai aphrodisiac untuk. ICP merujuk kepada aliran darah ke dalam corpus cavernosa. Tikus dewasa dibahagikan Kumpulan lapan masing-masing termasuk air suling yang dirawat testosteron (biasa dan castrated), dirawat (biasa dan castrated) dan Tribulus dirawat (castrated). Berbanding dengan kawalan castrated, rawatan castrated tikus (dengan testosteron atau ekstrak Tribulus) menunjukkan peningkatan dalam berat prostat dan ICP. Terdapat juga seorang biasa hingga sederhana peningkatan tingkah laku sebagai bukti peningkatan dalam pemasangan kekerapan. Protodioscin (saponin) adalah ejen phytochemical yang diperolehi daripada tumbuhan herba Tribulus terrestris. Ia telah secara klinikal diuji secara meluas, dan didapati dapat memandu dan untuk meningkatkan ketegangan di kalangan lelaki. Mekanisma tindakan protodioscins yang disyaki melibatkan yang memeluk dehydroepiandrosterone (DHEA) dan testosteron. Tribulus terrestris juga mungkin mempunyai pengaruh ke atas pengeluaran testosteron.Tribulus yang mempunyai pengaruh ke atas penerima androgen, yang terletak pada sel-sel otak dalam hipotalamus yang. Analisis phytochemical menunjukkan bahawa buah-buahan Tribulus mengandungi beberapa bahan yang berbeza termasuk saponins (protodioscin, furostanol), glycosides, flavonoid, diet yang mengandungi alkaloid, resin, tannin, gula, gelatine dan minyak pati. Terbaru, dua saponins yang baru telah terasing daripada Tribulus terrestris: Terrestrinins A dan B. Hadir semasa saringan phytochemical yang Fadogis agrestis mendedahkan kehadiran Diet yang mengandungi alkaloid dan saponins manakala anthraquinones dan flavonoid yang lemah. Selain meningkatkan fungsi, Fadogia agrestis dan Tribulus terrestris telah dilaporkan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Di Turki, Tribulus terrestris biasanya digunakan dalam membuat ubat-ubatan bagi tekanan darah dan kolesterol. Di Eropah, Tribulus telah digunakan dalam membuat ubat-ubatan sepanjang sejarah, sejak orang-orang Yunani, untuk beberapa keadaan seperti sakit kepala, gangguan saraf, sembelit, dan dysfunctions. Di China dan India, Tribulus terrestris telah dipuji untuk kegunaan dalam hati, buah pinggang, kencing, dan ubat-ubat kardiovaskular.

Sifat-sifat tonik Tribulus terrestris telah diuji kepada kesan ginseng, tetapi perkara ini berlaku disebabkan oleh mekanisma yang sama sekali berbeza. Tuntutan telah dibuat bahawa ia meningkatkan tahap testosteron dengan meningkatkan tahap hormon luteinizing (LH). LH bertanggungjawab “memberitahu” badan untuk menghasilkan testosterone. Satu fakta yang menarik adalah bahawa lanjutan penggunaan steroid anabolik mengurangkan tahap LH, dengan itu mengurangkan dan kadang-kadang menutup badan pengeluaran testosteron. Ia juga didakwa Tribulus terrestris peningkatan testosteron dengan meningkatkan gonadotropin – releasing hormon (GnRH) yang seterusnya merangsang pengeluaran LH dan folikel – stimulating hormon (FSH). Testosteron, Selain peranannya dalam pembinaan otot dan meningkatkan kesuburan dan libido, juga diketahui mempunyai kesan yang positif terhadap aktiviti Sum-Sum tulang (bagi pengeluaran sel darah merah) dan sistem imun. Di sisi lain, The T terrestris disebabkan tiada peningkatan testosteron atau LH lelaki muda, dan satu lagi tambahan komersial yang mengandungi androstenedione dan ekstrak herba, termasuk T. terrestris, adalah tidak lebih berkesan meningkatkan tahap testosteron daripada androstenedione semata-mata. Tribulus terrestris telah belajar di China dan didapati mengurangkan kekerapan angina pectoris (serangan jantung). Tribulus juga mempunyai potensi anti-mikrob dan anti-tumour. Tidak ada lagi mana-mana baik bukti bahawa Tribulus meningkatkan prestasi sukan. Tribulus terrestris telah terbukti lebih rendah tahap darah kolesterol dan di samping itu, mungkin mempunyai sifat antioksidan. Tribulus juga telah ditunjukkan kepada tekanan darah yang lebih rendah dalam tikus dengan tekanan darah tinggi dan mempunyai gula darah yang mengurangkan kesan. Saponins dari Tribulus terrestris menghalang pertumbuhan jenis garisan sel kanser hati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *