Mengekalkan sibuk boleh membantu pemulihan semasa bersedih

Mengekalkan sibuk boleh membantu pemulihan semasa bersedih

Kesedihan, oleh alam semula jadi, adalah satu proses yang bertukar masuk emosi seseorang. Beberapa perkara penting di luar dalaman kesedihan, kesakitan dan kehilangan. Walaupun makan, kebersihan, kerja dan lain-lain keluarga ahli-ahli boleh jatuh oleh di tepi jalan seperti menziarahi orang yang cuba untuk menghadapi kesedihan mereka.

Manakala grieving, ia adalah penting untuk menjaga diri, menjaga keperluan kesihatan, makan makanan berkhasiat dan seimbang, dan kekal aktif. Bersedih adalah satu proses dan mungkin mengambil masa minggu, bulan atau bertahun-tahun. Bagi sesetengah orang, terutamanya menziarahi ibu bapa dan adik-beradik, kecil hati memproses boleh bertahan seumur hidup kerana kehilangan memori yang tidak pernah benar-benar hilang.

Mengekalkan sibuk boleh mempercepatkan pemulihan anda semasa proses grieving. Bagaimana? Yang sibuk akan membolehkan anda untuk menumpukan perhatian anda kepada perkara-perkara di luar diri anda.

Apa yang boleh saya lakukan untuk menginap sibuk di rumah?
Terdapat banyak perkara yang anda boleh mempertimbangkan untuk kekal aktif semasa proses grieving. Jika anda tidak merasa seperti pergi keluar dari rumah, anda boleh mencari kedai dengan menumpukan perhatian kepada kerja-kerja rumah atau hobi. Memasak, baking, membaca, kering atau bekerja pada karya seni boleh menduduki fikiran anda, memberi anda masa untuk mengosongkan fikiran anda, dan pastikan tangan anda sibuk. Mendengar muzik, sastera yang direkodkan, atau menonton filem juga boleh membantu. Perkara-perkara itu mencipta proses-proses pemikiran alternatif, memberi fikiran anda satu tempoh yang singkat dari kesedihan anda. Anda juga boleh menikmati menjemput rakan ke atas untuk berkongsi aktiviti-aktiviti tersebut dengan anda.

Apa yang boleh saya lakukan jika saya ingin Keluar?
Apabila anda berasa seperti berada di luar, membeli-belah dan tugas boleh menyimpan fikiran anda pada perkara-perkara lain. Makan dengan rakan-rakan boleh berehat dan menyegarkan. Perjalanan ke pawagam yang akan membolehkan anda untuk keluar dari rumah. Pada masa yang sama, jika fikiran anda bersiar-siar dan anda merasa perlu menangis, dalam Bilik gelap boleh membiarkan anda merasa kurang percaya diri melepaskan air mata anda. Mempunyai teman menyokong yang hadir pada masa tersebut adalah selalunya lebih baik daripada “berterusan-itu” sahaja.

Melakukan kerja sukarela merupakan cara terbaik untuk menjaga sibuk kerana merasai. Bekerja untuk membantu orang lain menggalakkan anda untuk menggunakan pengalaman peribadi dan bakat anda. Ia juga memberi anda rasa pencapaian dan rasa kepuasan.

Bekerja dengan orang lain reda kesepian dan kesedihan yang dirasai selepas kehilangan yang tersayang. Jika anda suka bekerja dengan kanak-kanak, anda mungkin sukarelawan waktu di Perpustakaan atau bekerja dengan program literasi yang mengajar kanak-kanak untuk membaca. Pusat-pusat perlindungan yang tiada tempat tinggal dan makanan pantries akan sentiasa memerlukan sukarelawan. Hospital, kejururawatan rumah dan badan-badan amal penyelidikan berkaitan penyakit juga menghargai bantuan mana-mana yang menjadi sukarelawan menyumbang masa dan perkhidmatan.

Mengekalkan sibuk di rumah dan tempat lawan akan membantu menjaga fikiran yang diduduki, fokus perhatian anda di luar kesedihan anda sendiri, dan membantu anda untuk mewujudkan rutin baru yang boleh terus selepas sejumlah besar kesedihan anda telah berkurangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *