Menentukan perbezaan di antara implan gigi dan jambatan

Menentukan perbezaan di antara implan gigi dan jambatan

Jika anda ragu-ragu apa yang anda akan memberitahu di kerusi doktor gigi, adalah bijak untuk mendapatkan pendapat yang kedua. Memang mulut anda selepas semua.

Apabila anda mempunyai satu gigi yang hilang tiada adalah dua pilihan untuk menggantikannya, sama ada Implan Pergigian yang tunggal atau tiga unit jambatan. Walaupun jambatan gigi terus menjadi pendekatan yang lebih biasa, doktor gigi banyak bertanya kepada pesakit-pesakit mereka untuk mempertimbangkan pilihan Implan Pergigian kerana kelebihan ke atas sebuah jambatan gigi tradisional.

Kos tiga unit jambatan boleh terdiri kira-kira $2,000 ke $2,500. Implan Pergigian satu kos adalah sekitar $3,000 secara purata. Harga akan berbeza dari satu kawasan ke kawasan atau dari doktor gigi untuk gigi, tetapi sebagai satu peraturan umum Implan Pergigian akan menjadi kira-kira 20-25% lebih mahal daripada jambatan.

Dari perspektif kos serta-merta, ia kelihatan seperti tiga unit pemulihan jambatan mungkin rawatan pilihan. Tetapi ia tidak boleh jadi, jika anda mempertimbangkan semua faktor lain seperti yang dinyatakan dalam artikel ini.

Apabila membandingkan kos Implan Pergigian vs jambatan amat penting untuk menganggarkan berapa lama setiap satu akan berlangsung. Implan Pergigian pada tulang rahang yang sihat boleh bertahan selama seumur hidup jika pesakit mengikuti kebersihan mulut berhati-hati. Bagi pengiraan kami anggap satu jangka hayat purata Implan Pergigian hanya 20 yrs.

Menganggap bahawa anda telah memilih 3-unit jambatan, berikut adalah sangat mungkin berlaku:

Kegagalan gigi bersebelahan. Jika mana-mana gigi bersebelahan yang menyokong jambatan gagal kerana kerosakan gigi atau penyakit periodontal anda perlu menggantikan jambatan seluruh.

Sebenarnya jambatan gigi itu sendiri boleh menyumbang kepada masalah gigi gigi bersebelahan. Gigi sokongan bahkan jika mereka benar-benar sihat perlu dikurangkan untuk meletakkan jawatan untuk jambatan.

Kecuali kerosakan ke atas gigi yang sihat, ia kini menjadi lebih mudah terdedah kepada kerosakan gigi. Ini boleh bermakna kos tambahan untuk tampalan gigi atau rawatan kanal akar.

Gigi bersebelahan yang utama jambatan perlu menahan beban yang lebih berat semasa mengunyah, meningkatkan risiko patah akar yang perlu kanal akar dan boleh membawa kepada kehilangan gigi.

Masalah kebersihan gigi. Jambatan pergigian memerlukan pembersihan khas dengan berus gigi antara satu.

Ramai pesakit mendapati sukar untuk membersihkan kawasan sekitar dan di bawah jambatan pergigian membolehkan pengumpulan Plak gigi dan meningkatkan risiko penyakit gusi dan kerosakan gigi.

Kerosakan tulang rahang. Tulang rahang di kawasan gigi hilang mempunyai kecenderungan melemahkan dan merosot.

Ini boleh menyebabkan masalah peningkatan mobiliti untuk gigi yang menyokong jambatan. Jika salah seorang daripada mereka menjadi longgar maka integriti struktur jambatan adalah dalam bahaya.

Jambatan pembaikan/penggantian. Adalah dianggarkan bahawa jambatan gigi perlu diganti setiap 10 tahun secara purata, itulah separuh masa Implan Pergigian yang dijangka dapat bertahan.

Jadi setara dengan kos implan gigi adalah kos jambatan awal ditambah bahawa penggantian jambatan yang akan diperlukan dalam beberapa tahun. Dalam masa min, tahap pembaikan jambatan gigi mungkin juga diperlukan pada tahun-tahun sebelum ia perlu digantikan, meningkatkan kos penyelenggaraan jambatan gigi.

Analisis ini menunjukkan bahawa dalam jangka masa panjang pesakit bukan sahaja berakhir untuk membayar lebih untuk jambatan yang awal dan penggantian berbanding satu masa yang kos Implan Pergigian, tetapi juga telah meningkatkan risiko kehilangan lebih banyak gigi dan kesihatan gigi worsened.

Walau bagaimanapun jika pesakit bukan calon yang baik untuk implan gigi. Sebagai contoh, perokok kemudian kerana peningkatan risiko kegagalan dalam perokok, jambatan gigi mungkin alternatif yang lebih baik berbanding implan gigi jika keberkesanan kos merupakan Prioriti pertama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *