Mengenal pasti kesakitan di belakang anda – ianya Sciatica?

Mengenal pasti kesakitan di belakang anda – ianya Sciatica?

“Sistem imun tubuh manusia telah mendapat hampir semua ciri-ciri secukupnya mempertahankan dan penyembuhan sendiri.” Kenyataan ini disokong oleh kebanyakan orang. Mereka juga merasakan bahawa banyak rawatan menyeluruh dan prosedur perubatan yang invasif seperti pembedahan dan sebagainya adalah tidak dikehendaki semua masa. Rawatan dalam bentuk senaman seperti yoga, ubat-ubatan yang organik dan lain-lain dipilih oleh orang-orang tersebut. Dalam kes pesakit sciatica terjejas, peratusan tertentu boleh pergi untuk apa-apa jenis rawatan yang tidak invasif untuk mengubati kesakitan mereka.

Sesetengah orang menggunakan vitamin D untuk memperbaiki mereka sakit belakang. Vitamin D secara semula jadi dihasilkan oleh badan apabila ia terdedah kepada matahari. Kajian terkini telah menunjukkan bahawa ramai orang yang telah mengalami beberapa bentuk Ortopedik telah kurang vitamin D. Cara yang benar-benar percuma dan tidak invasif untuk mendapatkan Vitamin D adalah melalui cahaya matahari dan jika itu tidak mungkin, anda mungkin mahu menambah tambahan dalam pengambilan makanan anda.

Kesihatan otak anda juga pada keseluruhan badan adalah sangat bermanfaat oleh Vitamin B 12. Kekurangan vitamin B 12 membawa kepada kawalan otot berkurangan, dan boleh juga membawa kepada pernicious anemia. B 12 juga membantu mengurangkan intensiti dan kekerapan sakit belakang akut dan kronik. Tetap dos Vitamin B 12 sciatica pesakit akan menjadi satu alternatif yang berkesan berbanding ubat-ubatan kaunter lebih-yang invasif. Jika sistem anda kekurangan vitamin B 12, anda boleh menambahkannya dengan memakan pelbagai daging dan ayam.

Kesihatan sistem saraf pusat juga pada otot-otot kita bergantung dengan ketara sesuatu mineral yang dikenali sebagai magnesium. Bagi yang sihat kesejahteraan, mineral ini perlu dimakan di dalam amaun yang sesuai. Terlebih dos yang ia akan menyebabkan masalah kesihatan seperti kebimbangan, sciatica, ragam yang murung dan Sindrom Kaki Resah. Lebih daripada tiga ratus tindak balas kimia dalam tubuh manusia memerlukan magnesium. Jika kekurangan magnesium, sumber-sumber makanan yang terbaik adalah kekacang, biji brokoli, lobak merah, bayam, coklat dan mendalam Sayuran berdaun gelap.

Gejala-gejala dan kesakitan rakyat sciatica yang terjejas boleh membalas dengan latihan dan senaman yang betul. Tetapi, Adakah anda tahu kesan sesuatu yang dipanggil yoga? Yoga adalah satu aktiviti yang meningkatkan fleksibiliti yang semula jadi dan kekuatan tubuh badan manusia. Mengikut beberapa kajian terkini, sciatica pesakit telah melaporkan bahawa sakit belakang dan ketidakstabilan mereka telah banyak berkurangan dengan amalan yoga yang tetap.

Salah satu rawatan untuk sakit sciatica adalah untuk menguatkan otot abdomen dan belakang melalui senaman ringkas. Menerusi latihan tersebut, otot anda akan berkembang kukuh yang akan mengakibatkan lebih banyak bantuan bagi tulang belakang anda memandangkan ia membawa kurang berat badan. Daripada mendengar diri anda, anda perlu mengambil nasihat kecergasan diperakui pakar/profesional tentang apa jenis senaman akan sesuai untuk anda. Berikut program latihan yang tidak wajar sebenarnya boleh membuat anda sakit sciatica lebih teruk dan anda akan mendapat keputusan tidak dari latihan.

Tidur rehat adalah pilihan yang kurang baik berbanding senaman untuk mengurangkan kesakitan sciatica. Anda mungkin mahu untuk berehat untuk hari pertama atau dua selepas anda sciatica flares sehingga, tetapi selepas itu, tiada aktiviti akan membuat anda sakit belakang lebih teruk. Dengan kekurangan pergerakan, otot belakang akan menjadi lemah. Yang boleh membawa kepada kecederaan dan tekanan. Tambahan tekanan pada saraf sciatica anda telah dielakkan disebabkan senaman yang membantu memastikan Pertukaran cecair dan nutrien dalam cakera tulang belakang yang betul dan seterusnya dapat menyihatkan badan.

Untuk mengekalkan badan fleksibel yang baik dan berkesan kekuatan untuk menjalankan aktiviti harian, salah satu harus mengikuti program senaman yang tetap. Di samping itu untuk menguatkan otot abdomen dan teras, anda harus menumpukan lebih banyak pada otot-otot yang secara langsung berkaitan dengan anda sciatica, seperti otot piriformis. Otot piriformis terletak pada bahagian dalam punggung anda, dan saraf sciatica berjalan betul-betul melaluinya. Jika saraf ini mengetat, ia meletakkan tekanan pada saraf sciatica. Untuk meregangkan otot ini, baring flat dan Tarik kaki anda sehingga sudut 45 darjah. Letakkan kaki kiri anda ke atas sebelah kiri anda seolah-olah anda akan melintasi mereka dan perlahan-lahan tarik mereka ke arah dada anda sehingga anda merasa tarikan di bahagian punggung. Melepaskan jawatan ini selepas berlangsung selama satu minit. Ulangi senaman ini selepas menukar kaki.

Anda juga boleh cuba mengurut terapi sebagai rawatan semulajadi untuk sakit sciatica. Plus, wanita hamil yang mempunyai masa yang sukar menyesuaikan diri mereka berat juga akan mendapat manfaat dari lembut, urut belakang yang lebih rendah.

Bagi mereka yang mengalami serangan akut sciatica, anda boleh mengikuti garis panduan kecacatan yang mudah ini untuk mengurangkan kesakitan pada masa-masa ini. Pertama sekali, anda harus mengelak daripada mengambil lama tidur dan berehat sepanjang hari di katil. Sementara anda harus mengelak daripada terlalu straining belakang anda dan mengangkat barang yang berat, ia adalah lebih baik untuk kekal aktif untuk menjaga otot-otot anda daripada mengetatkan. Anda juga boleh menggunakan pek panas punggung. Terus haba adalah lebih afektif di melegakan kesakitan daripada ubat tahan sakit. Panas dan sejuk pek harus atau diguna, dalam kes sakit terutamanya tertumpu pada belakang anda.

Walaupun ia adalah sentiasa yang terbaik untuk pertama kali melihat doktor anda apabila anda mengalami sakit sciatica atau gejala-gejala, ia bukanlah sentiasa perlu mengisi tubuh dengan bahan-bahan kimia seperti ubat tahan sakit. Untuk melepaskan diri daripada gejala-gejala sciatica, anda sentiasa boleh memilih untuk Jadi pilihan selain membuat perubahan dalam gaya hidup anda seperti diet, senaman dan sebagainya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *