Mengambil kawalan Kesihatan zakar – kencing manis jenis 2 dan isu-isu sensitiviti

Mengambil kawalan Kesihatan zakar – kencing manis jenis 2 dan isu-isu sensitiviti

Kencing manis boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan lelaki, termasuk isu-isu zakar. Sebagai Jenny De Jesus, RN, CDE, seorang pendidik kencing manis di Pusat Perubatan Israel Beth menjelaskan, “kencing manis yang tidak terkawal boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan saraf.” Masalah-masalah itu boleh mengurangkan keupayaan untuk mengalami keseronokan seksual, membawa kepada kehidupan seks yang kurang memberangsangkan dan menyebabkan beberapa kes-kes masalah dengan harga diri dan keyakinan di dalam Bilik tidur. Memahami bagaimana diabetes menjejaskan kesihatan zakar dan mengambil langkah-langkah untuk mencegah masalah-masalah boleh membawa kepada peningkatan kepuasan seks dan kehidupan yang bahagia.

Kehilangan sensitiviti
Kencing manis jenis 2 yang tidak dikawal boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf, menyebabkan suatu keadaan yang dikenali sebagai neuropati kencing manis. Keadaan ini mengganggu keupayaan badan Rangkaian neural untuk menghantar isyarat dari otak mengenai sensasi keseronokan seksual dan tindak balas fisiologi yang membawa kepada ereksi, puncak syahwat dan lepaskan air mani dan.

Di samping itu, berat badan yang berlebihan – satu keadaan yang sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk insiden penyakit kencing manis jenis 2 – boleh constrict saluran darah zakar, mewujudkan kebas dan kehilangan sensitiviti zakar.

Mengekalkan tahap glukosa di bawah kawalan adalah faktor utama dalam melindungi sensitiviti zakar dan mengekalkan keupayaan untuk menikmati seks. Menyokong Kesihatan saraf zakar dengan nutrien seperti carnitine acetyl L asid amino yang boleh membantu untuk mengurangkan kehilangan sensitiviti zakar dan merangsang pertumbuhan semula tisu saraf yang rosak.

Masalah peredaran darah
Dengan sistem saraf, sistem peredaran darah boleh terjejas oleh kencing manis. Apabila Kesihatan kardiovaskular boleh terjejas, ia mungkin lebih sukar untuk badan menghantar aliran darah yang mencukupi kepada zakar untuk mencapai dan mengekalkan ereksi. Ini boleh menyebabkan disfungsi seksual, serta seterusnya menjejaskan kesihatan saraf disebabkan kekurangan pengoksigenan sel-sel saraf.

Meningkatkan risiko jangkitan
Bersama-sama dengan banyak kesan kesihatan yang negatif yang lain, penyakit kencing manis boleh mengurangkan keupayaan badan untuk melawan jangkitan. Lelaki kencing manis yang terutamanya terdedah kepada masalah zakar seperti jangkitan yis, jangkitan bakteria dan kulat overgrowth. Walaupun ia mungkin tidak boleh mencegah setiap jangkitan dari berlaku, menyokong kesihatan imun dengan nutrien seperti vitamin C dan merawat kawasan dengan anti-bacterials semula jadi – vitamin A, sebagai contoh – boleh membantu untuk mencegah jangkitan yang boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, persetubuhan yang menyakitkan dan lain-lain kesan sampingan yang tidak menyenangkan.

Mengelakkan masalah zakar yang berkaitan dengan kencing manis
Pakar-pakar diabetes mengesyorkan beberapa intervensi untuk mencegah masalah-masalah yang berkaitan dengan kencing manis yang tidak dikawal dengan baik:
1. Memantau tahap glukosa sebagaimana yang diarahkan oleh pembekal penjagaan kesihatan dan memastikan gula dalam darah adalah terkawal.
2. Ikuti saranan pemakanan perubatan dan mengelakkan makanan yang tinggi lemak, gula dan kolesterol.
3. Bersenam selalu. Banyak masalah-masalah yang disebabkan oleh kencing manis adalah berkaitan dengan obesiti atau menjadi berat badan berlebihan, termasuk kehilangan sensitiviti, masalah peredaran darah dan Kesihatan kardiovaskular, jadi Menjaga berat badan ke tahap yang sihat sentiasa digalakkan.
4. Mengambil ubat seperti yang diarahkan. Jika kesan-kesan sampingan ubat-ubatan termasuk masalah zakar, bercakap dengan penjagaan kesihatan profesional mengenai alternatif yang boleh didapati atau kaedah untuk mengurangkan kesan-kesan yang memudaratkan pada fungsi seksual.
5. Pastikan zakar well-supplied dengan nutrien penting untuk kesihatan seksual. Sebagai contoh, vitamin C menyokong fungsi peredaran darah yang sihat, manakala vitamin A membantu untuk melawan jangkitan. Asid amino seperti acetyl L carnitine menggalakkan kesihatan tisu saraf, manakala alpha lipoic asid merangsang aliran darah meningkat. Menggunakan formula Kesihatan zakar khusus yang (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) boleh membantu untuk memastikan bahawa nutrien ini dihantar di mana mereka diperlukan untuk menggalakkan fungsi seksual yang optima di kalangan lelaki yang dipengaruhi oleh penyakit kencing manis jenis 2.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *