Memperbaiki kehidupan anda dengan pemakanan Ayurveda

Memperbaiki kehidupan anda dengan pemakanan Ayurveda

Perubatan konvensional membentuk asas kehidupan kita. Tetapi dalam tergesa-gesa untuk medicate diri kita, kebanyakan kita lupa bahawa kita perlu meningkatkan tahap kesihatan kita secara umum oleh makan makanan semulajadi dan meningkatkan jumlah senaman yang kita lakukan. Ubat-ubatan konvensional akan merawat penyakit terlebih dahulu dan kemudian nudge anda ke arah perubahan gaya hidup tetapi Ayurveda adalah benar-benar berbeza. Kebanyakan kaedah alternatif perubatan memberi tumpuan kepada penjagaan kesihatan dan badan yang lengkap untuk mencegah penyakit berbanding merawat penyakit. Pencegahan membentuk asas Ayurveda dan ia seolah-olah bekerja.

Apa itu Ayurveda?

Ayurveda merupakan satu kaedah yang amat popular dan purba perubatan yang diamalkan di India. -Cepat serba masa, di mana orang lebih suka untuk makan hidangan yang tersedia dan makan di mana, Ayurveda tumpuan kepada makanan tertentu yang bertujuan untuk suapan minda, badan dan jiwa. Dalam Ayurveda, makanan disediakan mengikut peraturan yang telah ditetapkan yang mana juga bertindak sebagai ubat-ubatan untuk meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

Bagaimana baki Ayurveda badan?

Ayurveda dianggap aliran rawatan yang holistik. Pengamal dahulu mendiagnosis solek fizikal, mental dan rohani seseorang. Ini dirujukkan sebagai prakruti itu atau Perlembagaan individu. Pengamal Ayurveda mula mempertimbangkan prakruti individu dengan mengkaji beberapa faktor seperti tanda-tanda Astrologi, genetik, masa lahir, musim kelahiran, kelahiran lokasi, dan sebagainya.

Mereka juga mengambil kira lima elemen dunia: bumi, api, angin, air dan angkasa sebagai penyumbang-penyumbang yang penting kepada fizikal yang membentuk individu. Unsur-unsur ini boleh didapati dalam kuantiti yang berbeza individu dan ini membawa kepada perbezaan dalam watak dan perangai dan mereka dipanggil sebagai doshas. Doshas utama yang tiga akan Vata, Pitta dan Kapha. Kebanyakan orang mempunyai satu elemen yang utama dengan unsur-unsur lain yang lemah. Disebabkan oleh elemen utama, orang ramai boleh stabil seperti unsur bumi, short-tempered seperti unsur kebakaran, tenang seperti unsur air, dan sebagainya. Ayurveda mempercayai bahawa semua elemen-elemen ini (atau doshas) boleh seimbang dalam tubuh manusia. Mengubahsuai unsur-unsur yang didapati dengan Khas persediaan makanan Ayurveda yang akan membuang toksin tambahan semasa meningkatkan kecergasan keseluruhan badan.

Bagaimanakah Ayurveda pengamal mengurus ini makanan prinsip?

Sebaik-baiknya, Ayurveda mengesyorkan penanaman makanan anda sendiri melalui kaedah penanaman organik yang bebas daripada bahan kimia dan racun perosak. Makanan yang diproses adalah tinggi dalam bahan kimia, Racun rumpai, bahan pengawet, bahan perisa tambahan dan pelbagai bahan kimia lain yang mencemarkan badan dan amat sukar untuk mengeluarkan bahan. Anda mungkin tidak mampu menanam makanan sendiri tetapi apa yang boleh anda lakukan adalah mencari sumber yang menyediakan makanan yang segar dan bebas bahan kimia.

Ayurveda makanan baki doshas ini dengan mengimbangi enam Kumpulan utama rasa makanan: manis, masam, pahit, masin, kesemak dan pedas. Rasa setiap boleh mempengaruhi dosha pesakit dan sempurnakan. Hasilnya, pengamal akan mula menilai dosha pesakit dan kemudian mencadangkan senarai makanan yang perlu dimasukkan ke dalam diet harian. Pengamal juga menasihati buah-buahan dan kekacang yang boleh dimakan mentah untuk mendapatkan manfaat yang tertinggi. Kebanyakan pengamal akan menerangkan dosha anda kepada anda dan menggunakannya untuk menjelaskan apa-apa keadaan perubatan yang kronik yang mungkin anda miliki. Memahami dosha anda dan makanan yang anda telah ditetapkan benar-benar boleh membantu untuk memperbaiki keadaan perubatan anda kronik serta kesihatan anda jangka panjang.

Senarai makanan untuk setiap Dosha Agung

Vata Dosha dicirikan oleh petite bingkai dan jenis badan yang biasanya lebih kecil saiznya. Pesakit-pesakit ini biasanya mempunyai masalah dengan penghadaman yang mengakibatkan sembelit, cirit-birit, kembung, kembung dan eructation. Ayurveda doktor mengesyorkan pengambilan barangan hangat, segar makanan dimasak rumah yang mempunyai rasa yang lebih manis, masam dan masin. Vata doshas adalah dilarang daripada memakan makanan yang panas, sejuk dan mentah perkara-perkara yang boleh memburukkan lagi masalah penghadaman.

Pitta Dosha dicirikan oleh kuat keupayaan penghadaman dan selera makan yang baik. Walau bagaimanapun, pesakit mungkin mempunyai kecenderungan untuk peningkatan penyakit-penyakit keradangan, keasidan dan keadaan kronik jangka panjang. Untuk ini dosha, adalah disyorkan bahawa pesakit mengelakkan semua makanan yang berlemak, berminyak dan deep-fried yang boleh meningkatkan masalah keasidan. Makanan item kaya dengan septik, rasa pahit dan manis yang disyorkan untuk pesakit-pesakit ini.

Kapha Dosha dicirikan oleh sistem penghadaman yang lembap yang ditemuinya dalam obesiti dan jenis badan besar. Bagi pesakit-pesakit ini, makanan yang sederhana yang rendah dalam gula, lemak dan minyak yang disyorkan. Buah-buahan segar dan sayur-sayuran yang mudah untuk dihadam dan banyak air dianggap sebagai yang terbaik untuk Kapha dosha individu. Mereka juga boleh menambah barangan makanan kesemak, pedas dan pahit mereka untuk membantu penghadaman mereka.

Makanan Ayurveda dan sifat-sifat penyembuhan yang mereka

Pelbagai pilihan makanan yang disyorkan untuk mereka sifat-sifat penyembuhan. Sebagai contoh, di bawah ini disebut makanan dianggap sesuai untuk mengimbangi doshas.

• Tarikh dan Rajah adalah kaya dengan vitamin dan mineral dan mereka sangat bermanfaat untuk mana-mana dosha. Mengambil satu atau dua sehari dianggap yang bermanfaat.

• Mung kacang akan mudah dihadam dan sangat berkhasiat apabila digabungkan dengan nasi.

• Lassi adalah minuman berasaskan yogurt yang dibuat dengan menambah dua bahagian air kepada satu bahagian yogurt. Ia adalah sumber yang kaya probiotics, vitamin dan mineral. Bagi yang rasa eksotik yang sedikit, anda boleh menambah serbuk buah pelaga, kulit kayu manis atau gula.

• Direbus dan disejukkan lembu susu yang sesuai sebagai revitalizers yang dan ia perlu diambil setiap hari. Pesakit-pesakit yang tidak toleran laktosa perlu memilih alternatif yang lebih sihat.

• Badam adalah makanan yang super dosha apa-apa. Mereka perlu dicelur dan berkulit sebelum dimakan.

• Halia sering dirujuk sebagai satu ubat yang sejagat. Ia boleh mengurangkan toksin badan dan memperbaiki penghadaman. Halia ini sangat berguna terutamanya untuk marah perut dan loya.

• Buah-buahan yang bermusim, sayur-sayuran dan air boleh dimakan dalam jumlah yang terhad. Ini adalah kaya dengan mineral semulajadi dan mereka adalah sangat baik untuk kesihatan.

Ubat-ubat herba semula jadi

Makan diet yang seimbang adalah penting dalam Ayurveda tetapi anda boleh juga digabungkan dengan persediaan-persediaan Ayurveda yang ditempah khas. Sebagai contoh, Di-Gest herba adalah indah pencernaan dan detoxifier.

Organik Digest nada juga dianggap baik untuk penghadaman kerana ia membersihkan keluar toksin. Ia juga bertindak seperti julap sederhana dan ia boleh digunakan secara selamat untuk jangka masa yang lama.

Kami cadangkan anda menghubungi pengamal Ayurveda pakar yang boleh membimbing anda mengenai apa yang perlu dilakukan dan apa yang anda makan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *