Mempelbagaikan rumah Kesihatan, penjagaan rumah dan kandang Perkhidmatan untuk menjamin masa depan kewangan anda, agensi

Mempelbagaikan rumah Kesihatan, penjagaan rumah dan kandang Perkhidmatan untuk menjamin masa depan kewangan anda, agensi

Adakah anda pernah mendengar nasihat untuk tidak meletakkan semua telur anda dalam satu bakul? Dan nasihat yang baik, terutamanya jika anda adalah sebuah agensi yang rumah Kesihatan, penjagaan rumah atau kandang. “Meletakkan semua telur anda dalam satu bakul” rumah Kesihatan, penjagaan rumah atau kandang industri bermaksud mempunyai hanya satu jenis perniagaan. Dalam persekitaran hari ini, satu cabang perniagaan merupakan satu laluan berbahaya untuk berjalan kaki. Sudah kita telah melihat luka yang berulang-ulang untuk formula balik rumah Kesihatan, dan kandang adalah di bawah pengawasan dan mungkin akan melihat beberapa bahagian yang agak dramatik di masa hadapan. Beberapa agensi penjagaan rumah (peribadi gaji) akan melihat penurunan dalam kedua-dua klien dan jam, serta. Hanya sebagai Mantra “lokasi, lokasi, lokasi” dikutip untuk kejayaan perniagaan, kepelbagaian adalah sama bagi agensi-agensi dalam industri rumah Kesihatan, penjagaan rumah dan kandang.

Sebagai sebuah agensi kesihatan rumah atau kandang, anda mungkin akan bertanya bagaimana anda boleh mempelbagaikan. Anda telah mengambil insurans peribadi, banyak yang walaupun tidak menampung perbelanjaan anda. Di mana anda boleh mempelbagaikan?

Tahun lalu, agensi-agensi kesihatan rumah yang banyak melabur dalam Perkhidmatan tugas peribadi. Malangnya, ramai di antara mereka yang cuba untuk menjalankan agensi-agensi ini dengan cara yang sama mereka berlari Agensi Bertauliah-Medicare. Ini ternyata kurang dari kejayaan kewangan mereka, dan hasilnya, kebanyakan agensi ditutup agensi Pay peribadi mereka atau menjualnya. Saya adalah salah seorang pentadbir yang menjalankan kedua-dua jenis agensi. Mujurlah, Perbadanan yang dimiliki agensi itu saya berjaya memahami perbezaan yang diperlukan untuk berjaya menjalankan perniagaan sangat berbeza dua ini. Hasilnya, struktur dalaman dan sistem gaji peribadi dijalankan dengan kakitangan yang sama sekali berbeza dan prosedur. Mujurlah, agensi persendirian Pay adalah satu kejayaan kewangan dan rakan niaga yang besar untuk perniagaan Medicare.

Dalam persekitaran hari ini, ia mungkin menjadi bijak untuk agensi-agensi Medicare untuk melihat semula industri Pay peribadi dan melabur dalam satu lagi cabang perniagaan yang tidak akan tertakluk kepada perubahan CMS. Ini memegang benar bagi Medicare Laman Utama kesihatan dan agensi-agensi kandang. Peluang-peluang di sebuah agensi Pay peribadi yang tidak berkesudahan. Perkhidmatan yang ditawarkan adalah seperti terbuka dan luas kerana masyarakat berkhidmat akan menyokong. Dengan menggunakan pengajaran yang dipelajari daripada percubaan sebelum ini dalam mempelbagaikan Pay peribadi, baris baru perniagaan membuat perbezaan di antara yang masih hidup dan berkembang.

Bagi agensi-agensi persendirian Pay (penjagaan di rumah), kepelbagaian adalah hanya sebagai penting. Dengan hanya satu atau dua baris Perniagaan, anda akan sangat mungkin mempunyai beberapa turun masa dengan kehilangan hasil. Kepelbagaian Perkhidmatan ini membantu untuk mengurangkan kesan kemerosotan ke atas penjagaan peribadi atau berlakunya perkhidmatan anda. Terdapat begitu banyak peluang di arena Pay peribadi, ia benar-benar adalah satu perkara dan mencari pasaran anda yang akan menyokong pembangunan dalam apa-apa cara bahawa pelanggan-pelanggan anda akan lihat nilai dan membeli.

Selama ini saya telah melihat beberapa sangat kreatif dan inovatif Pay peribadi agensi pemilik mewujudkan perkhidmatan yang benar-benar unik yang diterima baik oleh masyarakat mereka. Salah satu agensi mempunyai talian perkhidmatan yang sangat berdaya maju dalam pelayaran sahabat. Mereka mempunyai penduduk kanan tinggi akhir yang digunakan untuk pelayaran, tetapi kerana penurunan dalam Kesihatan dan kebolehan, ramai warga tua yang tidak mampu bergerak. Agensi ini dibangunkan kontrak dengan garisan utama pelayaran di mana mereka diberikan penjagaan peribadi pekerja atau mati yang disertai bahagian kanan pada pelayaran. Pelanggan dibayar untuk semua perbelanjaan berkaitan pelayaran serta kadar berlakunya harian Pembantu tersebut. Dilaporkan masa yang besar telah diberikan oleh semua.

Agensi lain membangunkan satu program ibu dan Babe yang melayani dengan bilangan keluarga yang muda, berpendidikan di kawasan geografi yang besar. Program mengekalkan Perkhidmatan pemulangan OB-GYN, yang membuat lawatan pertama ke rumah hari setelah ibu dibenarkan keluar hospital. Pembantu, yang doula yang terlatih, juga disertakan dalam RN pada Lawatan pertama. Perkhidmatan yang telah diikat sama ada 5 atau 7-hari, 12 jam/sehari pakej yang termasuk lawatan RN dan hari-hari 5 atau 7 Pembantu Khas. Pembantu yang bukan sahaja mengambil berat untuk ibu dan bayi, tetapi cenderung kepada anak di rumah dan lain-lain, baru ibu dan bayi mempunyai ikatan masa. Pembantu yang dirancang dan dimasak dalam menu dan pula pakaian dan cahaya pembersihan supaya ibu dapat berehat. Program ini, seperti yang disebutkan, dijual sebagai pakej dan dibuat Hadiah hebat pancuran mandian. Pembantu ini adalah disediakan pada kadar setiap jam untuk meneruskan perkhidmatan luar pakej jika ingin Keluarga, atau perkhidmatan boleh dibeli oleh keluarga secara langsung namun lama mereka diperlukan.

Seperti yang anda lihat, ada had untuk agensi anda yang boleh memberikan. Dengan sewajarnya due diligence dan keupayaan untuk mendengar apa yang komuniti anda adalah mencari dan bersedia untuk membayar, anda boleh melakukan apa-apa. Jika anda sudah bersedia untuk merancang masa depan kewangan yang lebih selamat bagi agensi anda, hubungi kami semalam untuk membincangkan banyak pelbagai peluang yang akan menunggu anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *