Mengalahkan tekanan: Ketawa pada jenaka lucu pendek

Mengalahkan tekanan: Ketawa pada jenaka lucu pendek

Tekanan merupakan sebahagian ruji kehidupan. Bertentangan dengan kepercayaan popular, stres sebenarnya boleh datang dari hampir setiap keadaan sama ada ia membawa keseronokan, kegembiraan, kesedihan, kebimbangan. Apa yang membuatkan ini satu perkara yang kompleks ialah bahawa tekanan sebenarnya berbeza dari seorang ke seorang. Di sisi lain, tidak kira betapa rumit matematik stres boleh, semata-mata perbuatan ketawa pada jenaka lucu pendek, meluahkan perasaan dan tersenyum boleh melepaskan salah satu daripada peril tekanan.

Kesan tekanan pada badan adalah bergantung intensiti. Dalam kuantiti yang kecil, tekanan boleh menjadi sumber produktiviti dan motivasi. Walau bagaimanapun, terlalu banyak ia boleh menghasilkan kesan emosi, fizikal dan mental bagi seseorang. Malah, mengalami tekanan yang terlalu banyak boleh menyebabkan kemurungan, penyakit jantung dan jangkitan. Ia juga dikatakan menjadi salah satu punca yang makan berlebihan, ketagihan arak dan penyalahgunaan dadah. Negeri-Negeri emosi yang turun naik, gula darah rendah, penyakit jantung dan thyroids berkontraksi juga dipercayai oleh Sains akan beberapa kesan stres.

Dunia pantas pula dengan tekanan kerja dan tuntutan hidup compounds tekanan. Ini adalah mengapa perniagaan spa dan sauna telah menjadi industri yang berkembang dalam tahun-tahun kebelakangan kerana orang akan dibuat untuk mempercayai bahawa perkhidmatan mereka availing efektif hanya bermakna untuk menghilangkan tekanan. Walau bagaimanapun, Terdapat tidak perlu untuk pergi pada wang splurging aktiviti untuk melegakan tekanan. Berikut adalah beberapa cara mudah yang anda boleh berurusan dengan tekanan tanpa perlu membakar Wang Tunai.

1. Belajar untuk tersenyum.
Tidak melemahkan kuasa tersenyum. Mengambil setiap peluang untuk flash senyuman jutawan itu. Yang menghairankan kerana ia mungkin kelihatan tersenyum boleh sebenarnya meringankan keadaan yang sangat tidak menyenangkan.

2. Bercakap tentang apa yang anda menekankan.
Bercakap tentang masalah dan punca kebimbangan merupakan cara terbaik untuk melepaskan beban perlu berurusan dengan sehari yang banyak tekanan. Ia tidak hanya melegakan tekanan; Ia juga sekali gus dapat memperkayakan kehidupan sosial anda dan memastikan anda berhubung dengan rakan-rakan dan keluarga.

3. Menyimpan jurnal dan menulis tentang perasaan anda.
Terdapat beberapa orang yang mungkin tidak yang selesa berkongsi emosi mereka kepada orang lain tidak kira bagaimana mereka kepada orang. Apabila itu berlaku, penulisan jurnal adalah cara untuk pergi. Menulis tentang apa yang berlaku pada siang hari adalah satu cara pembersihan diri daripada semua kebimbangan sepanjang hari di tempat kerja.

4. Membaca sebuah buku yang menarik bagi anda.
Membaca buku yang baik meningkatkan pengetahuan anda, dan lakukan yang baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Sebuah buku yang benar-benar memberi inspirasi ini boleh menimbulkan rasa ringan dan motivasi seseorang. Kadang-kadang, ia juga boleh menggalakkan seseorang untuk bertindak mengubah kehidupan keputusan.

5. Ketawa pada jenaka lucu pendek.
Kajian menunjukkan bahawa 40% daripada orang-orang yang mempunyai penyakit jantung adalah kurang berkemungkinan untuk cenderung untuk ketawa. Lucu kerana ia boleh kelihatan, ketawa hanya mungkin cara yang paling murah dan paling mudah untuk melegakan tekanan. Bergurau sekitar dengan kawan-kawan, menonton filem-filem lucu atau rancangan TV dan bacaan lucu komik adalah penyelesaian yang murah dan menyeronokkan untuk menghilangkan tekanan.

Tekanan boleh menjadi sebahagian daripada kehidupan sehari-hari, tetapi tidak semestinya sama dengan membiarkan ia dan mengambil alih. Accentuating yang positif adalah penyelesaian untuk menanganinya. Lagipun, tekanan adalah tidak apa berlaku; Ia adalah bagaimana seseorang bertindak balas kepadanya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *