Menganalisis dan menyelaraskan prestasi Laman web dengan Yslow

Menganalisis dan menyelaraskan prestasi Laman web dengan Yslow

Laman web dibina dengan tujuan yang pelbagai dalam fikiran – memberikan pengalaman visual yang kaya, memudahkan navigasi, fungsi e-dagang, memudahkan penyelenggaraan yang berterusan untuk menjaga muka surat yang up to date, dan pelbagai faktor lain. Masa muat turun Laman yang pantas atau masa tindak balas pengguna akhir akan pasti keperluan kritikal untuk pengguna tetapi mungkin hanya pada senarai Hajat yang kasual Laman web designer/pemaju – rangkaian tidak diketahui dan berbeza-beza ciri-ciri Internet yang duduk di antara pengguna dan laman web adalah satu cabaran besar. Hakikat bahawa laman web semakin diakses oleh pelayar pada peranti mudah alih seperti telefon pintar dan tablet dengan terhad kuasa pemprosesan dan jalur-lebar dihalang membuat memenuhi keperluan waktu puasa-respon lebih keras dan lebih keras.

Teknik-teknik pengoptimuman WAN yang sangat berjaya dalam persekitaran korporat tidak boleh terus diimport kerana Topologi tapak Pusat-ke-jauh klasik data tidak boleh digunakan untuk pengguna tunggal melawat laman-laman web yang berbilang.

Besar Portal Internet seperti Google dan Yahoo ikut amalan terbaik dan membina keperluan prestasi di peringkat perancangan. Mereka menggunakan alat-alat canggih yang boleh membantu dalam membuat aplikasi web dengan lebih cepat dan lebih cepat kapada mereka. Satu alat yang benar-benar berguna adalah YSlow dari Yahoo. YSlow adalah alat percuma yang boleh dipasang sebagai tambahan kepada pelayar Firefox (membolehkan dengan Firebug). Ia bertujuan untuk digunakan oleh pembangun Laman web untuk membantu menguruskan keperluan masa tindak balas. Apabila anda melawat laman web mana-mana dengan pelayar Firefox, YSlow mengukur masa muat turun laman dan gred laman-laman web dalam kategori 23 atau jadi bersama-sama dengan beberapa cadangan yang baik.

Beberapa contoh cadangan termasuk: membuat sedikit ‘http’ permintaan menggunakan rangkaian penghantaran kandungan (CDNs), kedudukan cadar gaya dan Java script, mengurangkan look-ups DNS, memampatkan dan minifying teknik-teknik. YSlow juga menggambarkan berat komponen dalam purata Kbait bagi kedua-dua cache kosong (lawatan pertama) dan bersedia cache (Lawatan seterusnya).

Berikutan saranan-saranan yang diberikan oleh YSlow dalam merekabentuk laman web yang boleh membantu mengurangkan waktu respon sebanyak 25% atau lebih. YSlow dibangunkan oleh Steve Souders ketika prestasi Ketua di Yahoo. Beliau sekarang dengan Google (dan secara kebetulan Google alat yang serupa yang dipanggil kelajuan Page yang bekerja dengan pelayar Chrome). Steve juga telah menerbitkan dua buah buku tentang amalan-amalan terbaik dalam reka bentuk laman web prestasi tinggi yang buku-buku panduan yang besar bagi mana-mana Reka bentuk laman web yang serius/pemaju.

Berhati-hati yang satu untuk direkodkan adalah bahawa Yslow tidak rangkaian “sedar”. Oleh itu Laman web pemaju/tester perlu mewujudkan persekitaran rangkaian yang realistik (samada Internet atau Syarikat WAN) oleh emulasi atau simulasi teknik-teknik untuk menjalankan ujian dan sempurnakan setiap laman web. YSlow tidak tersedia untuk pelayar Firefox sahaja dan tidak untuk yang lebih popular Internet Explorer (IE).

Berjuang dengan percambahan telefon pintar dan aduan pengguna yang berterusan mengenai perlahan akses kepada laman-laman web kegemaran mereka, Syarikat akan untuk memasang milikku “menggerakkan” Laman web mereka. Saya lihat YSlow sebagai alat yang berguna, melengkapkan alat-alat canggih seperti mereka dari OPNET dan Shunra yang lebih komprehensif dan memasukkan WAN aspek (lebar jalur, latency, kehilangan paket dan bebas Goyang) yang memegang kunci akhir ke web aplikasi prestasi Pengurusan (APM).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *