Mengenalpasti utama penggunaan kuprum sulfat

Mengenalpasti utama penggunaan kuprum sulfat

Kuprum sulfat adalah salah satu bahan kimia industri yang paling penting dalam penggunaan. Penggunaannya yang meluas dalam pertanian, kesihatan dan perubatan dan pelbagai bidang dalam industri panggilan bagi pengeluaran berterusan bahan ini. Sebatian ini disediakan oleh tindak balas kimia asid sulfurik pelbagai cupric atau Kuprum (II) sebatian seperti Kuprum (II) oksida. Satu lagi cara untuk menyediakan bahan adalah melalui elektrolisis asid sulfurik dengan elektrod tembaga.

Kuprum sulfat telah digunakan beberapa ribu tahun yang lalu. Tamadun Mesir purba telah menemui tujuan kuprum sulfat dalam pewarnaan. Tujuan ini telah terselamat sehingga hari ini, lebih daripada lima ribu tahun selepas penubuhannya. Orang-orang Yunani yang menyaksikan beberapa kegunaan perubatan bahan bluish. Ia telah digunakan untuk merawat beberapa penyakit paru-paru. Semalam pelbagai penggunaan kuprum sulfat boleh dilihat dalam pelbagai bidang.

1. Pertanian kegunaan

Kuprum sulfat, yang biasanya berlaku dalam alam semula jadi yang pentahydrate kuprum sulfat, adalah salah satu daripada bahan-bahan terpenting yang digunakan secara meluas dalam bidang pertanian kerana sifat-sifat yang fungicidal dan pesticidal. Ia adalah bercampur-campur dengan limau nipis untuk membentuk campuran Bordeaux yang mengawal pertumbuhan kulat yang boleh merosakkan tanaman yang berbeza. Mungkin salah satu penggunaan kuprum sulfat yang paling penting adalah kebolehan yang fungicidal. Sebagai contoh, penggunaan cupric sulfat dan ammonium karbonat menghalang redaman off di semai. Off redaman adalah reput pucuk muda benih. Kuprum sulfat dan lain-lain sebatian kuprum Kawalan Penyakit kulat epal badam, avocadoes, pisang, kacang, barli, lobak merah, buah ceri, chrysanthemums, nasi, bunga mawar, sunflowers, ubi keledek, dll.

Ia adalah pada 1761 Bilakah sifat fungicidal kuprum sulfat dijumpai pada pertanian. Petani mendapati bahawa benih direndam dalam penyelesaian cair kuprum sulfat telah tidak dijangkiti kulat. Ia telah diamalkan sejak itu. Perkara yang sama dilakukan kepada biji bijirin pada tahun 1800. Campuran Bordeaux popular datang sebagai satu kejayaan dalam abad lewat apabila anggur, Berlumur dengan kuprum sulfat dan kapur untuk membuat mereka kelihatan dibenci, menjadi bebas daripada kulapuk downy. Contoh itu membawa kepada bermulanya penggunaan kuprum sulfat dalam pertanian. Campuran Bordeaux terdiri daripada kuprum sulfat dan limau nipis. Campuran penting yang lain adalah campuran Burgundy berasal dari disebut kuprum kompaun dan natrium karbonat. Kedua-duanya digunakan untuk mengawal kulat apabila digunakan dengan betul pada amaun yang betul.

Selain daripada sifat-sifat fungicidal, di perkarangan ini juga digunakan untuk merawat kekurangan kuprum dalam tanih. Tanih dengan tembaga yang mencukupi tidak dapat membekalkan tumbuh-tumbuhan juga dan haiwan ragut pada tumbuh-tumbuhan kurang tembaga seterusnya akan menjadi kekurangan kuprum juga.

Sama sekali, hartanah-kuprum sulfat dan lain-lain sebatian kuprum telah menjadi semakin berguna dalam pertanian dan ternakan.

2.-Berkaitan kesihatan dan perubatan yang menggunakan

Keupayaan cupric sulfat untuk membunuh kulat, bakteria dan parasit tidak terbatas hanya dalam bidang pertanian. Keupayaan ini digunakan untuk menyimpan algal berkembangan kolam dan takungan air. Jangkitan kulat boleh dikawal di negara-negara tropika termasuk bahan di lantai yang kering campuran. Kuprum sulfat juga eradicates siput yang pelabuhan parasit yang menyebabkan Schistosomiasis manusia. Ia membunuh nyamuk larvae yang menyebabkan malaria. Dalam perubatan ia digunakan dalam penyediaan produk-produk farmaseutikal yang pelbagai.

3. Perindustrian menggunakan

Kuprum sulfat adalah bahan tambahan yang di pelekat. Ia digunakan untuk mengekalkan kayu dan menangkis cacing kayu dan untuk mengelakkan kayu reput. Dalam konkrit, ia berfungsi sebagai satu bahan pewarna dan antiseptik. Ia menghalang pertumbuhan kulat dalam bahan-bahan binaan. Ia memastikan akar-akar pokok dari berkembang dalam sistem pembetungan. Ia adalah ejen pewarna untuk kaca, simen dan seramik. Ia mempunyai kegunaan kimia lain pelbagai – pemangkin, elektrolit yang dan ramuan dalam penyediaan bahan-bahan kimia lain. Ia digunakan dalam tindak balas pemendakan dan proses penyucian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *