Mengelakkan kanser kulit

Mengelakkan kanser kulit

Adakah anda tahu apa bentuk kanser yang paling umum di Amerika Syarikat? Jika anda menjawab, “kulit kanser”, anda akan menjadi betul. Kira-kira 1 juta orang Amerika dikenalpasti menghidap kanser kulit setiap tahun. Itulah jumlah yang luar biasa! Tetapi jika ditangkap awal, kanser kulit boleh disembuh.

Apa itu kanser kulit?

Kanser kulit berlaku apabila sel-sel kulit luar berkembang bogel.

Apakah jenis-jenis kanser kulit di sana?

Terdapat tiga jenis kanser kulit. Dua bentuk yang paling biasa adalah carcinomas sel basal dan sel squamous. Jenis yang ketiga, metastatik, kurang biasa tetapi jauh lebih berbahaya.

Bagaimana saya boleh mengelakkan kanser kulit?

Melindungi kulit anda.

Untuk melindungi daripada kanser kulit, elakkan pendedahan kepada sinaran ultra ungu. Pastikan anda menggunakan pelindung matahari yang dengan mana-mana bahan-bahan berikut yang disenaraikan dalam 2 jawatan tertinggi dalam senarai ramuan:

Titanium dioksida, zink oksida atau Parcal tahun 1789.

Selepas saya belajar maklumat ini, saya memeriksa pelindung matahari saya sendiri. Ia adalah SPH 50 dan jenama yang terkenal, jadi saya rasa yakin. “Dengan SPH untuk 50, sudah tentu ia akan melindungi saya”, saya fikir. SALAH! Tiada bahan-bahan yang saya hanya disenaraikan telah disertakan dalam pelindung matahari saya.

Saya bergegas ke kedai untuk mencari seorang pelindung matahari yang termasuk bahan-bahan ini yang paling penting tetapi apa yang saya dapati (atau tidak menemukan) terkejut saya.

Antara semua biasa jenama luar sana, tidak ada seorang pun telah disenaraikan Titanium dioksida, zink oksida atau Parcal 1789 antara bahan-bahan. Saya akan jujur: ia adalah sukar untuk mencari tetapi saya akhirnya menemui satu. Bonus adalah bahawa ia sebenarnya jauh lebih murah dari apa saya telah telah membayar di sepanjang satu pelindung matahari yang adalah tidak melindungi saya terhadap UV yang berbahaya bermula dengan sinaran. Jadi Jangan fikir anda perlu membayar nasib seorang pelindung matahari berkualiti!

Had masa anda di matahari semasa waktu puncak.

Dalam jam 10 pagi hingga 2 petang adalah apabila sinar merosakkan berada di kemuncak. Jika anda perlu keluar pada masa ini, memakai pelindung matahari dan pakaian pelindung seperti baju panjang-Wardrobe, sebuah topi brimmed, dan cermin mata gelap anda. Katil Menyamak dan sunlamps akan merosakkan begitu penginapan mereka, terlalu!

Apa makanan yang boleh membantu untuk tidak menggalakkan kanser kulit?

Apa yang anda makan boleh mempunyai kesan ke atas perkembangan kanser. Untuk mengurangkan risiko mendapat kanser kulit anda secara keseluruhan, tumpuan semakin banyak makanan yang berikut:

Soya

Tauhu, Tai, kacang soya, tempeh, dan susu soya mengandungi fitokimia yang membantu untuk melawan kanser.

Bijirin penuh

Bijirin, roti, oat keseluruhan, gandum dan beras yang mengandungi asid folik dan selenium membantu untuk melawan kanser. (Kacang Brazil juga mengandungi selenium, yang membantu menghindari kanser kulit).

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Brokoli, kale, kacang pis, saderi, lada merah, tomato, Bawang besar, kacang, kecambah brussel, lobak merah, kubis, cauliflower, Skuasy musim sejuk dan keledek adalah semua veggie hebat pilihan! Buah-buahan Citrus, limau gedang merah, cantaloupe, dan Strawberi adalah contoh-contoh buah-buahan yang bukan sahaja rasanya, tetapi juga membantu untuk melawan kanser kulit.

Ikan

Ikan mengandungi asid lemak omega-3 yang berharga. Ikan berminyak, air sejuk (seperti ikan salmon dan tuna) kaya bukan sahaja omega-3 tetapi juga selenium.

Minyak flaxseed

Ini adalah satu lagi sumber asid lemak omega-3 yang hebat.

Bagaimana makanan tambahan?

Tambahan adalah cara yang baik untuk meningkatkan diet anda jika anda ingin memberi rangsangan diet anda. Selenium, Vitamin E, ikan minyak kapsul, dan ECGC (epigallocatechin gallate) semua membantu untuk melawan kanser kulit dan boleh menjadi tambahan yang indah kepada diet anda.

Adakah terdapat apa-apa langkah lain yang boleh saya ambil?

Ia adalah penting untuk memeriksa kulit anda selalu untuk tanda-tanda kanser kulit. Mencari apa-apa penyelewengan yang mungkin menunjukkan diri mereka dalam tahi lalat dengan tepi tidak teratur, warna, atau akan lebih panjang 6mm itu. Saya sangat mengesyorkan melawat pakar dermatologi sekali setahun untuk kulit dan tahi lalat semak untuk memastikan anda selamat dari kanser kulit yang membangun.

Dengan sedikit perubahan gaya hidup, anda boleh melindungi diri anda daripada kanser kulit dan mengurangkan kesan yang berbahaya pada kesihatan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *