Mengambil kesempatan daripada manfaat kesihatan Capsaicin dengan memakan makanan yang pedas

Mengambil kesempatan daripada manfaat kesihatan Capsaicin dengan memakan makanan yang pedas

Jika anda menikmati makanan yang pedas, ianya mungkin hanya bonus untuk mengetahui bahawa ia adalah sihat untuk anda. Lada cili dipanggil capsaicin phytochemical adalah sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan anda. Capsaicin dihasilkan oleh lada cili untuk menekan kembali kulat dan haiwan yang memakan tumbuh-tumbuhan. Tulen, capsaicin adalah bau percuma, jelas dan ia tidak akan bercampur dengan air.

Faedah-faedah kesihatan capsaicin yang banyak akan ditangani dalam artikel ini. Meningkatkan metabolisme merupakan salah satu antara pelbagai faedah yang berkaitan dengan capsaicin. Jika badan telah proses metabolisme yang lebih cepat, ia menggunakan lemak lebih cepat dan ini boleh membawa kepada pengurangan berat badan. Selain itu, anda akan mengambil kurang makanan apabila anda menggabungkan capsaicin dalam diet anda.

Terutamanya kerana lada cili Panas, tidak semua orang suka memakannya. Akaun capsaicin yang bau yang pedas dan juga pembakaran rasa. Ini mungkin sukar untuk percaya bagi sesetengah orang tetapi capsaicin sebenarnya boleh membantu melegakan kesakitan. Capsaicin menghantar isyarat kesakitan kepada otak dan selepas ia merendahkan jumlah isyarat-isyarat sakit yang seterusnya membawa untuk melegakan kesakitan. Anda boleh mendapatkan salap yang mengandungi capsaicin untuk membantu melegakan kesakitan.

Capsaicin juga didapati bermanfaat untuk sistem kardiovaskular. One-two yang kuat berpasangan capsaicin yang tidak ia merendahkan paras tekanan darah dan semasa berbuat demikian, ia juga mengurangkan kolesterol ‘jahat’. Faedah-faedah yang berkaitan dengan capsaicin yang lain adalah bahawa ia boleh membantu dalam mencegah stiffening saluran darah arteri. Mengurangkan keradangan ini namun satu lagi perkara capsaicin yang nampaknya baik. Pelbagai penyakit, seperti yang kita tahu, mungkin disebabkan oleh keradangan.

Capsaicin juga didapati berkesan dalam membunuh sel-sel kanser. Capsaicin dikeluarkan kepada sel-sel kanser yang telah berkembang pada tikus. Capsaicin dilihat untuk mengurangkan saiz tumor pada tikus ke 1/5 saiz asal. Capsaicin boleh menghentikan sel-sel leukemia dari berkembang. Di samping itu ia didapati sangat berguna dalam pengurusan kanser paru-paru.

Anda boleh menggunakan capsaicin untuk memastikan sistem pernafasan anda sihat. Seperti dinyatakan terdahulu, capsaicin boleh menjadi sangat berguna dalam merawat kanser. Bagi mereka yang mempunyai resdung, ciri-ciri anti-bakteria capsaicin akan pasti membantu anda. Ia boleh membersihkan hidung, mengurangkan gejala-gejala yang berkaitan dengan Pusat dan juga lain-lain penyakit paru-paru.

Sistem penghadaman anda sebenarnya boleh mendapatkan dari lada cili. Ia mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan ini boleh melawan jangkitan saluran usus. Ia juga meningkatkan jus-jus penghadaman dalam sistem pencernaan untuk penghadaman yang lebih baik. Ia juga boleh mengatasi cirit-birit.

Mengurangkan berat badan, mengekalkan sistem penghadaman yang sihat dan juga sistem pernafasan yang sihat dan memerangi kanser adalah beberapa faedah capsaicin yang hadir dalam lada cili. Terdapat beberapa kelebihan kesihatan yang dikaitkan dengan capsaicin dan anda boleh membaca tentang mereka di pelbagai laman mengenai penawar semula jadi.

Hanya satu kepala yang sedikit naik. Pastikan bahawa anda hanya rujuk laman-laman web yang mempunyai reputasi yang baik. Anda tidak akan mempunyai masalah mencari tapak itu mempunyai kesihatan nasihat tetapi tidak semua daripada mereka yang betul. Memahami bahawa semata-mata kerana sesuatu di internet tidak memastikan ia adalah benar. Ia adalah satu idea yang hebat untuk sentiasa mengesahkan sumber-sumber yang digunakan oleh penulisan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *