Mendiagnosis Vulvar gatal-gatal

Mendiagnosis Vulvar gatal-gatal

PCB yang hampir tidak pernah menyebabkan gatal Vulvar. Dalam hampir semua keadaan, ia benar-benar adalah hasil daripada jangkitan yis atau beberapa penyakit kulit lain. Rantau sekitar vulva yang dilindungi oleh kulit biasa dan hasilnya, mudah terkena serangan ekzema serta lain-lain penyakit kulit. Anggapan umum mengenai vulvar gatal-gatal adalah bahawa individu mempunyai seriawan dan oleh itu, mereka akan mungkin terus menggunakan krim seriawan dari layanan tempatan. Ini Walau bagaimanapun mungkin berpotensi membuat masalah menjadi lebih teruk seperti yang anda mungkin membangunkan reaksi alahan kepada sejumlah bahan-bahan. Ia benar-benar adalah dinasihatkan bahawa jika anti-thrush krim tidak menyelesaikan gatal-gatal dalam masa beberapa hari, hentikan penggunaan krim serta-merta dan berunding dengan profesional penjagaan kesihatan. Sekiranya kawasan tersebut ternyata bahawa ia tidak jangkitan yis yang anda ada, dan ia adalah keadaan kulit yang lain, anda akan perlu untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Vulvar gatal-gatal | Diagnosis

Berikut adalah senarai jenis-jenis yang boleh didapati daripada keadaan yang boleh mendatangkan gatal-gatal vulvar serta penjelasan apa yang mereka.

Seriawan – ini adalah benar-benar jangkitan kulat disebabkan oleh candida albicans, yang kadang-kadang menyebabkan gatal vulvar. Kira-kira 1 dalam 5 wanita setiap satu mempunyai candida albicans terusan faraj mereka dan tidak menyedari ia semata-mata kerana ia menyebabkan gejala-gejala sama sekali tidak. Rembesan hormon badan dari faraj dan bakteria faraj mengekalkan ia di bawah kawalan. Anda akan menemui masa namun apabila candida ini akan membiak dan menakluki mekanisme Pertahanan semulajadi yang akan menyebabkan vulvar gatal-gatal di faraj atau kesakitan. Biasanya ada pelepasan tidak tetapi jika ada, ia biasanya akan sedikit, tiada bau, dan rupa keju.

Trichomoniasis – ini adalah satu jangkitan yang disebabkan oleh parasit trichomonads, yang juga boleh mencetuskan vulvar gatal-gatal.

Psoriasis – ini adalah benar-benar dalam keadaan kulit yang boleh menyebabkan beberapa serius vulvar gatal dan kesakitan. Ia biasanya akan merengsakan kulit dan menjadikannya warna merah yang terang dengan scaly retak menyakitkan tetapi di dalam kawasan vulval, kulit secara amnya tidak retak dan tetap berjalan lancar.

Sclerosus liken – ini juga adalah keadaan kulit yang boleh menyebabkan gatal vulvar akut. Walaupun ia boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hayat seorang wanita, ia biasanya berlaku sama ada hanya sejurus sebelum akil baligh, atau apabila wanita itu adalah menghampiri menopaus. Gatal-gatal boleh menjadi begitu teruk bahawa ia akan mengganggu penghidap yang tidur. Apabila anda sedang menderita daripada ini, kulit di dalam rantau ini akan menjadi pucat dan ia boleh merebak dan memberi kesan kepada kawasan sekitar anus. Jika ia tidak betul dikira, bibir vulva yang akhirnya akan mengecut yang menyebabkan hubungan seks agak sakit, dan dalam beberapa kes walaupun usang kulit. Rawatan bagi keadaan ini adalah beberapa ditetapkan krim steroid yang akan membersihkan ia agak pesat. Saintis setakat ini tidak mampu untuk memikirkan punca.

Kulit sensitif & alahan – rantau vulval adalah secara amnya lembap dan panas yang membantu dalam mengurangkan apa-apa yang ia datang dalam hubungan dengan jadi sebarang bahan kimia yang berada dalam krim kulit, sabun, syampu, kain softeners pewarna pakaian, diri tuala pelekat, deoderants dan sebagainya, boleh berpotensi menyebabkan vulvar gatal.

Vaginosis bakteria – ini adalah satu keadaan di kalangan wanita di mana baki bakteria dalam faraj terganggu dan overgrowth bakteria tertentu akan mengambil tempat. Ini biasanya akan disertai dengan bau, kesakitan, gatal-gatal atau pembakaran, pelepasan. Anda boleh mencari penawar semula jadi untuk gatal-gatal vulvar dengan klik di sini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *