Memohon pelan senaman yang berkesan dengan Dumbbells dan Barbells untuk mendapatkan otot yang luar biasa

Memohon pelan senaman yang berkesan dengan Dumbbells dan Barbells untuk mendapatkan otot yang luar biasa

Satu perkara yang sangat baik mengenai angkat berat adalah hakikat bahawa ia tidak menuntut penggunaan gear latihan yang mahal. Bagi peralatan kecergasan, yang digunakan untuk latihan berat terdapat item senaman paling asas yang disediakan semalam. Anda boleh mencapai faedah-faedah yang lengkap latihan berat badan dengan hanya menggunakan sepasang dumbbells atau bahkan barbell bersama-sama dengan program senaman yang baik.

Barbells adalah alat bina badan yang popular bagi individu yang ingin membangunkan dada mereka, biceps, deltoids, forearms serta di belakang. Mereka boleh juga digunakan untuk mempertingkatkan kesan latihan kaki. Barbells adalah Bar logam biasanya pepejal dengan beban berat besi yang dipasang pada setiap sisi. Bar mungkin lurus atau selesa untuk cengkaman yang mudah. Mereka biasanya bermula dengan serendah 5-10 kg, berat yang sangat sesuai untuk pemula. Sebagai anda bergerak dengan sesi senaman, anda boleh menambah pemberat. Terdapat pelbagai jenis latihan dumbbell dan barbell yang direka untuk membangunkan bahagian-bahagian badan yang berbeza.

Jika anda mencari senaman yang akan memaksa anda untuk meningkatkan jisim otot sambil meningkatkan bentuk lengan anda, langkah rutin yang terbaik adalah kerinting asas yang berat. Dedah ini mudah, selain mensasarkan biceps anda juga boleh membangunkan kumpulan otot lain di dada anda, bahu dan belakang, serta banyak otot penstabil. Senaman dedah ini juga adalah sesuai untuk pemula.

Terdapat pelbagai rutin senaman yang menggabungkan pergerakan kumpulan otot yang berbeza dalam badan. Lif mati mudah boleh memberi tumpuan untuk otot belakang, hamstrings termasuk abdominals yang lebih rendah. Satu lagi contoh ialah mencangkung itu. Rutin senaman ini akan membolehkan anda untuk bekerja anda kaki lebih rendah, quadriceps, otot-otot abdomen serta otot-otot bahagian belakang. Bersama-sama dengan pelan senaman yang sesuai, peralatan gimnasium yang mudah seperti dumbbells atau barbells boleh memberi anda senaman yang lengkap untuk pelbagai bidang badan anda.

Tetapi sentiasa ingat bahawa sebelum mana-mana ia adalah satu prosedur yang standard untuk sentiasa betul hangat dan meregangkan otot-otot anda. Anda boleh bermula dengan rutin kardio yang memanaskan kumpulan otot. Menunggang basikal pegun untuk 10-20 minit pada kelajuan perlahan akan juga menghangatkan tisu-tisu otot. Lakukan regangan beberapa dan betulkan rutin pernafasan sebelum dan selepas setiap program yang lengkap.

Di samping itu, ia adalah penting bahawa anda mencegah kecederaan dengan kaedah yang betul dan kedudukan yang betul. Postur badan yang betul, jarak dan pelaksanaan akan bukan sahaja mengurangkan kemalangan tetapi juga membantu anda untuk bekerja dalam kumpulan otot yang betul. Jangan lupa mulakan dengan berat dumbbell atau barbell ringan beban dan secara beransur-ansur menambah lebih banyak anda bergerak dan pastikan untuk bertanyakan seorang jurulatih yang profesional untuk membantu anda semasa peringkat pertama latihan angkat berat anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *