Mengatasi kebimbangan melalui seni mempertahankan diri

Mengatasi kebimbangan melalui seni mempertahankan diri

“Untuk memenangi kemenangan seratus dalam seratus pertempuran bukanlah kemahiran tertinggi. Untuk menundukkan musuh tanpa pertempuran adalah kemahiran tertinggi.”–Sun Tzu, The Art of War

Banyak telah diperkatakan tentang seni mempertahankan diri. Terdapat banyak tebukan, menendang, dan wrestling terlibat — semua dianggap sebagai sistem dan alat-alat tentera yang kejam. Tanggapan atau prasangka tentang seni mempertahankan diri ini telah dibangunkan dalam ukuran besar, filem dan filem-filem yang digambarkan seni tempur sebagai sebahagian keganasan. Tetapi hakikatnya, matlamat sebenar seni mempertahankan diri adalah agak betul-betul bertentangan dengan. Teras falsafah setiap pertempuran akan nilai valor, jawanmardi Iran, bangsawan, kawalan diri dan mengorbankan diri. Bentuk seni ini bukanlah sekadar berjuang, tempur atau pertahanan diri. Tegasan falsafah seni mempertahankan diri yang rakyat perlu hidup dalam keadaan aman dan harmoni. Ia juga menekankan rasa hormat terhadap diri dan orang lain, belas kasihan, dan memberikan perhatian yang tinggi untuk mencapai kecemerlangan fizikal dan moral. Dalam bentuk yang paling tulen, seni mempertahankan diri yang diamalkan untuk mencapai kekuatan dan pencerahan minda, badan dan semangat.

Beribu-ribu tahun, orang-orang yang berbeza dari budaya yang berbeza telah diamalkan dan disebarkan sistem seni mempertahankan diri mereka sendiri. Borang-borang ini unik dan pertahanan diri, falsafah termasuk yang berikut:
· Karate (tangan kosong)
· Muay Thai (Thai boxing atau kick-boxing)
· Tae Kwon Do (kaki tangan cara)
· Sayap Chun (spring selama-lamanya)
· Silat (untuk menentang)
· Aikido (cara semangat harmoni)
· Judo (cara lembut, lembut)
· Yaw-yan (tarian kematian)
· Jeet Kune Do (cara penumbuk intercepting)
· Jiu-jitsu (lembut, mudah kaedah)

Faedah spiritual

Pencapaian sebenar dalam seni mempertahankan diri tidak mendapat tenaga dan kemahiran untuk menghancurkan batu bata, simen blok, Kelawar besbol dan blok ais. Tidak Adakah keistimewaan memakai warna-warna yang berbeza daripada tali pinggang atau prestij memenangi gelaran Kejohanan perdebatan atau Piala Kejohanan. Nilai sebenar seni mempertahankan diri adalah dalam membantu individu-individu yang memanfaatkan kekuatan fizikal semulajadi dan kebaikan semula jadi watak mereka.
Kuasa dalam — ketinggian semangat dan minda. Dari segi rohani dalam seni mempertahankan diri bukanlah agama dalam erti mana-mana tetapi lebih rapat dengan amalan etika dan falsafah. Kerohanian dalam seni mempertahankan diri yang dimanifestasikan dalam beberapa kaedah latihan dan teknik yang merangkumi latihan pernafasan dan berehat. Kata pakar, latihan ini boleh membantu mengurangkan tekanan dan kebimbangan. Terlibat dalam seni mempertahankan diri juga membantu orang dalam perjuangan mereka menentang tekanan emosi, fizikal, dan mental dan penyakit. Latihan pernafasan yang mendalam, sama seperti teknik yoga, menghasilkan kesan yang menenangkan seorang ahli seni bela diri. Penyedutan oksigen dan kepekatan terlibat dalam menuntut ilmu kebatinan pelaksanaan rutin seni mempertahankan diri berkhidmat untuk berehat tubuh dan memberi “stillness” dalam fikiran dalam amalan. Di sekolah-sekolah seni mempertahankan diri yang banyak, promosi bukan sahaja Pusat aspek Pertahanan tetapi juga untuk faedah seni mempertahankan diri dalam mengatasi dengan kebimbangan. Pengamal-pengamal seni mempertahankan diri menggunakan membuktikan bahawa latihan fizikal telah membantu mereka berurusan dengan kemurungan, insomnia, tekanan darah tinggi, dan lain-lain penyakit berkaitan. Ke tahap yang tertentu, seseorang juga boleh “menjerit dari” kedua-dua tekanan dan kebimbangan semasa tebukan atau menendang bersenam.

Faedah mental

Hari ini, terapi seni mempertahankan diri digunakan sebagai satu rawatan yang tidak lazim bagi kanak-kanak atau orang dewasa dengan gangguan kebimbangan sosial. Juga dikenali sebagai fobia sosial, keadaan ini merujuk kepada kebimbangan yang berlebihan, berpanjangan disebabkan pelbagai kebimbangan, kebimbangan dan bimbang. Secara umum, orang dengan kecelaruan keresahan sosial mempunyai satu ketakutan yang dinilai atau dipersenda oleh orang lain. Orang yang mengalami keadaan ini biasanya boleh didapati dalam pengasingan atau mungkin hanya mempunyai sedikit rakan-rakan. Melalui seni latihan, orang dengan kebimbangan akan diajar kepada meningkatkan kemahiran sosial mereka pada masa yang sama kerana mereka mempelajari pertahanan diri. Individu-individu ini juga diajar untuk membangunkan maruah dan rasa hormat terhadap orang lain. Dengan menghadiri kelas-kelas pertahanan diri, orang dengan kebimbangan perlahan-lahan mendapatkan keyakinan dan membangunkan hubungan yang sihat dengan orang lain dalam dan luar kelas. Amalan seni mempertahankan diri yang biasa bukan sahaja menyediakan kemahiran pertahanan diri. Lebih penting lagi, ia mengembalikan atau meningkatkan imej diri pengamal itu.

Beberapa langkah berjaga-jaga dalam mengamalkan seni mempertahankan diri

Secara umum, seni mempertahankan diri adalah satu cara yang hebat untuk mencapai kecergasan fizikal dan kesihatan rohani. Tetapi jika ia diamalkan cuai atau tanpa arahan yang sesuai, aktiviti fizikal dan rutin yang terlibat dalam latihan seni mempertahankan diri boleh menyebabkan bahaya atau kecederaan. Pergerakan amat berat tertentu boleh meletakkan tekanan yang tinggi pada otot dan sendi. Ianya juga sangat penting untuk memberi perhatian khusus kepada regangan. Regangan secara kerap untuk mengekalkan atau meningkatkan fleksibiliti membantu lebih rendah risiko kecederaan.

Sesungguhnya, seni mempertahankan diri yang mempunyai makna yang mendalam dan falsafah. Ia adalah cara lama latihan seorang pejuang—bagaimana tidak berperang, yang adalah satu paradoks dalam seni dan Sains pertempuran. Hari ini, ianya kini salah satu cara yang paling popular untuk mencapai kesihatan fizikal dan untuk kawalan tekanan dan kebimbangan. Tetapi hanya seperti segala-galanya dalam hidup, seni mempertahankan diri boleh digunakan sama ada baik atau buruk. Bagi pengamal yang serius, menentukan cara-cara yang betul dan selamat untuk latihan adalah penting kerana mendapat matlamat sebenar, falsafah seni mempertahankan diri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *