Mengelakkan komplikasi sista ovari

Mengelakkan komplikasi sista ovari

Terdapat pelbagai komplikasi yang dikaitkan dengan sista ovari seseorang menderita daripada mereka yang menjalani. Oleh itu, jika anda merasa bahawa anda mungkin mempunyai sebarang gejala-gejala yang dikaitkan dengan keadaan ini, anda hendaklah dengan serta-merta naik untuk pelvik. Dalam kes-kes di mana sista ovari yang tumbuh kepada saiz sangat besar boleh membawa kepada banyak kesakitan di bahagian abdomen. Sista ini juga mencipta sejenis tekanan pada pundi kencing yang boleh menjurus kepada kencing kerap atau dorongan untuk membuang air kecil lebih kerap. Rawatan komplikasi ini sista ovari boleh dikendalikan melalui pendekatan holistik.

Terdapat satu lagi sebab mengapa ia adalah sangat penting untuk dapatkan disemak untuk keadaan sista ovari. Walaupun dalam kebanyakan kes sista ovari adalah Benigna bersifat Namun dalam beberapa kes wanita membangunkan bentuk-bentuk yang rumit sista ovari yang tidak yang biasa. Ia adalah borang-borang ini luar biasa sista yang menimbulkan pelbagai bentuk masalah dan komplikasi. Ia juga telah menyatakan bahawa kadang-kadang tanda-tanda untuk sista ovari telah telah disalah anggap sebagai tanda-tanda kehamilan. Malah ramai wanita telah menyedari kebenaran hanya selepas mereka telah teruk pendarahan yang mereka tersalah bagi keguguran dan bila untuk pemeriksaan.

Ianya tidak hanya malignan sista boleh menyebabkan komplikasi, tetapi sista yang menyebabkan komplikasi tidak tidak berbahaya dalam alam semula jadi. Dan ianya hanya pada tahap yang sangat terlambat bahawa anda mungkin akan dapat menyedari kesakitan atau gejala-gejala sista tersebut. sista ovari juga boleh menjejaskan kesuburan pesakit. Mungkin ada kes-kes di mana sista yang berlaku apabila pesakit sudah mencapai menopos, dalam kes komplikasi terikat untuk berlaku dan kebanyakan sista ini menjadikan kanser.

Berikut adalah beberapa bebas berfungsi sista ovari yang boleh membawa kepada komplikasi.

(1 Sista ovari) Dermoid: Sista ini dibentuk oleh sel-sel yang sama yang menghasilkan telur manusia. Kerana sebab ini, sista ini pada masa-masa mengandungi gigi, kulit rambut atau lain-lain jenis banyak tisu-tisu manusia. Keadaan ini boleh menjadi sangat menyakitkan jika sista menjadi sangat besar dalam saiz dan juga sista ini mempunyai kecenderungan untuk twist ke atas diri mereka sendiri yang membuat keadaan lebih menyakitkan.

2) Endometriomas: Sista ini berkembang daripada sel-sel rahim tetapi tumbuh di luar rahim. Ia dapat berkhidmat dengan ovari.

(3) Cystadenomas: Mereka boleh mendapatkan sebesar 12 inci, dan membawa kepada komplikasi seperti ovari semakin berpintal. Sista tersebut adalah cecair yang terkandung.

Pf jenis sista tersebut juga menentukan apakah komplikasi. Sista tersebut yang akan bebas berfungsi, orang-orang yang membawa kepada komplikasi yang maksimum. Sebab di sebalik ini adalah hakikat bahawa fungsi sista boleh dirawat dengan ubat-ubatan dan juga melalui pembedahan. Dan sista tersebut yang tidak dapat dikelaskan juga membawa kepada komplikasi kerana sebab-sebab mereka tidak dikenal pasti – hasilnya, rawatan juga tidak ditentukan. Bersetubuh ketika membawa sista tersebut adalah tidak baik kerana boleh ada banyak kesakitan dan pendarahan beberapa terlalu.

Tetapi Walaupun masalah tersebut, ia bukanlah komplikasi ini tidak boleh dianggap berjaya, tetapi malangnya, kebanyakan kursus rawatan yang cenderung memberi tumpuan merawat sahaja gejala-gejala. Pendekatan holistik ini adalah satu-satunya yang menekankan hakikat bahawa ia adalah sangat punca sista ovari yang harus dilayan daripada menumpukan perhatian kepada gejala-gejala. Punca sista ovari termasuk obesiti, sistem imun yang lemah, dan isu-isu berkaitan pengumpulan toksin di dalam sistem penghadaman, kecenderungan genetik, pilihan yang miskin daripada diet dan kesihatan lain.

Oleh itu, adalah penting untuk mengambil pendekatan holistik jika hendak menyembuhkan sepenuhnya masalah sista ovari. Ini beri penekanan kepada merawat punca sebenar Bala tersebut dan bukannya hanya berurusan dengan gejala.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *