Mengatasi kemandulan–melayan Anti-nuclear antibodi (ana) dalam perspektif konvensional

Mengatasi kemandulan–melayan Anti-nuclear antibodi (ana) dalam perspektif konvensional

Seperti yang kita sebutkan dalam artikel sebelumnya, konvensional perubatan memainkan peranan penting dalam merawat semua jenis penyakit dan kebanyakan masa adalah rawatan pertama untuk beberapa yang untuk apa sahaja sebab cam tidak hamil selepas 1 tahun dari hubungan seks yang tidak dilindungi atau tidak boleh membawa kehamilan untuk jangka penuh. Sistem imun memainkan peranan penting dalam melindungi tubuh terhadap pembentukan radikal bebas dan bakteria dan virus, tetapi untuk apa pernah sebab, kadang-kadang dalam sistem imun serangan sperma di dalam organ-organ reproduktif wanita atau sperma dalam testosterone lelaki, membawa kepada ketidaksuburan dalam artikel ini, kita akan membincangkan bagaimana aktivis antibodi (ANA) menjejaskan kesuburan dalam perspektif konvensional.

1. Definisi
Antinuclear antibodi ditakrifkan sebagai golongan tertentu antibodi auto yang mempunyai keupayaan untuk menyerang struktur nukleus sel-sel daripada melaksanakan fungsi antibodi yang biasa. Ia boleh dikesan melalui sampel darah dikeluarkan dari urat pesakit.

2. Sebab-sebab
a) jangkitan dan keradangan
Jangkitan dan keradangan yang disebabkan oleh bakteria atau virus yang mempercepatkan fungsi sistem imun badan, tetapi dalam sesetengah kes, bakteria dan virus yang menyebabkan sistem imun untuk menghasilkan antibodi yang ditujukan terhadap tisu-tisu badan yang termasuk antinuclear antibodi.
b) ubat-ubatan
i) phenytoin
Pheytoin mungkin meningkatkan risiko pengeluaran antinuclear antibodi, membawa kepada peningkatan risiko malformasi dan kecacatan kelahiran.
ii) Antibotics
Lama tempoh penggunaan antibodi boleh meningkatkan rick pengeluaran antinuclear antibodi sebagai ubat-ubatan yang menyebabkan tindak balas tidak normal kepada sistem imun.
iii) methyldopa
Ubat-ubatan yang digunakan untuk mengembungkan saluran darah untuk merawat tekanan darah tinggi, tetapi penggunaan jangka panjang ubat-ubatan jenis ini boleh mengurangkan risiko gangguan imun dalam pengeluaran antinuclear antibodi.
c) penuaan
Seperti yang kita umur, tahap kenaikan antinuclear antibodi dan sesetengah dewasa yang lebih tua (5% hingga 40%) mungkin mempunyai sedikit bertingkat tahap yang disebabkan oleh penyusutan fungsi imun.
d) penyakit
Beberapa penyakit seperti lupus erythematosus dan artritis reumatoid juga boleh meningkatkan rick pengeluaran antinuclear antibodi.

3. Bagaimana antinuclear antibodi kesan kemandulan
Di bawah keadaan biasa, apabila seorang wanita menjadi hamil, putih darah sel-sel dalam beliau rahim hasil pelindung, menyekat antibodi. Dalam kes antinuclear antibodi, sel-sel darah putih yang mengenali janin sebagai satu pencerobohan asing dan menyerang, membawa kepada keguguran.

4. Rawatan
a) heparin
Heparin adalah ahli anticoagulants, ia adalah satu penyediaan tulen yang berasal dari tisu haiwan. Ia membantu menambah darah di dalam pengangkutan nutrien ke dalam organ-organ reproduktif membawa kepada peluang kesuburan yang tinggi dan mengurangkan risiko kerugian kehamilan.
b) aspirin
Aspirin adalah ejen anti-radang dan darah nipis, ia membantu meningkatkan darah beredar ke organ reproduktif, sekali gus mengurangkan risiko antinuclear antibodi yang menyerang janin atau tisu-tisu reproduktif wanita. Ia adalah saranan untuk mengambil 80 mg setiap hari, iaitu bersamaan dengan seorang bayi aspirin. Jika perlu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *