Mempunyai suatu penggantian pinggul

Mempunyai suatu penggantian pinggul

Pembedahan pinggul bukanlah baru. Ia telah berlaku untuk bahagian yang terbaik daripada lima puluh tahun. Di sini kami merumuskan keseluruhan proses.

Kami akan membincangkan di sini sebab Apakah di sebalik penggantian pinggul, setelah apa yang dijangkakan pada masa operasi dan bagaimana untuk mendapatkan diri anda betul-betul secepat mungkin selepas pembedahan.

Sir John Charnley pakar bedah Inggeris terkemuka dianggap perintis pembedahan penggantian pinggul. Kerja-kerja awal beliau membangunkan asas pinggul tiruan yang digunakan semalam sedang dilakukan pada 1960-an.

Sepanjang dekad kemajuan dalam teknik-teknik pembedahan dan bahan-bahan yang telah melihat kepelbagaian di dalam jenis penggantian pinggul. Terdapat Walau bagaimanapun dua jenis yang asas, iaitu cemented dan uncemented. Thie kepentingan ini akan dilindungi seterusnya.

Jadi apabila perlu anda pertimbangkan mempunyai penggantian pinggul?

Ia benar-benar sahaja boleh dilakukan dengan sama ada suatu penggantian pinggul akan meningkatkan kualiti hidup anda. Anda juga mungkin perlu membincangkan perkara ini dengan doktor atau pakar bedah anda untuk menentukan sama ada mempunyai wil penggantian pinggul yang membantu anda.

Mengapa orang memerlukan penggantian pinggul?

Punca yang paling biasa di sebalik memerlukan penggantian pinggul merupakan artritis hip, terutamanya osteo artritis. Dari semasa ke semasa bersama memakai dan kurang mampu melaksanakan peranannya.

Tanda-tanda dan gejala-gejala kemerosotan pinggul

Pesakit ARMD pinggul sering berjalan kaki dengan limp yang ketara, biasanya condong ke sisi menyakitkan kerana mereka mengambil berat pada pinggul di dalam soalan. Pergerakan di bahagian sendi, terutamanya ke belakang (Lanjutan), sisi (penculikan) dan pergerakan berputar menjadi menyakitkan dan terhad. Kesakitan sering kali digambarkan sebagai sakit yang mendalam yang boleh dirasai di punggung, pinggul, paha dan lutut.

Pembedahan

Terdapat banyak variasi dalam pembedahan yang sebenar dan pakar bedah yang berbeza lebih suka teknik yang berbeza. Pembedahan adalah penyingkiran Ketua degenerate tulang paha dan menggantikannya dengan implan prostetik soket baru atau acetabulum dalam pelvis. Anda akan mempunyai sendi pinggul yang benar-benar baru.

Apa yang boleh dijangkakan selepas pembedahan

Selepas operasi anda, ianya berkemungkinan bahawa anda akan mempunyai Parit untuk mengalih keluar sebarang pendarahan dari pinggul yang. Anda juga mungkin akan pada beberapa bentuk analgesia dan mungkin darah ubat-ubatan yang menipis.

Anda akan berkemungkinan besar digalakkan oleh ahli terapi fizikal anda untuk melakukan soime katil mudah senaman untuk mengekalkan peredaran yang baik dan membantu pemulihan anda tidak lama lagi selepas operasi anda.Dalam tempoh dua hari pertama pembedahan anda akan biasanya dibantu oleh ahli terapi anda bangun dari tidur dan berjalan kaki.Pada mulanya ini mungkin jarak yang kecil tetapi ini akan meningkatkan secara beransur-ansur dari masa ke masa. Anda mungkin memerlukan topang atau walaupun kerangka yang pada mulanya tetapi kerana anda mendapat lebih yakin terhadap hari yang akan datang dan minggu anda akan dapat ini nasihat daripada ahli terapi anda Buang.

Uncemented pinggang biasanya memerlukan tempoh enam minggu dengan berat badan yang berkurangan di kaki. Topang adalah merupakan cara untuk mencapai ini. Hip yang dijalan Walau bagaimanapun adalah dapat mengambil berat badan penuh buat kali pertama anda boleh bangun supaya anda dan ahli terapi anda berapa lama anda Teruskan dengan berjalan kaki bantu.

Selepas pembedahan, anda akan digalakkan untuk berjalan secara teratur dan betul. Ini telah sekian lama telah dianggap cara terbaik memulihkan selepas penggantian pinggul. Rejim senaman yang khusus tidak biasanya menyokong selepas penggantian pinggul.

Ia adalah penting bahawa anda mengelak daripada jawatan-jawatan tertentu dan tindakan untuk mengelakkan kemungkinan yang kepalanya yang begitu pinggul anda. Merentasi kaki anda atau dibengkokkan berlebihan pada pinggul yang tidak diberitahu. Kedua-dua jawatan ini khususnya jika ia dilakukan bersama-sama dan terutamanya jadi dengan berat di kaki dianggap jawatan paling berkemungkinan untuk mengakibatkan sejagat yang.

Didapati juga bahawa kaki anda beroperasi akan merasakan seolah-olah ia lebih lama daripada yang lain. Ini tidak semestinya kes itu dan sensasi ini biasanya akan hilang dalam bulan yang akan datang.

Pesakit dinasihatkan rutin untuk memakai stoking anti-embolism selama enam minggu pertama untuk mengurangkan kemungkinan untuk Embolisme. Walaupun agak jarang berlaku ia boleh mengancam nyawa dan perasaan breathless atau kurang sihat boleh menjadi tanda bahawa anda sedang menderita borang keadaan tersebut. Jika ini adalah kes perubatan atteention harus dicari sebagai kecemasan.

Anda akan dapat bermain golf, tarian dan berjalan kaki serta banyak aktiviti-aktiviti lain yang biasa selepas operasi anda. Sukan yang agresif yang berintensiti tinggi dan bersifat hubungan atau jarring tidak disyorkan Walau bagaimanapun.

Jangan lupa ia boleh menjadi yang baik beberapa bulan dan sehingga dua tahun dalam kes-kes terutamanya jika anda mempunyai pinggul yang uncemented sebelum anda mencapai potensi sebenar anda lagi. Jadi kesabaran adalah satu kemestian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *