Mendapatkan rawatan semulajadi Amenorrhea

Mendapatkan rawatan semulajadi Amenorrhea

Amenorrhea adalah sejenis penyakit yang dicirikan oleh ketiadaan haid seorang wanita di bawah usia reproduktif. Simptom fisiologi amenorrhea akan kelihatan semasa hamil dan laktasi. Mungkin ada sebab-sebab yang pelbagai di sebalik Amenorrhea termasuk ketiadaan kongenital rahim, kegagalan ovari baki sel-sel dan sebagainya. Menurut kajian, ia telah mendapati bahawa wanita yang menjalani penurunan berat badan yang ketara, berdiet atau ikut besar jumlah latihan fizikal secara tetap mempunyai risiko menghidap amenorrhea. Ia adalah juga benar bahawa wanita yang mengalami amenorrhea selepas jumlah penurunan berat badan yang ketara boleh menterbalikkan keadaan oleh dalam mengambil lebih banyak makanan berlemak untuk sekurang-kurangnya 3 hingga 4 bulan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita yang tinggi paras karotena adalah lebih cenderung untuk mendapatkan terjejas oleh amenorrhea berbanding wanita dengan paras karotena yang rendah. Walau bagaimanapun, mereka dengan mudah boleh mengekalkan tempoh biasa dengan memakan Beta-karotena ditolak. Yang membantu rawatan baik amenorrhea semulajadi seorang wanita mengurangkan risiko mendapat terjejas. Beta karotena didapati secara meluas dalam lobak merah, collards, bayam, keledek dan skuasy kuning. Walaupun, alpha karotena, Beta-karotena, likopena, lutein dan Zeaxanthin sangat penting yang terdapat dalam sayur-sayuran yang merah dan kuning ke atas carotenes yang didapati dalam sayur-sayuran hijau dan oren yang gelap.

Salah satu rawatan amenorrhea Tempahan berfaedah adalah rawatan progesteron semulajadi. Progesteron adalah hormon yang bertanggungjawab untuk lapisan rahim pada setengah tahun pertama kitaran haid. Menurut kajian perubatan, ia telah mendapati bahawa pengambilan tetap 2,000 miligram acetyl-L-carnitine (ACL) membantu memulihkan normal haid dalam 3-6 bulan.

Rawatan semulajadi dengan vitamin B6 boleh membantu rawatan Amenorrhea di kalangan wanita yang mempunyai tahap hormon prolactin yang tinggi. Ini adalah hormon yang bertanggungjawab untuk pengeluaran susu. Justeru B6 menyediakan bantuan wanita gagal untuk menyambung haid biasa selepas mereka berhenti rawatan.

Kesejahteraan Ilahi adalah sebuah portal dalam talian kesihatan terkemuka yang menyediakan maklumat lengkap tentang alam rawatan Amenorrhea melalui video definisi tinggi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *