Mencegah kebakaran daripada bermula di tempat kerja

Mencegah kebakaran daripada bermula di tempat kerja

Bangunan pejabat mengandungi banyak orang setiap hari, dan dengan itu terdedah kepada bahaya tertentu disebabkan oleh kesilapan manusia. Kebakaran bermula dalam bangunan setiap hari bukan sahaja Adakah mereka memusnahkan peralatan berharga dan maklumat, malah mereka juga boleh menghidupkan maut pejabat.

Kebakaran Pejabat ini boleh menjadi hasil daripada kecuaian peribadi, yang boleh mengakibatkan kes-kes kecederaan peribadi daripada pekerja-pekerja anda. Jika anda mahu untuk mengelakkan kes-kes kecederaan peribadi, pastikan bahawa pejabat anda dididik mengenai pencegahan kebakaran.

Cara terbaik untuk mencegah kecederaan tersebut menjadikan, adalah untuk mengelakkan mereka dari berlaku di tempat pertama. Ini bermula dengan setiap pekerja-yang lebih yang anda lakukan untuk aktif mendidik orang-orang dalam bangunan anda tentang Keselamatan, kurang berkemungkinan anda semua akan mengalami kecederaan atau tragedi.

Pastikan bahawa kakitangan atau rakan sekerja anda menyertai latihan kebakaran amalan secara tetap. Semua orang perlu menjadi biasa dengan tangga keluar, kerana Lif tidak berfungsi dalam kes kebakaran.

Terdapat banyak kawasan-kawasan di mana kebakaran boleh berasal dari ruang pejabat. Apa-apa jenis haba yang menghasilkan peralatan adalah satu risiko yang termasuk untuk mesin penyalin, kopi, plat Panas, pemproses kerja, komputer, dan banyak lagi.

Simpan barang-barang di tempat pengudaraan yang baik, dan dari perkara-perkara yang boleh menangkap kebakaran seperti fabrik, kertas, atau wayar elektrik. Ini akan membantu untuk menjaga bangunan anda selamat.

Perkakas elektrik yang boleh menjadi bahaya kebakaran serta. Pastikan anda mematikan semua peralatan di penghujung hari. Pastikan semua pesawat pula, dan dipasang ke dalam tiga serampang kedai.

Jika peralatan elektrik rosak atau memberikan keluar bau yang pelik, cabut dan memanggil kakitangan penyelenggaraan yang sesuai. Pastikan bahawa bangunan anda tidak mengandungi sebarang frayed, patah atau retak elektrik kord ini adalah kemalangan yang menunggu untuk berlaku.

Pastikan sambungan wayar yang jelas doorways dan kawasan-kawasan lain di mana mereka boleh terpijak atau lecet. Ia adalah satu peraturan yang baik untuk tidak menyambung satu kord lanjutan ke lain.

Pastikan terdapat laluan yang jelas untuk semua orang supaya dapat mencapai jika mereka perlu berpindah. Menyekat laluan terbuka, dan memastikan bahawa setiap orang mempunyai akses ke tangga.

Pelan tindakan kecemasan tempatan akan menangani kecemasan yang berpotensi yang boleh dijangka dalam kawasan kerja anda. Bagi pemindahan kecemasan, penggunaan pelan lantai atau Peta tempat kerja yang jelas menunjukkan laluan keluar kecemasan dan Peti Deposit Keselamatan atau refuge kawasan perlu dimasukkan di dalam pelan.

Semua kakitangan harus memahami apa tindakan mereka adalah untuk mengambil di kawasan kerja, dan di mana Zon selamat adalah bahawa mereka perlu berhimpun apabila penggera akan terpadam. Jika apa-apa perubahan dibuat kepada rancangan, Semua orang perlu dimaklumkan segera.

Jika anda lihat atau bau kebakaran di bangunan anda, pastikan bahawa anda memberitahu Jabatan Bomba dengan segera. Tarik Penggera kebakaran, di mana ia boleh, dan pastikan ia terpadam dalam tiap-tiap bahagian bangunan.

Mengasingkan kawasan oleh tutup tingkap dan pintu, dan membuat pasti bahawa setiap orang mendapat keluar dari bangunan secepat dan teratur seperti yang mungkin. Jika anda mempunyai masa, menutup mana-mana peralatan berjalan.

Menggunakan pemadam kebakaran anda jika perlu, untuk apa-apa kebakaran kecil yang boleh menyekat laluan anda. Mengumpul barang-barang peribadi atau rasmi-mereka tidak lebih penting daripada keselamatan anda, dan sudah tentu tidak berbaloi untuk mengorbankan.

Cuba untuk menjaga orang-orang daripada berjalan, atau menjadi panik. Ini hanya akan membuat perkara-perkara yang lebih selamat, dan boleh menyebabkan kecederaan kepada pekerja.

Memberi bomba di semua butir-butir yang anda boleh apabila mereka tiba. Pastikan bahawa anda tidak memasuki bangunan sehingga anda telah diberitahu oleh pihak berkuasa kecemasan bahawa ianya selamat.

Jika Penggera kebakaran akan dibunyikan di bangunan anda, anda mesti mengosongkan bangunan dan tinggal di luar sehingga dimaklumkan kembali. Bergerak ke lokasi ditetapkan mesyuarat anda atau upwind dari bangunan tinggal jelas jalan-jalan, laluan Kereta, lambo, dan lain-lain cara-cara akses ke bangunan.

Jika anda seorang penyelia, cuba untuk akaun untuk pekerja anda, simpan bersama-sama, dan melaporkan mana-mana orang yang hilang kepada kakitangan kecemasan di tempat kejadian, segera. Pastikan bahawa semua orang mempunyai seseorang yang boleh datang mendapatkan mereka, dan pastikan mereka bahaya dalam dilayan penyedutan asap atau terbakar.

Pastikan bahawa tempat kerja anda adalah untuk kod, dan semua orang tahu rancangan dalam kes kebakaran. Jika anda telah menjadi mangsa kecuaian yang peribadi yang berkaitan kebakaran, pastikan anda mendapatkan bantuan daripada peguam kecederaan peribadi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *