Menduduki Wall Street dan Storming Bastille di

Menduduki Wall Street dan Storming Bastille di

Jean-Jacques Rousseau menjelaskan “Kontrak sosial” treatis 1762 beliau. Beliau menjelaskan bahawa terdapat sesetengah fikrah minor yang mana semua orang dalam masyarakat yang beroperasi. Apabila tekanan dari semua pihak menyebabkan kehelan dalam masyarakat, ia boleh menyebabkan revolusi. Seperti Perancis dan Revolusi Amerika dan Arab Spring telah menunjukkan kepada kita, perubahan sering datang hanya dengan huru-hara hari yang penting. Perubahan ini sering berlaku apabila majoriti akhirnya berkata kepada be bahawa kuasa status quo dalam masyarakat yang tidak cukup baik.

Kita telah sampai ke satu-satu masa di Amerika Syarikat. Bill Moyers petikan The Radicalism Revolusi Amerika oleh Gordon kayu:

“… negara kita menemui kebesaran yang”dengan mencipta sebuah kekitaan masyarakat makmur percuma untuk mengaburi rakyat dengan kebimbangan yang workaday dan kegiatan kewangan kebahagiaan mereka.” Demokrasi ini, katanya, berubah kehidupan “sehingga terabai dan dibenci orang ramai orang laboring yang biasa.”

Malangnya, 1% penduduk kami mengawal 50% ekonomi kita telah berpaling atau dilupai ini. Dalam artikelnya “Bagaimana Wall Street diduduki Amerika,” di dalam negara, edisi November 21, 2011, beliau menunjuk kepada memorandum sulit diterbitkan oleh bekas Hakim Mahkamah Agung Lewis Powell antara kawan-kawannya di AS Chamber of Commerce pada 23 Ogos 1971. Moyers berkata, “Kami melihat padanya sekarang sebagai panggilan untuk senjata peperangan kelas yang dilancarkan dari bahagian atas ke bawah.”

Ia adalah peperangan yang dilancarkan berjaya dan sebahagian besarnya tanpa disedari oleh oleh golongan pertengahan. Seperti katak, yang meninggal dunia di dalam periuk yang menjadi semakin semakin panas, rakyat Amerika mempunyai terlalu banyak gangguan notis haba yang meningkat di American Dream. Kebanyakan gangguan ini disediakan gembira oleh 1%. Seperti Caesars sebelum mereka, mereka dibenarkan kita cermin mata yang besar seperti Liga bola sepak negara dan skandal seks interminable di televisyen, sebahagian wasteland televisyen, dan mereka memberikan kami peperangan asing untuk membuat kita takut untuk mengadu.

Tetapi, seperti katak yang melompat keluar dari periuk apabila haba meningkat terlalu cepat, mewakili pergerakan menduduki respon rakyat Amerika untuk fakta bahawa 1% benar-benar telah pergi terlalu jauh. Pada 2011, tanda-tanda awal ketidakpuasan hati ini telah datang kerana mencapai serangan politik tentang hak-hak rundingan secara kolektif di Wisconsin dan Ohio, dan serangan ke atas hak-hak wanita melalui pindaan Perlembagaan Negeri.

Andaian-andaian asas masyarakat kita dan Dream Amerika mesti dibaiki pada dasarnya sebelum empat pergerakan menduduki akan kembali ke dalam botol itu. Berikut adalah 10 cara “Kontrak sosial” rosak di Amerika Syarikat:

1. Rumah nilai. Pemilikan rumah telah lama kekunci untuk kemakmuran jangka panjang bagi rakyat Amerika. Rumah dibayar untuk pendidikan, retirements, dan sekali-sekala bercuti. Malangnya, Wall Street adalah dibenarkan untuk mengetepikan peraturan-peraturan dan menambah leverage atas leverage pasaran gadai janji rumah, yang akhirnya membawa kepada bencana. Kini mereka akan conspiring dengan ejen hartanah dan Pentaksir cram turun nilai-nilai utama, supaya mereka boleh menikmati bancian 50 tahun yang lain, terutamanya perbelanjaan orang-orang Syarikat.

2. Pinjaman pendidikan. Kefahaman yang asas tentang impian Amerika telah bahawa jika kita meminjam wang untuk membayar bagi Kolej atau pengajian kolej komuniti, kita boleh mengharapkan kerja yang munasabah pada akhir itu, yang akan membolehkan kita untuk membina sebuah keluarga dan kehidupan yang selesa untuk generasi akan datang dan diri kita sendiri. Kini Belia Amerika menghadapi ekonomi yang telah dimakan keluar oleh 1%. Sebagai salah seorang penulis di laman web yang dikenali sebagai “WeArethe99Percent” tepat meletakkan, “terbaik dan pintar generasi saya akan memenangi barangan runcit anda.”

3. Sosial jaring Keselamatan dalam proses kemusnahan. 1% Chiseling kaki pada jaringan keselamatan sosial, yang berkhidmat dan disokong American Dream selama 75 tahun, sejak kemelesetan besar.

Mereka yang tidak sanggup untuk membayar adil mereka berkongsi untuk keselamatan sosial, meletakkan sebahagian besar beban secara purata rakyat Amerika, yang berpendapatan jauh kurang daripada $106,000 cukai topi.

Mereka telah memusnahkan Medicare dari luar dalam. Mereka telah telah secara konsisten menyerang doktor keluarga, dengan mengurangkan pembayaran Medicare ke titik di mana beberapa doktor menerima Medicare apa-apa lagi.

Mereka mahu memusnahkan Medicaid, dan bukannya menghadapi hakikat bahawa negara-negara perindustrian yang moden menyediakan penjagaan kesihatan untuk penduduk mereka dengan cara yang bermaruah.

4. Buruh hak akan dimusnahkan. Pekerja di Amerika Syarikat telah membelanjakan satu abad yang melawan balik taikun lewat Kesembilan belas dan awal 20 abad, yang ingin di bawah upah minimum buruh untuk perusahaan mereka. Kini, kita perlu melakukannya sekali lagi! Ia dapat difahami bahawa Kesatuan mesti murah dengan pengurusan gaji dan faedah mereka. Itulah sifat sebuah masyarakat kapitalis. Tetapi serangan ke atas hak-hak rundingan secara kolektif pekerja awam dan ahli-ahli Kesatuan adalah keterlaluan. Nasib baik, ini adalah berbanding capaian yang telah menyebabkan rakyat Amerika untuk bangun dan melompat keluar dari periuk. Ia adalah jelas bahawa “Kontrak sosial” akan tidak diperbaiki sehingga Amerika konservatif menghentikan serangan mereka tidak wajar ke atas hak-hak rundingan secara kolektif.

5. Sistem perbankan boleh dipercayai. Mantra konservatif telah, “Kebebasan, kebebasan, memberikan kita kebebasan.” Mengalih keluar semua berhenti pada sistem pengawalseliaan kewangan dijemput kegawatan kewangan global, yang telah memusnahkan nilai rumah kita dan masa depan anak-anak kita. Tidak, pergerakan menduduki akan diteruskan sehingga industri perbankan menerima peraturan yang wajar sekali lagi, seperti peraturan perbankan, yang dibuat separuh kedua abad kedua puluh jadi Makmur.

6. Jalankan berleluasa patriarki. Apabila wanita mempunyai hak-hak mereka, kita akan mempunyai keamanan di dunia. Hari ini menjaga wanita sedikit barefoot dan mengandung di rumah adalah lebih. Manakala wanita mendapatkan perkhidmatan bibir hak-hak yang sama di Amerika Syarikat, realiti adalah jauh berbeza.

Ahli-ahli politik Konservatif terus melontar hogwash “nilai-nilai keluarga” wajah-wajah wanita. Mereka semua tahu bahawa criminalizing pengguguran akan simpan sifar bayi, dan lagi mereka terus hyping isu ini untuk mengalihkan perhatian rakyat Amerika dari apa yang mereka lakukan kepada sistem kewangan kita. Ini adalah hanya salah satu contoh bagaimana 1% terus ramai wanita di talian.

7. Perbelanjaan luar kawalan Pertahanan. 1% Digunakan taktik yang standard daripada takut angin untuk berjalan sehingga bajet Pertahanan dan mengambil wang daripada program-program yang disokong American dream. Peperangan yang dicipta berdasarkan pembohongan telah justifikasi untuk meningkatkan Pertahanan perbelanjaan oleh lebih daripada $300 bilion setahun. Tetapi di mana semua wang itu akan? Kapal selam peluru berpandu balistik bayaran kira-kira AS $2 bilion, tetapi kita belum membina kapal-kapal permukaan lebih daripada beberapa dekad daripada bancian, dan sangat sedikit. Kami telah menambah kira-kira 27,500 lelaki untuk Kor Marin Amerika Syarikat, tetapi walaupun pemberian yang berharga $100,000 setahun untuk medan marin, yang berjumlah hanya kos tambahan berjumlah $2.75 bilion setiap tahun. Perbandingan peningkatan guna tenaga dalam Perkhidmatan-Perkhidmatan lain menghasilkan kesan kewangan yang serupa. Saya berkata lagi, “Di mana semua wang itu akan?”

8. Pertama hak-hak pindaan terancam. Hak Dewan dan hak untuk petisyen kerajaan yang memperbetulkan rungutan adalah dua daripada lima hak asasi yang terdapat dalam pindaan pertama Perlembagaan Amerika Syarikat. Apakah yang Negeri-Negeri dan kerajaan tempatan telah dibenarkan untuk menubuhkan undang-undang yang abridging hak-hak mereka? Ini telah berubah! Jika kita tidak menuntut pengembalian hak ini, kita boleh berharap untuk kehilangan hak-hak dari kebebasan daripada agama, kebebasan akhbar dan kebebasan bersuara di masa hadapan.

9. Persaraan yang terancam. Memusnahkan nilai rumah kita dan cuba untuk memecahkan kontrak kami bagi keselamatan sosial — Ya, keselamatan sosial adalah kontrak tidak memberikan “hak” (yang adalah menjadi Perkataan buzz 1% mencadangkan ianya Nota). Jika mereka dibenarkan untuk meneruskan, tiada seorang pun daripada kami akan mempunyai sebarang penjimatan, atau akan kami jaringan Keselamatan Sosial Keselamatan, yang begitu banyak daripada kita bergantung. Bagaimana rakyat Amerika mampu bersara adalah asas kepada menetapkan “Kontrak sosial” di negara kita. Pergerakan menduduki akan diteruskan sehingga ini dialamatkan dengan betul. Dan ini bermakna membuat 1% yang membayar share adil mereka di cukai keselamatan sosial dan Medicare.

10. Rasuah sikap perniagaan besar. Sepanjang dekad yang lepas beribu-ribu daripada amalan rasuah, ramai di antara mereka yang sangat mahal untuk masyarakat, telah crept ke dalam masyarakat kita. Syarikat-syarikat insurans kesihatan sentiasa menafikan tuntutan undang-undang dan wajar dari doktor dan Hospital berulang-ulang kali. Pada yang sangat minimum, mereka dapat menggunakan wang yang terhutang kepada doktor bagi tempoh yang lebih lama, meningkatkan keuntungan mereka. Sementara itu, yang mencipta kos pentadbiran tambahan dalam sistem penjagaan kesihatan kita.

Saya boleh pergi dan dengan topik ini, tetapi saya tidak perlu, kerana semua orang yang membaca ini tahu apa yang saya maksudkan. Kita perlu menuntut tahap etika dari komuniti perniagaan dan ahli-ahli politik kita, atau melihat masyarakat kita berpindah kepada piawaian amalan rasuah di dunia membangun. Sebagai Amerika yang saya jangkakan dan permintaan yang lebih baik!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *