Mencegah dan merawat kedutan dengan Vitamin A

Mencegah dan merawat kedutan dengan Vitamin A

Kedut – garis-garis halus yang menjadi musuh paling teruk ramai orang. Sementara kedutan adalah sebahagian daripada penuaan yang biasa, tiada siapa muka mereka untuk memberikan usia mereka dengan wajah yang kurang jelas, licin dan berseri.

Nasib baik, ada cara untuk menghidupkan kembali tangan masa kulit: vitamin A.

Apakah punca kedut?
Umur:
Dari masa ke masa, kulit anda secara semulajadi hilang keanjalan. Kehilangan keanjalan kerana tubuh anda tidak menghasilkan minyak semulajadi yang diperlukan untuk membantu kulit tetap moisturized dan oleh itu lipatan-percuma. Kehilangan lemak di muka adalah satu lagi sebab mengapa umur menyebabkan kedutan. Dengan kulit anda tidak mampu untuk bangkit kembali kerana kehilangan keanjalan, anda sags kulit, menimbulkan kedutan.

Pendedahan cahaya matahari:
Anda pernah mendengar satu juta kali tetapi cahaya ultraviolet benar-benar meningkatkan peluang anda untuk membangunkan garis-garis halus dan kedutan. Matahari pendedahan mempercepatkan proses penuaan kulit kerana merosakkan UV yang ringan kerosakan tisu di muka. Seperti tisu yang rosak, anda kehilangan kolagen, itulah yang biasanya menyebabkan kulit anda licin dan ketat.

Rokok:
Ketagihan ini bukan sahaja merbahaya kepada paru-paru anda, ia juga membuatkan anda umur lebih cepat. Manakala ia telah tidak diketahui mengapa Merokok menyebabkan kesan ini, ramai yang percaya ia mempunyai kaitan dengan perubahan dalam bekalan darah anda.

Ekspresi wajah:
Anda mungkin ingin mencapai untuk cermin mata gelap anda bukan squinting seterusnya masa anda berada di luar rumah. Squinting serta ekspresi muka yang lain boleh membawa kepada garis-garis halus di kawasan-kawasan seperti dahi atau sekeliling mata. Melihat di cermin dan melihat apa yang berlaku apabila anda juling atau tersenyum. Garisan itu yang datang pada muka anda boleh menjadi kekal sebagai umur anda, kembali ke itu kehilangan keanjalan.

Vitamin A rawatan untuk kedutan
Kesan vitamin A ke atas kulit yang telah diuji secara meluas oleh penyelidik. Dr Oz memuji vitamin A kesan anti-penuaan beliau menunjukkan 7 Mac. Ubat-ubatan preskripsi Accutane (Isotretinoin) adalah rawatan yang kuat, namun kontroversi yang diperolehi daripada vitamin A untuk vaskulitis jerawat. Satu lagi vitamin A yang popular terbitan rawatan di retinol.

Retinol adalah krim kulit yang ramai orang gunakan untuk mencegah atau mengurangkan tanda-tanda awal kelihatan penuaan. Retinol termasuk vitamin A serta antioksidan yang mengurangkan radikal bebas pada kulit. Radikal membangunkan apabila kulit yang datang dalam hubungan dengan faktor persekitaran yang berbahaya, merobohkan sel-sel yang sihat, yang boleh membawa kepada kedutan. Dengan menggunakan retinol, radikal tidak berkembang, yang merangsang pembangunan sel yang sihat dan mengurangkan kedutan.

Sekumpulan saintis digunakan losyen mengandungi retinol peratus.04 tiga kali sehari, pada lengan kiri batin atas peserta. Selepas 24 minggu, peserta perasan kurang roughness dan keterukan dalam kedutan mereka. Apabila penyelidik mengambil biopsy lengan yang dirawat dengan Retinol, hasil kajian menunjukkan terdapat peningkatan jumlah glycosaminoglycan dan procollagen, yang adalah kedua-duanya penting untuk keanjalan kulit.

Retinol mempunyai kepekatan tertinggi vitamin a yang anda boleh membeli di kaunter. Orang-orang yang mencari untuk rawatan kedutan yang intensif melalui vitamin A perlu bercakap dengan doktor mereka tentang vitamin A preskripsi rawatan Tretinoin, yang telah diluluskan oleh pihak pentadbiran makanan dan dadah sebagai rawatan kedutan yang selamat.

Penggunaan produk vitamin A yang perlu dielakkan jika anda berfikir anda boleh hamil atau mengandung. Produk-produk ini telah diketahui untuk menyebabkan kecacatan kelahiran. Bercakap dengan doktor anda sebelum memulakan sebarang rawatan baru untuk kedutan.

Opsyen tambahan
Laser Resurfacing: Terdapat dua cara untuk resurface kulit anda dengan laser. Ablative laser bolak lapisan kulit untuk menghilangkan kedut. Bebas-Ablative pelapisan hanya merangsang pertumbuhan kolagen. Manakala pelapisan Ablative seolah invasif, ia adalah yang paling berkesan.

Suntikan Botox: Botox adalah ubat yang disuntik ke dalam kulit yang melegakan otot-otot. Ubat-ubatan adalah bakteria yang dikenali sebagai OnabotulinumtoxinA yang menyebabkan botulism. Walaupun ia mungkin berkesan mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan, keputusan tidak kekal. Suntikan itu perlu dilakukan secara berkala setiap beberapa bulan.

Jika rawatan dua ini seolah-olah menjadi terlalu invasif untuk anda, vitamin A boleh menjadi rawatan yang sesuai untuk anda penuaan kulit. Ia di-kurangnya invasif dan berkesan mengurangkan proses penuaan kulit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *