Mendedahkan kebenaran tentang mitos coklat

Mendedahkan kebenaran tentang mitos coklat

Dalam tamadun purba seluruh benua Amerika, pengamal perubatan yang sering digunakan coklat sebagai ubat dan untuk menangani isu-isu kesihatan yang pelbagai. Tetapi hanya telah beberapa tahun yang lepas bahawa sesiapa sahaja di dunia Barat mengakui bahawa coklat boleh menyediakan apa-apa jenis manfaat kesihatan. Hakikatnya adalah bahawa walaupun orang menganggap melayan diperbuat daripada cacao menyenangkan untuk menikmati, mereka juga telah dikaitkan dengan rongga, jerawat dan lain-lain penyakit.

Tapi pendapat akan berubah. Tahun kebelakangan ini telah banyak penyelidikan saintifik yang kini menghala ke pelbagai manfaat kesihatan yang orang mungkin menikmati dari imbibing di gula-gula coklat dan juadah yang sebelum ini telah difikirkan apa-apa tetapi kesusahan, kecuali untuk citarasa. Chocoholics seluruh dunia sedang menggembirakan dalam laporan ini, Negeri yang baik kualiti coklat gelap, coklat susu dan coklat putih, apabila dimakan secara sederhana, tidak dianggap memudaratkan Kesihatan tetapi boleh benar-benar bermanfaat agak.

Mitos paling biasa yang mempunyai kaitan dengan kesan-kesan makan coklat adalah tentang jerawat. Ramai orang percaya bahawa makan coklat dan jerawat flare-ups berkaitan. Walau bagaimanapun, dua besar kajian penyelidikan yang probed perkara itu, dapatan kajian adalah bahawa penggunaan produk-produk cacao tidak berkaitan dengan orang-orang yang mengalami wabak jerawat.

Kajian penyelidikan ini dijalankan oleh dua organisasi yang mempunyai reputasi yang baik dan cukup dihormati; University of Pennsylvania dan Akademi Tentera Laut Amerika Syarikat. Sebagai tambahan kepada ini khusus penyelidikan kajian mengenai hubung kait antara pengambilan gula-gula coklat dan insiden jerawat, juga terdapat banyak kajian yang telah menunjukkan, secara amnya, tiada hubungan yang muktamad antara diet seseorang dan jerawat.

Mitos yang utama tentang makan gula-gula coklat adalah bahawa ia menyumbang kepada kerosakan gigi. Dibukti Namun, mitos ini telah juga telah palsu dan Pusat pergigian Eastman. Pusat ini menjalankan kajian yang menunjukkan bahawa –mereka cacao biasanya dikenali sebenarnya mengandungi beberapa phosphates yang sangat bermanfaat, serta mineral lain. Unsur-unsur ini dapat mengurangkan kesan gula yang bahan.

Hasil daripada penemuan kajian tersebut, penyelidik membuat kesimpulan bahawa coklat melayan paling kurang berkemungkinan atau pencuci mulut seperti kek coklat, akhirnya menyebabkan gigi reput dan memupuk rongga. Dalam kajian berasingan yang dijalankan di Universiti Osaka di Jepun, para penyelidik turut mendapati bahawa terdapat beberapa sifat antibakteria di cacao yang yang sangat berkesan pada kerosakan gigi yang bertindak balas. Sudah tentu, kebersihan gigi yang betul dan memberus secara kerap adalah satu kemestian.

Ia seolah-olah bahawa coklat gelap adalah sumber terutamanya yang kaya dengan antioksidan yang berfaedah, yang boleh membantu untuk mengatasi kesan radikal bebas dalam badan. Selain itu, cacao juga mempunyai pelbagai fitokimia dan flavanoids, yang mana kedua-duanya mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Secara keseluruhannya, laporan ini akan membantu untuk membuat orang berasa lebih baik mengenai membeli Hadiah coklat, seperti berisi, bagi orang-orang yang kegemaran mereka senarai Krismas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *