Mengenai etika dan etika Bio Pembantu Perubatan

Mengenai etika dan etika Bio Pembantu Perubatan

Secara umumnya, orang-orang telah memberi perhatian yang tinggi kepada kakitangan hospital. Apabila kanak-kanak sakit, ibu bapa akan memanggil doktor anak mereka dipercayai untuk mendapatkan bantuan perubatan. Kebanyakan syarikat dan perniagaan ke hari mempunyai kakitangan mereka sendiri perubatan untuk Pembantu tenaga kerja mereka dengan isu-isu perubatan mereka. Benar cukup, industri penjagaan kesihatan semakin berkembang bahawa profesional adalah tidak lagi tertumpu di hospital tetapi mereka boleh kini bebas bekerja walaupun dalam perindustrian. Beberapa bekerja dalam loji perindustrian dan persekitaran konvensional lain. Tertentu, ia merupakan satu kerjaya yang akan terus kekal dalam permintaan selama bertahun-tahun akan datang.

Ya, orang percaya kakitangan penjagaan kesihatan. Orang percaya dengan mereka dengan kehidupan mereka. Dalam usaha untuk profesional penjagaan kesihatan perlu cekap dalam melaksanakan tugas, mereka perlu juga dilengkapi dengan kemahiran yang betul dan pengetahuan mengenai kerja. Bukan sahaja mereka perlu cekap dalam Hafazan kosa-kata perubatan yang berbeza dan pengurusan, tetapi mereka juga harus mengikuti yang mentadbir undang-undang dan piawaian etika bio dalam amalan mereka.

Dalam industri penjagaan kesihatan, peranan yang dimainkan oleh pembantu perubatan akan menjadi lebih cekap dan dinamik. Mereka akan diberi lebih banyak tugas dan tanggungjawab, termasuk penjagaan klinikal, pentadbiran, arahan dan menyokong. Kerana mereka mempunyai tugas-tugas yang begitu banyak untuk mengambil berat tentang, ia hanyalah asas bahawa mereka membezakan apa tuntutan profesion mereka, skop amalan dan batasan profesional mereka. Ini adalah untuk mengelakkan dilema profesional dan tindakan undang-undang pada masa hadapan.

Apakah etika?
Oleh kerana artikel ini adalah mengenai etika dan etika bio Pembantu Perubatan adalah penting untuk membezakan kedua-dua. Terlebih dahulu Marilah kita menandakan etika. Etika akan menetapkan peraturan dan arahan-arahan yang digunakan untuk menentukan jika kelakuan yang betul atau tidak. Etika boleh sama ada semula jadi atau dari diri dan ini dikenali sebagai etika peribadi atau ia boleh diberikan atau disediakan oleh Lembaga kawal selia profesional tertentu dan ini dikenali sebagai etika profesional. Etika perubatan adalah sebahagian daripada etika profesional. Ia biasanya mengawal tingkah laku dan demeanor profesional penjagaan kesihatan dan ini termasuk Pembantu Perubatan. Ke tempat kerja moral, kakitangan penjagaan kesihatan mestilah jujur, berwibawa dan layak. Juga, profesional harus tahu diri dan dia ini mesti dengan benar-benar memahami Nya individu kelemahan dan kekangan yang boleh menghalang seseorang daripada bertindak moral.

Peranan Amerika Syarikat Persatuan Pembantu Perubatan
Bidang perubatan membantu, AAMA tersebut atau Persatuan dari Pembantu Perubatan Amerika Syarikat bertanggungjawab untuk mengemukakan prinsip-prinsip etika dan moral. Mereka memastikan bahawa ahli-ahli mereka sentiasa berusaha untuk kebesaran.

Apa itu Bio?
Etika Bio adalah mengenai pemeliharaan kehidupan. Sebelum ini, keputusan perubatan semata-mata dibuat oleh pakar perubatan dan undang-undang profesional. Kerana Pembantu Perubatan akan melaksanakan peranan yang lebih aktif dalam penjagaan kesihatan, mereka juga perlu memahami peranan mereka dan sempadan mereka untuk menghalang mana-mana isu-isu etika bio dan dilema dalam kerjaya yang dipilih.

Cabang kerjaya, profesional boleh menghadapi situasi yang mencabar. Ianya seperti commiting kesilapan semasa bertugas. Manusia tiada yang sempurna. Walau bagaimanapun, dalam industri perubatan, kesilapan boleh kos kehidupan pesakit. Ya, menerima dan memberitahu doktor utama tentang kesilapan yang tidak mudah, tetapi ia boleh menyelamatkan nyawa. Senario ini adalah hanya salah satu daripada banyak isu-isu etika bio dan dilema yang akan dihadapi oleh pembantu perubatan.

Industri penjagaan kesihatan ini benar-benar kerja yang sangat memberangsangkan. Hotel ini menyediakan beberapa peluang-peluang kerjaya dan kemajuan. Walau bagaimanapun, ia bukanlah satu kerjaya yang mudah. Pembantu Perubatan juga akan menghadapi pelbagai cabaran dalam kerjaya mereka dan mengetahui undang-undang berbeza dan panduan etika bio yang akan mentadbir mereka boleh membantu mereka kakitangan penjagaan kesihatan yang mahir dan berkelayakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *