Mengamalkan gaya hidup kecergasan: tiga asas

Mengamalkan gaya hidup kecergasan: tiga asas

Walaupun ramai yang taksub dengan kecergasan dan penurunan berat badan, sangat sedikit sebenarnya melihat keputusan dan mendapatkan matlamat mereka kerana sangat sedikit orang yang tahu bagaimana untuk bersenam dan diet berkesan. Berita baik adalah bahawa penyelesaian yang begitu sederhana, dengan kawalan diri dan usaha, sesiapa sahaja boleh melaksanakannya dan mencapai tahap kecergasan umum yang lebih tinggi.

Gaya hidup kecergasan yang terdiri daripada tiga elemen penting: 1) konsisten senaman, diet 2) yang berkhasiat yang melengkapi latihan anda, dan 3) dengan sikap perubahan gaya hidup. Komponen gaya hidup tiga ringkas tetapi kritikal ini akan menyebabkan metabolisme yang lebih cepat, penurunan berat badan, dan kenaikan secara umum kecergasan seluruh badan anda.

Terdapat dua jenis latihan: latihan angkat berat atau berat, dan senaman aerobik/kardiovaskular, seperti berjalan, renang, dan sebagainya. Kedua-dua kaedah perlu digabungkan untuk hasil yang terbaik.

Latihan berat ialah apa kita biasanya melihat orang-orang yang melakukan di gimnasium. Mereka mengangkat berat dan letakkan atas otot-otot tertentu untuk menjadikan mereka lebih besar dan lebih berkuasa.

Satu perkara untuk memahami tentang angkat berat adalah bahawa ada hal-hal seperti terlalu banyak perkara yang baik. Manakala meletakkan otot di bawah strain wajaran adalah sangat berfaedah, adalah sangat disyorkan bahawa anda tidak mengangkat berat setiap hari.

Seperti anda bersenam, anda sebenarnya memecahkan otot anda dan mereka memerlukan masa untuk pulih untuk mendapatkan lebih besar dan kuat. Jika anda tidak memberi diri anda hari untuk pulih, otot-otot anda tidak akan mempunyai masa untuk membina semula selepas menjadi rosak dan, jika tidak dibenarkan untuk berehat, akan akhirnya merendahkan dan menjadi lemah.

Salah satu cara untuk mengelakkan masalah ini adalah dengan menggunakan Jadual senaman yang hanya tertumpu pada menjalankan kumpulan otot tertentu semasa setiap sesi senaman. Dengan cara ini otot-otot tertentu dibenarkan untuk berehat semasa anda bersenam Kumpulan lain.

Senaman kardiovaskular, sebaliknya, boleh dilakukan setiap hari jika anda ingini. Aktiviti-aktiviti kardiovaskular termasuk, tetapi tidak terhad kepada menjalankan (suatu trek, treadmill, atau jalan terbuka), renang, lompat tali, Berski, Berbasikal, Tenis, Bola Baling, dan lain-lain.

Manakala aktiviti-aktiviti tersebut tidak akan membina otot cukup untuk membuat anda muscleman (atau musclewoman) semestinya, ia adalah penting untuk jantung sihat dan paru-paru yang sihat. Latihan ini juga akan lebih berkesan membakar lemak daripada mengangkat berat dan latihan kekuatan.

Jadual senaman terbaik menggabungkan kedua-dua jenis senaman kerana ia memberi manfaat kedua-dua set: otot-otot yang lebih besar, kurang badan organ-organ lemak dan lebih sihat. Dengan menggabungkan aktiviti kardiovaskular dan latihan kekuatan, anda boleh membenarkan kumpulan otot tertentu anda berehat sambil mengekalkan Jadual senaman berterusan sepanjang minggu.

Konsistensi dalam latihan adalah aspek yang paling penting senaman fizikal. Sebab itulah orang-orang yang hanya bekerja sekali setiap sekala jarang melihat penurunan berat badan dan otot mendapat keputusan yang mereka mahu.

Lebih penting daripada konsistensi dalam Jadual senaman anda adalah diet yang berkhasiat secara konsisten. Semua berjalan di dunia tidak akan menyelamatkan anda jika anda makan makanan yang tidak sihat atau makan berlebihan.

Kunci kepada pemakanan adalah bukan untuk diet. Diet adalah cepat Baiki apabila kita benar-benar memerlukan tanggungjawab dan komitmen untuk pemakanan sihat.

Untuk hidup gaya hidup Kecergasan, anda perlu membuat perubahan kekal di makan anda tabiat dan gaya hidup yang berkhasiat. Anda tidak boleh berfikir tentang pergi pada diet, anda mesti bersedia untuk mengubah hidup anda dan persepsi anda mengenai makan, makanan dan pemakanan.

Secara amnya, anda perlu komited untuk makan kurang kalori daripada yang anda tulis pada waktu siang. Kebanyakan orang boleh hidup pada 2500 kalori sehari jika mereka terlibat dalam aktiviti fizikal harian.

Seseorang itu perlu mengelakkan semua adanya dan minuman manis kerana mereka mudah untuk mengambil dalam kuantiti yang besar dan mengandungi lebih banyak kalori daripada yang kita jangkakan. Menggantikan semua gula soda pengambilan anda dengan air akan membantu anda menurunkan berat badan dengan cepat (walaupun lebih cepat di kalangan lelaki daripada dalam kebanyakan wanita).

Ianya juga penting untuk menonton jumlah lemak yang anda mengambil. Penggunaan makanan rendah lemak atau “diet” (jangan lupa bahawa anda sedang melaksanakan perubahan gaya hidup, tidak pada diet).

Paling penting, Walau bagaimanapun, adalah sikap anda. Sebagai penting aspek ketiga gaya Kecergasan, sikap anda menentukan kejayaan anda.

Semua orang perlu faham bahawa hidup juga adalah satu proses sepanjang hayat. Terdapat tiada pembetulan cepat untuk menyempurnakan Kesihatan, jadi kita mesti khusus untuk menukar senaman kami dan tabiat makan untuk mengubah kehidupan kita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *