Mengambil berat terhadap badan anda: Kuil Roh Kudus

Mengambil berat terhadap badan anda: Kuil Roh Kudus

Dalam sulung sesuai untuk Isa Laman web blog post, saya sebutkan Kitab berikut:

“Anda tidak tahu bahwa tubuhmu adalah bait Roh Kudus, yang sedang anda, yang anda telah menerima daripada Allah? Anda tidak sendiri; anda telah membeli dengan harga. Oleh itu, menghormati Tuhan dengan badan anda.”~ 1 Malaysia 6: 19-20

Kitab ini adalah hanya permulaan, tetapi apa yang awal jelas yang ia! Badan kita adalah kuil harfiah, fizikal Roh Kudus. Dengan menjaga tubuh badan kita, kita akan menjaga Kuil kami soleh Roh Kudus. Badan kita adalah hadiah dari Tuhan, dan kita harus semua, dalam perbuatan mudah terima kasih dan cinta, menghormati beliau dengan badan kita Kuil Roh Kudus.

Menjaga Kuil itu satu keperluan? Secara teknikalnya, no. Keselamatan melalui Isa Al-masih adalah kurniaan rahmat Allah melimpah dan sempurna. Keselamatan kita tidak bergantung pada tindakan kita, tetapi tidak, kasih sayang dan penghargaan, hendak memberikan sesuatu kembali kepada bapa Syurgawi kita Pemurah, yang memberi Nya anak kita?

(Di hadapan artikel, kami akan masuk ke banyak detail tentang bagaimana, sementara tindakan kita di sini di bumi mempunyai apa-apa kaitan dengan keselamatan “layak”, tindakan kita di sini di bumi – termasuk anda tahap kesihatan dan kecergasan – berpotensi mempunyai banyak kaitan dengan ganjaran syurga yang kekal kami!)

Inilah laluan yang lain daripada Alkitab:

“Isa menjawab mereka,” memusnahkan kuil ini, dan saya akan meningkatkan lagi dalam tiga hari.”Orang-orang Yahudi menjawab, “ia telah mengambil empat puluh enam tahun untuk membina kuil ini, dan anda akan mengumpul dalam tiga hari?” Tetapi yang sebenarnya bait dari badan beliau.”~ John 2: 19-21

Isa menyatakan bahawa tubuh-Nya sebuah kuil. Saya tahu Bilakah saya terlebih dahulu datang di laluan ini, jawapan usus saya ialah, “Ya, tetapi itu adalah Isa. Saya tidak boleh Bandingkan diri kepadanya dan memanggil badan saya sebuah kuil!”

Ia hampir kelihatan tidak selesa untuk membandingkan diri kita dengan Yesus Kristus, tidak ia? Lagi, dalam Bible, ia dengan jelas menyatakan bahawa kita akan “membuat baru Al-masih”, dan melalui Roh Kudus “Islamkan bandingan anaknya.” Ya, kami akan Islamkan ke bandingan rohani wataknya dan kebenaran dan kesucian, tetapi Isa juga sangat manusia.

Isa semua terlalu jelas: tubuh manusia itu adalah sebuah kuil!

“Kepadanya keseluruhan bangunan bersama-sama menyertai dan meningkat menjadi sebuah Kuil Suci kepada Tuhan. Dan kepadanya anda juga sedang dibina bersama-sama menjadi disediakan tempat kediaman di mana Tuhan tinggal oleh semangat beliau.”~ Efesus 2:21-22

Laluan ini dari Efesus benar-benar menyampaikan titik, bukan? Kami akan, secara individu mahupun secara kolektif, menjadi seorang “dwelling dalam kehidupan Tuhan yang oleh rohnya!”.

Saya fikir kita boleh semua bersetuju bahawa Alkitab adalah muktamad: adalah badan kita Kuil Roh Kudus. Pada hari-hari perjanjian lama, sejumlah besar sumber, termasuk masa, bakat, perhatian, dan wang telah dikhaskan untuk Kuil bangunan Tuhan, berdasarkan arahan yang jelas dari Allah. Kuil Roh Kudus – badan kita – harus tidak berbeza!

Mendoakan hari Tuhan kekuatan untuk membantu anda membina sebuah kuil yang layak daripada Roh Kudus-Nya. Meminta kekuatan untuk memilih makanan yang betul, keinginan dan masa merancang makanan anda, dan peningkatan komitmen untuk membuat masa untuk bersenam. Mulakan dengan Kitab Allah yang jelas, dan minta Roh Kudus untuk bercakap dengan anda secara lebih terperinci tentang keinginan anda!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *