Mengawal kencing manis dengan Ayurveda

Mengawal kencing manis dengan Ayurveda

Kencing manis ialah gangguan metabolisme yang kronik di mana badan tidak dapat menggunakan glukosa, mengakibatkan hiperglisemia (gula darah yang tinggi) betul. Apabila terdapat lebihan glukosa di dalam darah, ia akan membawa kepada peningkatan dalam tahap glukosa dalam air kencing (glycosuria). Hasilnya, pesakit mengalami peningkatan pengeluaran air kencing dan dahaga yang berlebihan. Gejala-gejala lain biasa kencing manis akan letih, penurunan berat badan, penglihatan kabur, kulit gatal dan jangkitan kecil yang berulang seperti thrush dan bisul.

Dalam perubatan moden, rawatan kencing manis melibatkan penggunaan ketat diet dan gaya hidup regimen, bersama-sama dengan dos insulin, bilangan kes yang besar. Walau bagaimanapun, Sains purba Ayurveda percaya bahawa anda tidak perlu untuk constrict gaya hidup anda hanya kerana anda adalah pesakit kencing manis. Ayurveda menawarkan satu rangkaian seluruh rawatan-ubat-ubatan serta cadangan diet dan gaya hidup – yang boleh membantu anda menjalani kehidupan yang tidak marred oleh penyakit kencing manis.

Ayurveda mengambil diabetes
Dalam Ayurveda, kencing manis dikenali sebagai Madhumeha; Madhu bermaksud ‘madu’ dan Meha bermaksud ‘kencing’, iaitu kencing yang mempunyai gula di dalamnya. Semua faktor-faktor, sama ada ia genetik, persekitaran, atau badan kawasan pilihan raya, akan diambil kira. Ia boleh yang berkaitan dengan: Kaphaj (disebabkan oleh gangguan daripada elemen air), Pittaj (disebabkan oleh gangguan dari unsur api) atau Vataj (disebabkan oleh gangguan daripada elemen udara).
Medhumeha datang dalam kategori ketiga – Vataj Meha. Vata adalah jenaka Ayurveda, melambangkan angin dan kekeringan. Kemerosotan ini adalah ciri-ciri Vata teruk. Kemerosotan maksimum dhatus (tisu-tisu badan) berlaku dalam penyakit ini disebabkan oleh gangguan Vata. Ini adalah sebab mengapa semua organ-organ penting akan terjejas akibat kencing manis.

Punca-punca kencing manis

• Pengambilan berlebihan makanan yang sukar dihadam, seperti makanan goreng, krim, dan lain-lain.
• Kurang bersenam
• Ketegangan dan tekanan mental
• Tidur yang berlebihan
• Overeating dan akibat obesiti
• Pengambilan berlebihan gula dan karbohidrat yang halus
• Bebanan protein dan lemak
• Faktor keturunan

Rawatan kencing manis
Ayurveda menganggap kencing manis sebagai satu penyakit yang boleh dirawat oleh perubatan semata-mata atau dengan regimen pemakanan. Madhumeha adalah diklasifikasikan sebagai Maha Rog (utama penyakit) kerana, jika tidak dirawat dalam masa, ia boleh menyebabkan beberapa komplikasi di badan, termasuk masalah mata, sakit sendi, impotency, kegagalan buah pinggang, masalah seksual dan urologic, dan banyak lagi.

Kencing manis adalah satu gangguan metabolisme; Ia tidak hanya dirawat dengan mengawal paras gula. Rawatan yang disyorkan dalam Ayurveda – berbanding dengan perubatan moden – bertujuan untuk menyegarkan badan bukan sahaja baki gula tahap, tetapi juga memastikan bahawa tiada komplikasi selanjutnya adalah disebabkan.

Rawatan Ayurveda untuk penyakit ini adalah berdasarkan kepada satu perubahan seluruh gaya hidup orang. Bersama-sama dengan ubat-ubatan dan pemakanan, pesakit juga dinasihatkan untuk menjalani gaya hidup sihat dan menjalani kehidupan yang aktif. Perubahan pemakanan dan gaya hidup meremajakan sel-sel badan dan tisu-tisu, membolehkan mereka untuk menghasilkan insulin dengan betul. Aspek-aspek mental malah penyakit tertekan atas dalam Ayurveda. Kebanyakan gangguan Vataja berasal dari otak, dan oleh kerana Madhumeha ini dikelaskan sebagai Vataja, ia adalah sangat penting untuk memastikan otak dengan cara yang betul untuk berfungsi.

Ayurveda rapat knit dengan Yoga untuk rawatan dan kawalan kencing manis. Sebagai contoh, Paschimottanasana yang amat disyorkan untuk pesakit Madhumeha. Panchakarma, prosedur rawatan Ayurveda, akan juga sangat bermanfaat untuk pesakit kencing manis, kerana ia membantu menyegarkan badan dan menguatkan imuniti dengan memberi kekuatan kepada otot-otot badan yang lemah.

Pada dasarnya, Ayurveda tidak mengehadkan rawatan yang untuk mengawal paras gula pesakit kencing manis. Ia berfungsi berdasarkan punca penyakit, menguatkan imuniti pesakit, meningkatkan penghadaman dan membantu dia menjalani kehidupan yang sihat secara keseluruhan. Syarikat-syarikat penjagaan kesihatan seperti Jiva Ayurveda yang pakar dalam rawatan Ayurveda dan ubat-ubatan untuk pesakit kencing manis yang semulajadi dan sangat selamat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *