Menara telefon bimbit: Hanya sejauh Adakah selamat?

Menara telefon bimbit: Hanya sejauh Adakah selamat?

Adakah anda hidup dalam meter daripada sebuah menara telefon bimbit? Jika anda lakukan, kesihatan anda mungkin menghadapi risiko, mengikut dua kajian yang berasingan dari Jerman dan Israel.

Kajian Jerman: 3 kali lebih tinggi risiko kanser

Doktor-doktor yang tinggal di Jerman selatan bandar meletak telah menjalankan kajian untuk mengetahui sama ada penduduk yang tinggal berhampiran dengan dua antena pemancar yang dipasang pada 1993 dan 1997 telah meningkatkan risiko mendapat kanser.

Hampir 1,000 pesakit mengambil bahagian dalam kajian ini, Semua yang bermastautin di alamat yang sama sepanjang tempoh pemerhatian keseluruhan 10 tahun. Dengan perbezaan diabaikan dalam sosial, etchnic, persekitaran dan faktor-faktor umur, apa yang mereka dapati adalah agak mendedahkan: sebahagian daripada kes-kes kanser baru dibangunkan adalah tiga kali lebih tinggi antara rumah-rumah yang telah ditempatkan pada jarak sehingga 400m (kira-kira 1300 kaki) dari tapak pemancar selular, berbanding mereka yang tinggal lagi jauh. Pesakit-pesakit ini sama juga jatuh sakit secara purata 8 tahun awal agak.

Simulasi komputer dan pengukuran yang digunakan dalam kajian kedua menunjukkan bahawa radiasi dalam kawasan yang terjejas (dalam 1300 kaki) adalah 100 kali lebih tinggi berbanding dengan kawasan luar, terutamanya disebabkan oleh pelepasan tambahan datang dari lobes sekunder daripada penghantar.

Dalam 5 tahun pertama data tidak mendedahkan apa-apa risiko peningkatan yang ketara Walau bagaimanapun, bagi tempoh lima tahun (tempoh 1999-2004), nisbah kemungkinan untuk mendapat kanser adalah 3.38 lebih tinggi di kawasan yang terjejas berbanding orang-orang di luar. Kanser payudara mengungguli senarai, tetapi kanser prostat, pankreas, usus, kanser kulit metastatik, paru-paru dan darah semua bertambah

Kajian Israel: fourfold risiko kanser

Satu lagi kajian dari Israel di Tel Aviv University diperiksa 622 orang yang tinggal berhampiran Stesen pemancar telefon bimbit selama 3-7. Subjek ujian adalah pesakit satu klinik di Netanya dan dibandingkan mereka 1,222 kawalan pesakit dari klinik berhampiran. Para peserta adalah sangat berkait rapat dengan dipadankan dengan persekitaran, tempat kerja dan ciri-ciri pekerjaan. Orang-orang dalam Kumpulan pertama hidup dalam lingkungan yang separuh bulatan jejari 350m (1148 kaki) dari pemancar, yang datang ke dalam perkhidmatan pada bulan Julai 1996.

Keputusan yang mengejutkan. Daripada pesakit 622 yang tinggal berhampiran dengan pemancar, 8 kes pelbagai jenis kanser yang didiagnosis dalam tempoh hanya satu tahun (Julai 1997 hingga Mei 1998): 3 kes-kes kanser payudara, kanser ovari, kanser paru-paru, penyakit Hodgkin (barah sistem limfa), osteoid osteoma (ketumbuhan tulang) dan kanser buah pinggang. Ini berbanding dengan 2 orang bagi setiap 1 222 dalam kawalan padan klinik berdekatan. Risiko relatif kanser adalah 4.15 yang lebih tinggi bagi mereka yang tinggal berhampiran pemancar telefon bimbit berbanding dengan seluruh penduduk Israel.

Wanita didapati lebih terdedah. Kerana kes-kes kanser tujuh daripada lapan wanita, kadar kanser relatif bagi perempuan adalah 10.5 bagi orang-orang yang tinggal berhampiran dengan stesen pemancar dan 0.6 untuk kawalan berbanding dengan bandar seluruh Netanya. Satu tahun selepas penutupan kajian, 8 kes baru kanser telah didiagnosis di kawasan yang terjejas berbanding dua kawasan kawalan.

Bagaimana untuk mengesan Menara telefon bimbit dan antena berhampiran anda

Jelas, kajian seperti tersebut di atas boleh menjadi agak disconcerting. Lawatan antennasearch.com dan anda akan terkejut pada bilangan pemancar telefon bimbit dan antena yang ditanam hampir di belakang rumah anda. Laman web ini akan menunjukkan tepat lokasi dan jarak dari rumah anda atau tempat kerja mereka. Ia juga pinpoints masa depan Menara lokasi, maklumat yang berguna bagi orang-orang yang mengingati membeli rumah.

Apakah perbezaan di antara sebuah menara dan antena Menara adalah struktur yang tinggi di mana antena yang dipasang. Sebuah menara yang tipikal dengan mudah boleh pegang atas 10 antena bagi pelbagai syarikat. Antena, di sisi lain, akan emitters sebenar isyarat bagi pelbagai perkhidmatan radio termasuk selular, halaman dan lain-lain. Antena diletakkan di Menara tinggi atau boleh dipasang dengan sendirinya (berdiri sahaja) di atas bangunan dan struktur lain.

Sebagai contoh, saya telah terletak 3 menara telefon bimbit dan antena 22 dalam suku batu dari mana aku hidup, dengan yang paling dekat di kaki 845. Dan ini adalah di kawasan kejiranan perumahan yang agak tenang oleh lautan di bandar kecil Hilo di Hawaii. Seperti yang anda boleh meneka, saya penyelidikan saya hanya baik selepas kami telah berpindah. Mujurlah, kami di sini hanya pajakan dan kita akan menjadi bijak sedikit apabila kami mencari rumah baru.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tinggal berhampiran pemancar telefon bimbit

Pendek untuk memindahkan, Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menangani kesan-kesan radiasi elektromagnetik (Bahagian). Inisiatif wayarles selamat Sains dan polisi awam Institut di Washington, DC, menggariskan tiga tahap intervensi mengikut paradigma kesihatan awam yang semua orang boleh memohon. Berikut adalah cadangan kami berdasarkan garis panduan ini:

Cara campur tangan yang utama adalah mengelakkan atau mengurangkan pendedahan sebenar. Ini bererti mengelakkan hubungan dengan bahagian sebanyak mungkin. Dalam kes sebuah menara telefon bimbit berdekatan dengan rumah anda, ini mungkin bermakna menggunakan Khas dirumus RF cat perisai, dan fabrik, dan kaca atau filem untuk windows, dan lain-lain. Walaupun ia mungkin berbunyi melampau, langkah-langkah ini adalah tali hayat bagi seseorang yang mengalami electrosensitivity, satu keadaan di mana seseorang mengalami gejala-gejala fizikal yang diburukkan lagi oleh pendedahan kepada medan elektromagnet.

Cara campur tangan yang kedua adalah untuk mengurangkan kesan-kesan pendedahan. Ini termasuk penggunaan alat-alat yang membantu menghilang tenaga yang huru-hara pada biofield yang disebabkan oleh bahagian. A biofield ialah matriks isyarat elektromagnet yang lemah yang menggunakan sel-sel badan untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Bahagian mengganggu isyarat-isyarat ini, menyebabkan sel-sel Mengeras dan memerangkap toksin dan bahan buangan di dalam–termasuk radikal bebas yang diketahui untuk menyebabkan disfungsi sel dan memperbaiki gangguan dengan DNA. Peranti bioenergetic disahkan secara saintifik, yang biasanya datang dalam bentuk loket, cip atau plag masuk peranti, membantu biofield dalam memperkukuh dan mengekalkan komunikasi yang betul antara sel-sel.

Cara campur tangan yang ketiga adalah untuk membantu menterbalikkan kerosakan yang telah dilakukan. Ini termasuklah sokongan pemakanan seperti anti tambahan untuk membantu kaunter kesan radikal bebas. Menambahkan dengan anti-oksidan SOD, catalase, glutathione dan Coq10 adalah amat disyorkan. Ketuhar gelombang mikro radiasi telah terbukti untuk mengurangkan tahap anti-oksidan ini yang badan biasanya menghasilkan untuk melindungi dirinya. Tahap ini adalah petunjuk yang sensitif dalam tekanan, jangkitan, penuaan dan pelbagai penyakit lain-lain negeri.

Dengan mengambil sebagai pencegahan banyak langkah-langkah yang anda boleh dari cara yang utama, sekunder dan tertier campur tangan, anda akan providng diri anda dan keluarga anda pelbagai lapisan perlindungan daripada mengurangkan tekanan alam sekitar ini moden.

(Ref: Safewireless.org artikel kajian menara bimbit. Lihat buku Dr. Gerald Goldberg, “anda akan meletakkan kepala anda di dalam ketuhar gelombang mikro?’ untuk maklumat lanjut mengenai sokongan pemakanan terhadap RF/gelombang mikro radiasi.)

(Nota: artikel ini dikongsi bersama untuk tujuan pendidikan sahaja dan tidak merupakan nasihat perubatan. Jika anda percaya bahawa anda mempunyai masalah kesihatan, berjumpa dengan doktor atau profesional kesihatan dengan segera.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *