Mengelakkan kekejangan ibu jari dengan menghalang Hallux Limitus

Mengelakkan kekejangan ibu jari dengan menghalang Hallux Limitus

Anda mengalami sakit di bahagian sendi ibu jari anda? Jika ya, anda mungkin mengalami hallux limitus. Apabila kiri tidak dirawat, kesakitan dan gejala-gejala anda boleh maju menyebabkan artritis untuk membangunkan dalam bersama anda. Rawatan yang berbeza-beza mengikut jenis kaki anda, keterukan kecacatan anda, aktiviti-aktiviti yang anda boleh lakukan dan gejala-gejala anda.

Pemain Golf cenderung untuk dipengaruhi oleh hallux limitus lebih kerap daripada yang lain. Walaupun ia tidak dianggap sukan ketat, perbuatan fizikal berayun berulang kali kelab golf boleh membawa kepada kemerosotan sendi ibu jari. Pergerakan dan pemindahan berat badan yang berlaku semasa ayunan yang berikut melalui boleh menyebabkan kesakitan di jari besar serta lain-lain penyakit kaki. Pencegahan amat penting apabila ia datang untuk melindungi kaki anda semasa aktiviti harian anda.

Apakah Hallux Limitus

Hallux limitus adalah kehilangan pergerakan untuk bersama ibu jari. Da1am julat pergerakan menaik bagi ibu jari anda perlu usul 50 hingga 90 darjah untuk fungsi normal. Dengan pergerakan terhad ibu jari anda, atau hallux, badan anda akan tidak menggerakkan ke hadapan. Ini menyebabkan sendi lain badan anda untuk mengimbangi kekurangan pergerakan yang meletakkan lebih banyak tekanan pada kaki anda.

Dari masa ke masa, penurunan pergerakan hallux anda akan membawa kepada jamming bersama anda dan ia menjalani trauma berterusan tulang menjadi diransang dan pertumbuhan tulang tambahan berlaku atas bersama. Akhirnya rawan bersama anda akan menjadi terhakis, yang boleh membawa kepada artritis dan gerakan lebih kurang di jari kaki. Apabila bersama anda telah menghidap artritis, sebarang pergerakan akan menyebabkan kesakitan yang melampau pada ibu jari anda.

Apa punca sakit di Hallux itu?

Sakit di hallux anda boleh berkembang daripada penggunaan berlebihan, atau ia juga mungkin disebabkan oleh genetik. Apabila ibu jari anda tidak boleh bengkok ke atas, sendi jari kaki anda mula jem dan menyebabkan kesakitan. Jika anda mempunyai hallux limitus, anda mungkin akan mengalami sakit di sendi anda sambil berjalan dan walaupun selepas aktiviti harian. Di samping itu, kasut yang anda pakai juga boleh meningkatkan rasa sakit.

Pada masa-masa, tanda-tanda yang boleh dilihat mungkin tidak hadir, tetapi kesakitan isyarat bahawa terdapat kerosakan yang membangun dalam bersama anda. Ia adalah penting untuk tidak mengabaikan tanda amaran ini kerana ia akan berkembang menjadi satu keadaan yang lebih menyakitkan dan mungkin artritis. Hallux limitus adalah kecacatan yang progresif yang membuat rawatan awal yang diperlukan untuk membantu mencegah masalah.

Rawatan untuk sakit anda

Hallux limitus boleh dianggap conservatively dan pembedahan. Opsyen yang konservatif termasuk:
• Ubat-ubatan anti-radang
• Suntikan kortison
• Terapi fizikal
• Terapi orthotic
• Pengubahsuaian Menggilap
• Pengubahsuaian aktiviti

Bilakah langkah-langkah yang konservatif telah gagal dan kesakitan yang cukup besar, maka podiatrist anda mungkin mengesyorkan pembedahan. Tidak semua hallux limitus kes yang sama; oleh itu ia perlu diberi perhatian untuk menentukan punca sebenar keadaan. Seperti biasa, dapatkan nasihat profesional mengenai rawatan daripada anda podiatrist Memphis.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *