Menamatkan pekerja wassalam

Menamatkan pekerja wassalam

Salah satu tindakan paling sukar yang mana-mana Eksekutif telah mengambil adalah untuk mencari pekerja secara langsung dalam mata dan memberitahu mereka bahawa mereka tidak lagi boleh bekerja untuk Syarikat. Mengetahui bahawa penamatan akan menamatkan pekerja semasa sumber pendapatan, dan sudah pasti menjejaskan mereka dalam beberapa cara sendiri, menjadikannya tak terhingga lebih tertekan untuk menangani tugas. Sebenarnya, walaupun mengekalkan pekerja berkenaan mungkin memudaratkan Kesihatan Syarikat itu sendiri, pemimpin-pemimpin yang banyak menyimpan orang pada lebih lama daripada mereka harus kerana mereka hanya tidak menghadapi menembak mereka. Penamat jisim boleh menjadi lebih tertekan. Untuk mengelakkan kemusnahan dan kekecewaan kerana pekerja-pekerja mereka, banyak syarikat telah menggunakan appalling cukup bermakna membiarkan pekerja mereka tahu skor. Mempertimbangkan Syarikat yang dibenarkan para pekerja untuk tiba di tempat kerja satu pagi hanya untuk mencari kad utama mereka telah dinyahaktifkan dan kunci yang berubah. Atau tempat penjagaan anak di mana ibu bapa tiba untuk mengambil anak-anak mereka pada hari Jumaat sebelum hari buruh dan telah diberitahu bahawa ini adalah hari terakhir penjagaan hari akan terbuka. Kakitangan tidak dimaklumkan sehingga hari itu, dan ibu bapa tidak tahu semua. Lebih buruk lagi, pemilik tempat penjagaan anak pula tidak mengganggu untuk memanggil ibu bapa atau kakitangan yang telah di sekolah pada hari Jumaat untuk memberitahu mereka bahawa sekolah tutup. Jadi mereka datang dengan anak-anak mereka di tunda berikut Selasa untuk mencari pintu dikunci, Beranang dan nota pada pintu. Apa yang membawa pemimpin kepada jenis tindakan ini melampau? Ia tidak diragukan lagi ketakutan, tekanan, kekecewaan dan yang lebih ketara, jumlah kekurangan perhatian dan mengambil berat untuk pekerja-pekerja mereka. Dalam kes-kes di atas, ianya berkemungkinan bahawa Syarikat telah telah mempunyai undang-undang, kewangan, IRS atau masalah lain untuk beberapa waktu dan pemimpin-pemimpin telah tidak berkongsi ini dengan pekerja. Sama ada anda sedang menamatkan pekerja yang tunggal yang hanya tidak “memotong sekarang ini” atau layoff yang besar-besaran, ia adalah penting bahawa pemimpin yang memahami kepentingan menguruskan penamatan dalam cara menghormati dan bertanggungjawab. Apakah cara paling biasa orang akan ditamatkan?

Berikut adalah beberapa contoh:

-Bergantung kepada saiz Syarikat, kadang-kadang untuk menetapkan jam mengendalikan penamatan, sama ada bersendirian atau bersama dengan Pengurus. Ini adalah lebih daripada satu taktik CYA Syarikat daripada sikap yang berguna atau prihatin terhadap pekerja.

-Banyak negeri-negeri akan ‘sesuka hati’ Syarikat, bermakna mereka boleh membakar pada bila-bila masa tanpa sebab. Sesetengah majikan mentafsir yang bermaksud mereka tidak perlu memberi maklum balas kepada pekerja-pekerja yang akan melaksanakan juga, dan oleh itu, apabila mood melanda mereka, mereka hanya menamatkan.

-Lebih besar syarikat mempunyai apa yang telah dipanggil PIP – pelan peningkatan prestasi. Mereka memberikan pekerja berkenaan tiga bulan untuk menunjukkan peningkatan dalam kawasan yang ditetapkan dan jika tidak, mereka akan memberitahu terlebih dahulu bahawa mereka tidak mempunyai pekerjaan. Ini membolehkan Syarikat untuk mudah menamatkan seseorang jika tidak meningkatkan prestasi mereka, dan memberikan pekerja peluang untuk memulihkan isu-isu prestasi.

-Penamatan punca adalah jelas keadaan yang berbeza daripada penamatan kerana syarikat tutup pintu, pengecilan saiz, pengemaskinian atau gabungan/telah diperolehi. Punca adalah apa-apa dari tidak menunjukkan kerja, prestasi yang lemah atau gangguan seksual semata-mata tidak melakukan apa yang dikehendaki. Punca berkaitan isu-isu yang biasanya bermain dengan majikan duduk secara peribadi dengan pekerja dan memberitahu mereka bahawa mereka akan ditamatkan. Dalam kebanyakan kes (walaupun tidak semua) akan datang tidak mengejutkan kepada pekerja kerana mereka telah diberi amaran dan isu yang telah dibincangkan sebelum ini.

-Syarikat telah diketahui untuk menghantar pekerja untuk berita kedudukan mereka yang dihapuskan dalam e-mel. Sesetengah syarikat benar-benar telah menghantar emel letupan (orang-orang bukan individu) untuk kakitangan membiarkan mereka tahu mereka tidak lagi diperlukan dan tidak kembali ke tempat kerja.

Sudah tentu, satu-satunya perkara yang boleh dianggap lebih teruk daripada menembak seseorang pekerja yang tidak melaksanakan keperluan, mengheret turun rakan sekerja dan berleluasa yang menimbulkan kekacauan dengan perniagaan anda, adalah untuk mengelakkan mereka menamatkan. Takut untuk adegan emosi tidak menyebabkan anda memegang seseorang pekerja yang tidak sesuai Syarikat anda.

Bahawa yang berkata, Terdapat cara untuk menamatkan pekerja dengan penuh maruah dan hormat:

-Komunikasi adalah kunci. Jelaskan keadaan-keadaan yang mengelilingi keputusan untuk penamatan tanpa salutan gula keadaan. Hakikatnya masih kebenaran, jadi pastikan tulen dan jujur dalam penjelasan anda. Jika pekerja tidak ditamatkan disebabkan oleh isu-isu prestasi, Biar mereka tahu betapa berharganya kerja mereka telah kepada Syarikat dan bagaimana anda telah dihargai mereka.

-Jika penamatan adalah berasaskan prestasi, pastikan bahawa anda memberi pekerja-pekerja yang jelas dan jujur maklum balas anda. Membincangkan isu prestasi dengan pekerja dan memberi penambahbaikan khusus yang perlu berlaku termasuk tempoh yang mana mereka perlu memasang perkara sekitar – dengan akibat tidak meningkat kepada sesuatu peringkat dinyatakan dengan jelas.

-Menjadi jernih tentang sebab penamatan. Sama ada ia berkaitan dengan prestasi, kekurangan “sesuai” dalam Syarikat, perubahan dalam keperluan organisasi atau layoff yang besar-besaran untuk sebab-sebab kewangan, pekerja mempunyai hak untuk tahu mengapa mereka kehilangan pekerjaan mereka.

-Khusus menjelaskan tempoh masa yang mana mereka berlepas akan mengambil tempat dan apa Syarikat akan menyediakan (jika ada) kepada pekerja (iaitu pemisahan gaji, faedah) selepas mereka meninggalkan Syarikat.

Untuk menunjukkan kebimbangan yang tulen dan menghormati orang-orang anda, ia adalah penting untuk memahami bahawa kebanyakan penamat tidak hasil daripada pekerja-pekerja yang buruk. Kadang-kadang kita mempunyai orang-orang di mana kerja outgrows mereka dan terdapat hanya tiada jawatan yang sesuai untuk meletakkan mereka di dalam Syarikat. Kadang-kadang harapan dan keperluan perubahan Syarikat dan pekerja tidak dapat menyesuaikan dengan harapan baru. Dan, pada masa-masa, anda mungkin mempunyai orang-orang yang hanya tidak dapat melakukan yang terbaik. Ini mungkin berasaskan kemahiran daripada masalah dengan motivasi atau sikap. Pekerja mungkin hanya tidak muat Syarikat. Semua keadaan ini akan menyakitkan untuk pekerja dan juga majikan prihatin.

Menembak seorang pekerja adalah sukar, dan Wilayah dilengkapi dengan emosi kesan sampingan, tetapi jika ia telah dilakukan, anda melakukan diri anda dan perniagaan anda yang disservice besar dengan meletakkan off yang tak dapat dielakkan. Tiap-tiap syarikat perlu membuat keputusan yang sukar mengenai perjawatan; Ia adalah jenis perniagaan. Walau bagaimanapun, jika kita lupa bahawa pekerja adalah rakyat, dengan perasaan, ketakutan, kebimbangan dan Keluarga, kami akan hanya memecat mereka (secara literal dan kiasan). Mungkin ia adalah lebih mudah bagi Syarikat untuk lupa bahawa pekerja-pekerja mereka adalah orang-orang. Sudah tentu, tidak mengambil berat tentang aspek-aspek peribadi penamatan yang membina zon penampan yang melindungi emosi Eksekutif yang dikehendaki melakukan tembakan itu. Lagi satu-satunya cara untuk menamatkan produktif adalah untuk melayan orang dengan rasa hormat dan maruah, tanpa mengambil kira sebab penamatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *