Mengekalkan kesihatan yang baik seperti yang anda umur dengan senaman

Mengekalkan kesihatan yang baik seperti yang anda umur dengan senaman

Senaman boleh membantu anda melihat dan merasa lebih baik sekarang, tetapi sihir itu adalah bahawa ia juga boleh membantu memastikan anda sihat dan berasa lebih baik seperti yang anda usia. Bekerja sentiasa meningkatkan tahap tenaga anda, ia membantu anda menangani stres, ia boleh memperbaiki mood anda, membuat anda berasa lebih baik mengenai diri anda dan sudah tentu ia boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat.

Mengurangkan risiko beberapa jenis penyakit

Seolah-olah itu tidak cukup menunjukkan penyelidikan yang kerap bersenam juga boleh mengurangkan risiko anda untuk beberapa penyakit. Secara khusus, ia boleh membantu melindungi anda daripada strok, penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan kencing manis bergantung insulin yang bebas.

Senaman yang kerap membantu melindungi anda daripada strok dan penyakit jantung kerana ia boleh membantu menguatkan otot jantung anda, merendahkan tekanan darah anda, meningkatkan anda kolesterol baik (HDL) dan anda kolesterol buruk (LDL) yang lebih rendah. Ia juga boleh meningkatkan keupayaan kerja hati dan memperbaiki aliran darah. Ia mengurangkan tekanan darah dalam orang-orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan kerana ia mengurangkan lemak badan ia juga membantu melindungi anda daripada penyakit kencing manis bergantung insulin yang bebas.

Obesiti adalah faktor risiko bagi pelbagai jenis penyakit. Kerana senaman membantu mengurangkan lemak badan dengan kedua-dua mengekalkan dan membina jisim otot yang ia meningkatkan keupayaan badan anda sendiri untuk membakar kalori.

Mengurangkan kesakitan jenis tertentu

Sakit belakang, Osteoartritis dan osteoporosis adalah semua masalah yang boleh menyebabkan pergerakan terhad atau sakit kerana kami mendapat lebih tua, tetapi senaman yang kerap boleh membantu dengan isu-isu ini juga.

Senaman meningkatkan kekuatan otot, fleksibiliti, daya tahan dan sering postur. Perkara-perkara ini semua membantu mengurangkan sakit belakang. Dengan memperkukuhkan otot-otot di sekeliling sendi tertentu seperti lutut dan bahu aktiviti fizikal yang kerap termasuk latihan rintangan juga membantu mengelakkan kecederaan. Senaman berat menanggung menggalakkan pembentukan tulang dan boleh menghalang bentuk kehilangan tulang yang biasa dikaitkan dengan penuaan yang membantu untuk mengurangkan risiko osteoporosis dan Osteoartritis.

Jika anda baru bermula untuk memulakan rutin senaman perlahan dan periksa dengan doktor anda jika anda mempunyai kemusykilan tentang mencari jenis aktiviti yang sesuai untuk keperluan spesifik anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *