Menari dengan dongeng hijau – legenda dan tradisi Absinthe

Menari dengan dongeng hijau – legenda dan tradisi Absinthe

Minuman pilihan charioteers Rom, orang Perancis dan Paris artis Bohemian yang serupa, absinthe telah jauh storied lepas. Banyak cerita-cerita dongeng yang mengelilingi di zamrud hijau 3.5-flavored arak adalah palsu semata-mata, manakala orang lain akan shrouded dalam kabus dan mitos masa. Absinthe di lagenda dan dusta (heresies, kepada peminat) menyebabkan ia diharamkan di kebanyakan Eropah dan Amerika Utara selama hampir sedekad. Jadi apa yang boleh menjadi begitu merbahaya, jadi misteri, kira-kira minuman?

Lagenda absinthe #1 – Absinthe diperbuat daripada wormwood herba. Diraikan ahli falsafah dan ahli matematik bayar kepada ditetapkan wormwood direndam dalam wain sebagai satu kelegaan daripada sakit buruh dalam kelahiran anak. Tidak boleh outdone, bapa perubatan moden, Hippocrates, ditetapkan sesuatu yang serupa bagi mengubati penyakit yang sama seperti senggugut, anemia dan untuk melegakan ketidakselesaan reumatisme. (Itu yang wormwood atau arak, saya tertanya-tanya, yang membuat seseorang lupa sakit?)

Lagenda absinthe #2 – seperti Yunani, begitu Rom! Wormwood adalah herba yang pahit, dan ia difikirkan bahawa Rom charioteers diberi wormwood kaya dengan wain untuk meraikan kemenangan di Hippodrome. Kepahitan dari wain wormwood adalah untuk mengingatkan mereka bahawa walaupun dalam kemuliaan, kehidupan telah kepahitan yang tidak dapat melarikan diri. Pliny the Elder, Naturalis Rom yang hebat dan pengarang, dipuji absinthe (atau itu wain wormwood?) sebagai penawar bagi nafas dan tidak kurang pencapaian daripada elixir untuk belia. (Telah Ponce de Leon diketahui ini, beliau dapat telah menyelamatkan dirinya perjalanan!)

Absinthe lagenda #3 – rupanya, sort-of absinthe minuman adalah biasa, dan saya maksudkan biasa, antara kelas-kelas rendah Tudor England. Rakyat kawasan negara guzzled flagons berasaskan herbed minum pahit yang dipanggil “purl.” Anda mengambil beberapa ale atau bir, dipanaskan dengan herba pahit, tambah sedikit gula supaya ia sedap dan minum. Minuman adalah berfikir untuk mengubati hangovers, dan kebanyakannya diambil pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, Terdapat laporan ia dihidangkan di rumah awam dan pub pada malam musim sejuk sejuk untuk mencegah yang sejuk. (Purl dianggap terlalu rendah-dahi bagi Mahkamah walaupun, jadi Raja Henry VIII nampaknya mempunyai penawar lain untuk hangovers beliau.)

Lagenda absinthe #4 – Absinthe dan lagenda yang benar-benar mengambil kehidupan mereka sendiri di Perancis. Sedikit tradisi Perancis yang mengenai minuman yang pertama datang dari abad ke-17, Bilakah courtier yang terkenal raja, sebuah Madame de Coulange, telah ditetapkan satu ramuan wormwood dan wain sebagai tonik untuk perut dia marah. Beliau menulis kepada wanita-wanita di Mahkamah Perancis, Madame de Savigne, bahawa beliau “absinthe sedikit” penawar apa pun mungkin atau Iuar anda. (Sekali lagi, ada yang tertanya-tanya jika ia adalah wormwood tersebut atau arak yang melakukan silap mata tersebut.)

Lagenda absinthe #5 – Absinthe diperolehi dengan jolokan nama ke, dongeng hijau, di tengah-tengah 1800’s itu. Ia dipercayai bahawa minuman yang mempunyai sifat-sifat Penyembuhan, dan ia mula dipasarkan sebagai penyembuhan dan epidura. Ia dipercayai untuk menyembuhkan segala-galanya dari cacing usus dan kolik epilepsi dan Migrain. Diberi nama Green dongeng sebahagiannya kerana kebolehan Syarikat untuk memulihkan kesihatan seolah-olah oleh sihir, dan warna hijau gelap, hampir zamrud, minuman meresap masuk ke dalam tentera Perancis kempen-kempen Afrika 1840’s tersebut. Askar-askar yang digunakan sebagai langkah pencegahan terhadap penyakit dan penulen air. Absinthe di solo keupayaan untuk mencegah penyakit mungkin kepercayaan palsu, tetapi kandungan alkohol tinggi sebenarnya mempunyai beberapa kesan bakteria air-ditanggung. (Anda boleh membawa Kuda ke air, tetapi anda boleh membuat dia minum absinthe?)

Lagenda absinthe #6-(ini adalah benar-benar benar!) Absinthe menjadi begitu popular di Perancis pada separuh kedua abad ke-19 yang timbul satu fenomena yang dikenali sebagai Heure Vert atau jam hijau. Dari 5 petang hingga 7 petang, ia menjadi bergaya untuk melawat kafe ‘ atau Restoran atau bar dan sip beralkohol absinthe selepas minuman beralkohol absinthe. Ia menjadi begitu popular bahawa ia adalah sebenarnya lebih murah untuk membeli absinthe daripada wain. Dan itulah apabila masalah bermula. (Tidak masalah sentiasa mengikuti apabila anda mencampurkan minuman keras anda dan wain anda?)

Lagenda absinthe #7 – sebaik sahaja absinthe mengambilalih tabiat minum penduduk Perancis, winemakers Perancis mula merasa nanti. Di 1890’s, mereka mengalami beberapa tahun menghancurkan grapevine penyakit atau kekotoran. Dengan populariti besar absinthe mencuri keuntungan sedikit apa yang mereka mungkin jika tidak dibuat, winemakers dan pemilik vineyard memulakan kempen propaganda maklumat yang salah. Poster muncul mendakwa bahawa “susu dan wain yang baik untuk anda tetapi absinthe minuman syaitan tersebut.” Populariti absinthe di pinggir unsur-unsur masyarakat, seperti artis-artis Bohemian dan penulis Montmarte dan Eiffel di Paris, tidak membantu reputasinya apa-apa. Adalah dikatakan bahawa van Gogh memotong telinganya selepas untuk gemuk absinthe. Picasso dan Toulouse-Lactrec dilukis dalam lukisan mereka “liar, moden”. Oscar Wilde, playwright “degenerate” ini, adalah peminat besar minuman. Adalah dikhabarkan bahawa thujone di wormwood yang mempunyai sifat-sifat hallucinogenic. Hari ini absinthe akhirnya bernombor. Europe menyapu pergerakan kesederhanaan dan Syarikat pada awal tahun 1900-an mengambil ia sebagai kambing-hitam semua alkohol, dan seterusnya semua berkaitan dengan alkohol penyalahgunaan. In1905 “Absinthe pembunuhan” huraian dan paling di Switzerland adalah cukup banyak paku di keranda di minum. Seorang lelaki Switzerland kononnya membunuh seluruh keluarga beliau selepas minum absinthe. (Hakikat bahawa dia juga telah dimakan kuantiti yang luas wain dan brendi selain absinthe yang tercicir daripada laporan-laporan berita yang paling.) Menjelang tahun 1910, absinthe telah diharamkan di Switzerland. America diikuti dengan pengharaman sendiri pada tahun 1912. Akhirnya, pada 1915, dengan perintah Perancis tentera, absinthe adalah dilarang di Perancis. (Hairan apa yang orang-orang veteran Perancis berfikir itu neh?!?)

Ia mengambil masa hampir 100 tahun sebelum beberapa reputasi absinthe ini boleh diambil semula. Kajian telah membuktikan thujone itu bukanlah satu hallucinogenic. Semua kesan-kesan buruk minuman itu disebabkan oleh hakikat bahawa pada 140 bukti, ia akan mungkin membuat anda melihat lebih banyak daripada Gajah pink. (Moden gin, vodka dan paling keras yang lain adalah hanya kira-kira 80 hingga 100 bukti.) Pada tahun 1988, Perancis mengangkat pengharaman absinthe, yang membawanya kembali ke dalam lipatan, walaupun ia tidak dibenarkan untuk dipasarkan di bawah nama sebenar sehingga tahun 1998. Dongeng hijau kini disambut seluruh Eropah, di Amerika Syarikat, dan Kanada, terlalu. Absinthe yang panjang, mewah dan kadang-kadang huraian, merupakan bahan Internet legenda, walaupun sebagai laman web selepas laman web yang memberitahu dan retells dengan cerita, benar atau tidak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *