Mengamalkan Yoga untuk mendapatkan Kesihatan Mental dan fizikal

Mengamalkan Yoga untuk mendapatkan Kesihatan Mental dan fizikal

Terdapat terutamanya tiga tonggak utama Yoga – senaman, pernafasan dan meditasi. Dengan bantuan ini tiga aspek penting, seseorang boleh mencapai kesihatan mental serta kesihatan fizikal. Sebagai contoh, latihan yoga direka untuk menghasilkan tekanan pada sistem glandular badan, seterusnya memperkukuh kecekapan dan kesihatan yang sempurna. Ia adalah kebenaran yang terkenal bahawa kesihatan adalah kekayaan. Kesihatan yang sempurna boleh dicapai oleh toning badan kita dengan cara yang sesuai. Tanpa kesihatan yang baik, ia adalah mustahil untuk hidup di dunia ini kerana badan adalah unsur utama yang membolehkan kita untuk bekerja dan berkembang di dunia.

Pernafasan merujuk kepada menyedut tenaga positif dari sifat dan exhaling tenaga negatif keluar dari badan. Teknik-teknik pernafasan yoga adalah berdasarkan kepada konsep bahawa nafas adalah sumber kehidupan. Pelajar yoga tegas meningkatkan kawalan nafas untuk meningkatkan kesihatan fizikal dan fungsi kedua-dua badan dan minda.

Meditasi merupakan salah satu cara yang paling berkuasa untuk mengembalikan kekuatan mental. Meditasi membantu anda menikmati lebih banyak tekad melalui sekatan, fokus, disiplin diri dan tekad. Ia juga membantu dalam menangani tekanan yang lebih baik daripada mana-mana terapi yang lain. Anda akan dapat mengetahui pelbagai teknik semulajadi untuk mengawal reaksi anda terhadap perangsang tekanan yang anda hadapi sepanjang hari.

Doktor mengatakan bahawa senaman kecil secara kerap adalah penting untuk melawan kemurungan dan kebimbangan. Yoga menyediakan cara yang mudah untuk melaksanakan latihan tersebut. Yoga postur yang direka untuk meningkatkan kesihatan fizikal, fleksibiliti dan keseimbangan. Semasa apa-apa senaman yoga, denyutan jantung anda adalah sehingga kerap kerana ia akan jika anda telah melakukan senaman yang lebih tradisional. Dengan bantuan yoga, denyutan jantung anda mendapat dan Endorfin anda mengepam, ia juga menyediakan bagi tempoh-tempoh rehat yang banyak.

Yoga juga membantu anda dalam pembelajaran tumpuan, membubarkan kebimbangan anda dan meningkatkan penyakit fizikal. Jika dilakukan secara tetap, satu dapat merasakan peningkatan yang signifikan dalam Kesihatan kedua-dua mental serta fizikal.

Kesihatan Ilahi merupakan sebuah portal interaktif kesihatan yang menawarkan perkhidmatan yang tidak dapat ditandingi dalam yoga dan kesihatan fizikal. Portal kesihatan ini mempunyai tumpuan yang kuat tentang Ayurveda dan Yoga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *