Mengelakkan pengecutan Listeria

Mengelakkan pengecutan Listeria

Setiap hari ada orang dalam industri yang berbeza, untuk mengetahui dan mengubati penyakit-penyakit tertentu serta syarat-syarat lain yang berbahaya. Pengalaman anda dengan kawasan industri ini mungkin terhad dengan hanya setelah menghadiri beberapa pemeriksaan yang mudah, jadi ada kemungkinan besar anda tidak tahu tentang hal itu. Jelas ia adalah satu bahagian penting industri, melaksanakan penyelidikan, menyembuhkan penyakit dan menyelamatkan nyawa. Tetapi terdapat bahagian-bahagian lain dalam industri ini yang penting berkaitan dengan kesihatan faedah, seperti industri makanan. Patogen seperti Listeria dan Salmonella boleh didapati dalam makanan yang belum masak, oleh itu peraturan-peraturan adalah untuk mengelakkan mereka menyebarkan. Terdapat satu banyak boleh belajar tentang Listeria dan Listeria penyingkiran.

Listeria ialah genus bakteria organisma. Ia datang dari satu bentuk bakteria yang dikenali sebagai monocytogenes, jadi Listeria monocytogenes nama penuh yang betul. Anda boleh mendapatkan bakteria di dalam sistem anda dengan memakan makanan yang tercemar, yang telah disediakan, dikendalikan, atau disimpan dengan betul. Bakteria yang boleh dijumpai di tanah dan air, dan mungkin membawa, membiarkan ia merebak. Jika anda datang dalam hubungan dengan bakteria tersebut, maka anda akan kontrak Listeriosis.

Gejala-gejala Listeriosis biasanya akan demam, aching otot, dan muntah-muntah. Kehilangan imbangan, sakit kepala, dan juga sawan boleh juga berlaku. Sebab bahaya yang ditimbulkan oleh Listeria yang satu adalah kerana yang mensasarkan paling kerap: individu yang mempunyai sistem imun yang kurang berkuasa daripada orang dewasa yang sihat, seperti bayi, mengandung, lebih tua orang, dan orang-orang dengan immunodeficiencies tertentu. Orang-orang ini adalah pada risiko yang lebih tinggi daripada komplikasi serius seperti meningitis, atau ibu mengandung, keguguran, kelahiran, dan jangkitan janin. Kerana Listeria mengkhusus dalam menyerang membran tertentu dalam usus, ianya juga mampu menyerang membran lain dalam badan yang menggunakan serupa lekat molekul – seperti dalam halangan darah otak, dan juga halangan feto placental. Ini menjelaskan pelbagai besar wanita hamil yang akan terjejas atau dijangkiti meningitis, yang dikenali sebagai keradangan membran otak dan saraf tunjang.

Makanan adalah selalunya selamat apabila ia menjalani memasak atau Pempasteuran, kerana proses-proses menghilangkan bakteria. Walau bagaimanapun ianya dilaksanakan bagi makanan untuk tercemar selepas ia dimasak, dan sebelum itu dibungkus. Atas sebab ini, perniagaan yang bertanggungjawab mengendalikan makanan perlu mengambil langkah yang melampau bagi memastikan kemudahan dan peralatan mereka bersih. Jika anda adalah syarikat yang menghilangkan Listeria bersama-sama dengan langkah-langkah pencegahan yang lain, anda boleh pergi tentang melakukan ini adalah cara yang banyak berbeza. Jika anda adalah orang dalam salah satu kumpulan sasar yang mempunyai satu kecenderungan Listeriosis, anda juga boleh mengambil langkah berjaga-jaga yang khas di rumah anda. Ini melibatkan pembersihan berhati-hati dan menyusun makanan anda. Anda mesti pastikan bahawa semua buah-buahan yang mentah dan sayur-sayuran akan dibasuh dengan air dan kemudian dikeringkan sebelum mereka sedang dimasak, dipotong atau dimakan, walaupun anda akan Kupas mereka terlebih dahulu. Juga, pastikan Asingkan daging mentah anda dari semua makanan lain untuk mengelakkan mereka menyebarkan apa-apa penyakit yang mereka mungkin akan membawa; Ingat, Listeria bukanlah bakteria sahaja yang didapati di dalam daging yang mentah.

Jika anda mempunyai peluang untuk meningkat daripada kebanyakan kontrak Listeriosis, anda harus tertentu bahawa di tempat di mana anda mendapat makanan anda dari mengikuti Peraturan-peraturan yang sesuai dan prosedur. Kalau boleh, periksa jika mereka mempunyai sebuah syarikat yang memberikan langkah-langkah yang berkesan bagi pengalihan Listeria, untuk membantu anda mengekalkan peluang anda daripada dijangkiti sekecil mungkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *