Mengesan dan membetulkan tabiat tidak sihat remaja

Mengesan dan membetulkan tabiat tidak sihat remaja

Apabila bilangan remaja yang menggunakan dadah, tembakau dan alkohol semakin meningkat, jumlah dadah yang berkaitan isu-isu yang terus meningkat. Walaupun pemimpin-pemimpin kerajaan dan masyarakat akan merangka strategi-strategi yang pelbagai, kekurangan intervensi masa yang betul mengakibatkan kemajuan ubat-ubatan yang menyalahgunakan tabiat dalam remaja. Pengesanan dan pengesahan bersama-sama dengan pembetulan ini tabiat yang tidak sihat pada masa yang betul adalah sangat penting untuk membantu remaja daripada mendapatkan musnah disebabkan oleh tabiat tidak sihat ini.

Artikel ini membincangkan tentang beberapa langkah penting yang membantu dalam menghentikan anak anda daripada menjadi mangsa jangka panjang dari tabiat tidak sihat yang disebutkan di atas.

Remaja akan terdedah kepada tabiat yang tidak sihat:
Peluang untuk mengamalkan tabiat yang tidak sihat seperti Merokok, alkohol atau dadah terlarang adalah lebih semasa remaja, kerana ini adalah fasa peralihan hidup di mana kanak-kanak pendahuluan dari zaman kanak-kanak kepada remaja awal. Pada peringkat ini meningkatkan interaksi sosial dan remaja akan mempunyai lebih banyak pendedahan kepada situasi seperti ketersediaan ubat yang meningkat, sebaya abusing dadah dan aktiviti-aktiviti sosial yang melibatkan ubat-ubatan yang boleh meningkatkan risiko menyalahgunakan dadah, tembakau dan alkohol.

Mengenalpasti gejala-gejala tabiat yang tidak sihat:
Remaja boleh disyaki mengamalkan tabiat tidak sihat ini dengan memerhatikan beberapa gejala yang beliau mempamerkan kedua-dua fizikal dan behaviorally. Beberapa gejala fizikal termasuk mata yang merah dan berair, perubahan pemakanan, tidur yang luar biasa masa, markah jarum pada badan, dan peluh berlebihan. Beberapa gejala tingkah laku meliputi tingkah laku keliru dan paranoid, berbohong tentang aktiviti-aktiviti mereka, dari segi fizikal dan lisan kesat dan menghormati, mengelakkan hal-hal Keluarga, perubahan dalam tabiat melahirkan peribadi dan secara tiba-tiba jatuh dalam gred di sekolah. Kepada untuk mengenalpasti gejala-gejala ini, dengan serta-merta mengesahkan tabiat mengambil tindakan.

Campur tangan pada masa yang sesuai – menjalankan ujian dadah:
Tabiat tidak sihat ini boleh menimbulkan isu-isu kesihatan yang serius. Oleh itu, mereka perlu disahkan dengan serta-merta kepada untuk mengenalpasti gejala-gejala yang disebutkan di atas. Ibu bapa atau pihak sekolah boleh menyemak untuk penyalahgunaan dadah, alkohol atau tembakau yang haram dalam remaja dengan menggunakan ubat-ubatan yang menguji kit yang tersedia di pasaran. Selain memastikan privasi, mereka juga memberikan keputusan yang tepat, cepat dan boleh dipercayai. Pengesanan awal dan pengesahan daripada tabiat ini akan membantu dalam mengambil langkah-langkah pencegahan untuk melindungi remaja daripada penderaan lagi.

Mendidik tentang kesan-kesan berbahaya daripada tabiat yang tidak sihat:
Remaja sering cenderung untuk mengambil risiko dengan bereksperimen dengan bahan-bahan yang tidak sihat. Mereka biasanya mengabaikan teruk akibat tingkah laku tersebut. Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa, guru-guru dan pemimpin masyarakat untuk mendidik remaja tentang kesan-kesan berbahaya daripada tabiat ini. Mengadakan ceramah yang terbuka dengan remaja agar mereka sedar kesan-kesan sakit tabiat ini adalah perlu. Juga, menerangkan mereka mengenai kehidupan bekas penagih dadah, tragis kerana pengalaman kehidupan sebenar lebih meyakinkan dalam pencegahan penyalahgunaan dadah pada masa hadapan.

Menggalakkan gaya hidup sihat:
Sebagai langkah pembetulan dalam proses merawat remaja menyalahgunakan dadah, menggalakkan beliau untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Ini adalah langkah yang penting yang memastikan kesejahteraan jumlah remaja. Remaja boleh membangunkan gaya hidup yang sihat dengan melibatkan dalam senaman fizikal, mempunyai diet yang sihat dan melibatkan diri dalam kegiatan kokurikulum termasuk meditasi. Ini akan membuat remaja yang tinggal lebih tenang dan bahagia, sekali gus mengelakkan perlu penyalahgunaan ubat-ubatan.

Cara yang berkesan untuk menghentikan tabiat tidak sihat dalam remaja adalah untuk mengesan dan membetulkan mereka. Ikuti langkah-langkah ini secepat mungkin untuk menyelamatkan mereka daripada kesan-kesan berbahaya daripada tabiat ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *