Mengelakkan Halitosis (bau mulut) untuk memastikan anda nafas berbau segar sepanjang hari

Mengelakkan Halitosis (bau mulut) untuk memastikan anda nafas berbau segar sepanjang hari

Nafas, atau halitosis, adalah satu keadaan yang tidak menyenangkan yang sering menyebabkan rasa malu dalam situasi sosial, seperti kerja dan sekolah. Sesetengah orang dengan nafas tidak sedar pun bahawa ia adalah satu masalah. Jika anda bimbang tentang nafas, hubungi doktor gigi di Buffalo untuk membantu mengenal pasti punca dan, jika ia disebabkan oleh keadaan lisan, membangunkan satu pelan rawatan untuk membantu menghapuskan ia.

Apa punca nafas?

Nafas yang kebanyakan berasal dalam mulut anda dan disebabkan oleh bahan buangan dari bakteria dalam mulut, kerosakan makanan zarah, serpihan lain di dalam mulut dan kebersihan mulut anda. Reput dan serpihan menghasilkan sulfur merupakan sebatian yang menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Punca-punca nafas adalah pelbagai dan termasuk:

* Makanan. Butir-butir makanan zarah dalam dan sekitar gigi boleh menyebabkan bau yang busuk. Makan makanan yang mengandungi minyak tertentu adalah satu lagi punca nafas berbau, serta Bawang besar dan bawang putih.
* Masalah gigi. Kebersihan gigi dan penyakit periodontal boleh menjadi sumber nafas. Jika anda tidak berus dan flos zarah yang kekal di dalam mulut anda, makanan harian, mengumpul bakteria yang boleh mengeluarkan bahan-bahan kimia seperti hidrogen sulfida, yang sama kompaun yang memberikan telur busuk bau ciri-ciri mereka.
* Mulut kering. Air liur membantu membersihkan mulut anda, mengeluarkan zarah-zarah yang boleh menyebabkan bau busuk. Satu keadaan yang dipanggil mulut kering boleh menyumbang kepada nafas kerana pengeluaran air liur yang berkurangan.
* Penyakit. Kira-kira 10 peratus daripada kes-kes nafas, bau busuk yang tidak datang dari mulut.
* Mulut, hidung dan tekak syarat-syarat. Satu lagi sumber nafas adalah hidung. Nafas adalah dikaitkan dengan jangkitan sinus kerana saluran hidung pelepasan yang menitis dari sinus anda ke belakang tekak dan boleh menyebabkan bau mulut.
* Produk-produk tembakau. Rokok kering keluar mulut anda dan menyebabkan bau mulut tidak menyenangkan sendiri.

Langkah-langkah untuk nafas lebih segar

Rawatan untuk nafas boleh berbeza-beza, bergantung kepada punca. Harian memberus dan menggunakan flos, dan pembersihan profesional yang biasa, biasanya mengambil peduli nafas yang tidak menyenangkan. Jangan lupa tentang anda, sering diabaikan, tongue sebagai satu punca bagi nafas. Sisa makanan dan plak bakteria juga boleh mengumpul di belakang lidah. Lidah di permukaan yang sangat kasar dan bakteria boleh berkumpul mudah retak dan crevices.

Menghilangkan penyakit periodontal dan mengekalkan kesihatan gigi yang baik boleh membantu untuk mengurangkan bau mulut. Jika anda mempunyai nafas yang berterusan, membuat senarai makanan yang anda makan dan apa-apa ubat yang anda sedang. Sesetengah ubat-ubatan boleh menyumbang kepada nafas berbau, selain daripada makanan yang anda makan. Di samping itu, gigi palsu yang tidak dibersihkan juga boleh pelabuhan bakteria yang menyebabkan bau dan zarah-zarah makanan. Jika anda memakai gigi palsu yang boleh tanggal, membawa mereka pada waktu malam dan membersihkan mereka dengan teliti sebelum menggantikan mereka.

Jika nafas anda berterusan walaupun selepas kebersihan mulut yang baik, terdapat produk-produk khas yang ditetapkan doktor gigi anda. Hubungi doktor gigi di Buffalo hari jika anda mengalami nafas. Doktor gigi anda akan dapat Pembantu dalam menghapuskan dan mencegah bau mulut anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *