Memilih kerjaya anda dengan bijak dengan ujian kebolehan

Memilih kerjaya anda dengan bijak dengan ujian kebolehan

Jika anda sedang bergelut dengan banyak kerjaya pilihan lebih awal daripada anda seperti futures trading, mengajar, menulis, mendidik maka anda mungkin mahu untuk mengambil ujian kebolehan untuk membantu anda memutuskan apa yang anda akan mampu untuk menjadi lebih baik. Setiap orang mempunyai satu set yang unik kemahiran yang menetapkan mereka untuk berjaya dalam bidang tertentu. Ujian boleh diambil untuk membuat keputusan sama ada dagangan hadapan komoditi atau sekolah perubatan harus di masa depan anda. Kerana begitu ramai pelajar-pelajar kolej atau cantuman profesional tidak mempunyai idea apa yang mereka harus lakukan seterusnya, banyak digunakan untuk pelbagai pekerjaan. Tetapi untuk mencipta satu resume yang hebat dan surat lamaran, ia adalah satu idea yang baik untuk setiap prospek yang mempunyai kefahaman yang baik tentang apa yang dia itu sendiri mampu. Tugas paling sukar untuk memilih kerjaya yang tidak perlu menjadi sukar. Benar-benar, setiap seorang daripada kita gravitates ke arah bidang tertentu kerana setiap salah satu daripada kami dilengkapi dengan kemahiran dan bakat yang unik kita sendiri.

Pertama, memikirkan Apakah minat anda. Ini tidak perlu kerja berkaitan, anda boleh berkaitan minat anda untuk pasaran kerja sebaliknya. Walaupun ramai di antara kita settle untuk kurang, mempunyai kerjaya yang kami minat, perkara besar. Dengan bekerja dalam bidang yang menggembirakan kami, kami akan lebih bersedia untuk bangun dan pergi ke tempat kerja setiap hari. Kejayaan selalunya ditentukan oleh berapa banyak kita menikmati kerja kami; kami lebih peduli tentang apa yang kita lakukan jika kita menikmati melakukannya.

Selepas anda telah mempertimbangkan kepentingan dan personaliti anda sendiri, ia adalah masa untuk mengambil ujian kebolehan. Ujian ini akan mengukur prestasi dalam pelbagai bidang yang berbeza. Banyak aspek ujian mengambil tester yang akal dan kefahaman yang asas pertimbangan. Takers ujian akan dinilai berdasarkan keupayaan mereka untuk memahami perkataan bertulis, masalah angka dan asas matematik. Ujian ini juga meneliti visualisasi spatial dan persepsi terhadap bentuk dan corak seperti yang dilihat dalam 3D. Kemahiran teknikal juga diambil kira. Takers ujian akan dinilai berdasarkan keupayaan teknikal, keupayaan untuk berfikir dengan cepat dan keupayaan untuk memproses maklumat dengan tepat mereka.

Ujian kebolehan kerjaya diberi melalui pelbagai kemudahan yang berbeza. Mereka boleh didapati dalam talian, tetapi selalunya ujian yang diperolehi dalam talian tidak memberikan hasil yang terbaik. Pusat Perancangan Kerjaya di Universiti adalah antara tempat terbaik untuk mendapatkan ujian tersebut, kerana ia boleh menjadi berguna untuk mengambil satu yang ditadbir oleh seorang profesional. Jika tidak, anda adalah seorang pelajar, semak dengan kolej komuniti di kawasan anda dan lihat sama ada mereka menawarkan ujian kebolehan untuk nonstudents. Kolej Komuniti dijangka akan menawarkan ujian dengan harga yang berpatutan dan boleh ditemui di county apa saja seluruh negara.

Selain memberitahu anda Apakah jenis kerjaya yang tepat untuk anda, ujian kebolehan akan menyerlahkan bahagian yang perlu diperbaiki. Ingatlah, tiada ujian muktamad: kita sentiasa belajar dan memperbaiki, dan jika anda merasakan bahawa terdapat kawasan-kawasan yang anda mesti mengukuhkan, ujian kebolehan ini akan membantu anda memahami kelemahan sendiri sedikit lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *