Memilih Juruukur bot yang betul amat penting apabila membeli A digunakan bot

Memilih Juruukur bot yang betul amat penting apabila membeli A digunakan bot

Ukur kapal layar sebelum membuat keputusan akhir pembelian anda adalah penting. Anda perlu tahu apakah jenis keadaan bot sedang dan sama ada sistem yang semua berada dalam keadaan yang baik. Kaji selidik ini adalah bertujuan untuk melindungi anda daripada kejutan-kejutan yang tidak menyenangkan.

Kebanyakan insurans marin dan Syarikat-syarikat kewangan akan bertegas dalam kajian tidak lebih daripada tiga bulan sebelum mereka akan menginsuranskan atau membiayai sebuah kapal. Periksa terlebih dahulu bahawa insurans dan syarikat kewangan anda akan menerima pilihan Juruukur anda.

Sebaik sahaja anda dan Penjual telah dijelaskan pada harga dan anda akan memiliki satu pembelian dan Perjanjian Penjualan yang ditandatangani oleh anda dan Penjual, kapal layar kemudian diambil dari pasaran sehingga anda membuat keputusan untuk membeli. Wang deposit anda adalah selamat Bercutilah dalam akaun escrow broker kapal layar anda. Perjanjian Pembelian itu membolehkan tingkap biasanya dua hingga empat minggu anda mempunyai kapal-kapal yang diperiksa.

Setiap bot perlu dikaji sebelum anda meletakkan Wang Tunai anda sukar diperolehi dan mengambil milik; ini termasuk bot-bot baru yang hanya telah dihantar dari pembina. Saya tidak bertemu sebuah bot yang baru lagi yang tiba dalam keadaan yang sempurna dengan semua sistem yang bekerja dan semua kelemahan diperbetulkan. Apungan suis tidak berfungsi, enjin kenderaan tidak selamat, nama samaran dalam Gelcoat itu tidak ditetapkan, skru yang hilang dan seterusnya. Saya telah melihat lima laman senarai barang-barang yang perlu ditetapkan pada bot baru yang perlu diluluskan oleh penternak. Mendapat satu kaji selidik yang dilakukan akan menjimatkan wang yang banyak dan sering kali bulan gangguan dalam tuntutan jaminan.

Untuk enjin Ukur dan Ukur badan am yang disyorkan; ini memerlukan dua Juruukur. Kajian enjin ini perlu dilakukan oleh seorang mekanik yang layak bagi jenis enjin pada kapal layar. Mempunyai Juruukur enjin generator serta memeriksa. Pengalaman saya telah yang paling am atau Juruukur badan akan dapat mengesyorkan Juruukur enjin jika anda tidak mempunyai keutamaan peribadi.

Ia adalah berguna untuk diingat apabila selecting orang untuk membantu anda dalam bot anda membeli untuk mencuba dan memilih mereka yang mempunyai sebarang konflik kepentingan dalam bekerja untuk anda. Contohnya, meminta peniaga tempatan untuk enjin jenis bot yang anda beli untuk melakukan kaji selidik enjin yang tidak mungkin pilihan yang paling membantu. Bot baru anda adalah perniagaan baru yang berpotensi untuk dealer enjin itu di masa depan pembaikan dan penyelenggaraan. Enjin tersebut boleh mendapatkan Rang undang-undang kesihatan yang bersih semasa kaji selidik itu hanya untuk anda menemui mereka memerlukan rombakan utama apabila anda mengambil penghantaran. Ia mungkin satu pilihan yang bijak untuk memilih seorang mekanik yang layak untuk melakukan pemeriksaan yang bukan peniaga tempatan untuk enjin tersebut.

Ketua atau Juruukur badan inspects semua sistem-sistem lain di kapal tersebut. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada keadaan badan dan dek, gear berjalan, peralatan, perabot, bilge pam, dan sistem sanitasi.
Sailboat pembeli juga mahu mengupah seorang Juruukur aktiviti di pelantar. Aktiviti di pelantar Juruukur telah khusus pengetahuan dalam aktiviti tetap di pelantar, dek perkakasan dan layar yang Juruukur am biasanya tidak mempunyai. Untuk mencari seseorang yang berkelayakan untuk memeriksa sailboat yang memanipulasi Daftar belayar terdekat loft atau bertanya pada Kelab kapal layar tempatan anda.

Jika anda tidak tahu Juruukur yang secara peribadi, mempunyai broker kapal layar anda merujukkan anda kepada seseorang. Saya selalu cadangkan tiga atau empat Juruukur kepada pelanggan-pelanggan saya yang memilih untuk memastikan tiada sebarang konflik kepentingan yang dilihat. Ia berdiri dengan alasan bahawa jika saya mempunyai kepentingan anda membeli bot supaya saya boleh memperolehi komisen, maka saya seharusnya tidak boleh memberitahu anda yang akan menjadi pilihan terbaik anda dalam mengesahkan keadaan bot di bawah pertimbangan. Anda harus seorang yang disyaki sedikit jika broker anda menegaskan bahawa anda menggunakan Juruukur beliau mengesyorkan. Apabila bot ini terletak di sebahagian dunia yang saya tidak biasa dengan saya akan menghubungi seorang rakan sekerja broker yang berfungsi dalam lokasi itu bagi cadangan.

Anda juga boleh melakukan carian anda sendiri untuk Juruukur yang dengan pergi ke laman web di negara Persatuan daripada laut Juruukur (NAMS) atau dalam masyarakat yang bertauliah Marin Juruukur (SAMS). NAMS memerlukan ahli-ahli mereka untuk mempunyai beberapa tahun pengalaman dan bahawa mereka menghadiri bengkel dan seminar untuk mengemaskini kemahiran mereka. Anda boleh menggelintar Juruukur di kawasan anda atau berhampiran dengan lokasi kapal yang anda hendak beli. Mencari seseorang dengan bot jika anda boleh sebagai Juruukur akan mengenakan bayaran mengikut jam untuk perjalanan.

Tinjauan hari adalah hari Kiamat! Tinjauan hari biasanya mempunyai anda mesyuarat dengan Juruukur anda, Penjual atau wakilnya, seseorang untuk mengendalikan kapal layar sepanjang hari, dan broker kapal layar anda jika anda menggunakan salah satu. Kaji selidik pada kecil ke kapal layar saiz sederhana biasanya boleh dicapai dalam masa kurang daripada satu hari. Kapal-kapal yang lebih besar boleh mengambil masa selama seminggu untuk memeriksa semua sistem.
Mengatur dengan limbungan bot yang mempunyai kapal layar yang merujuk keluar pada hari kajian supaya segala-galanya di bawah garisan boleh diperiksa. Anda akan perlu memberitahu Pengurus Taman apabila hendak bot yang merujuk dan saiz dan membuat kapal.

Jadual hari Ukur akan mempunyai semua orang perkara pertama mesyuarat pada bot pada waktu pagi untuk memulakan kajian ini. Juruukur mahu kerja bilik enjin ketika enjin sejuk. Apabila kerja-kerja itu siap bot lari ke jarak daripada kemudahan yang anda telah pilih. Bot merujuk untuk memudahkan pemeriksaan segala-galanya di bawah garisan. Ini termasuk dalam badan struts, aci dan galas, props, melalui kelengkapan badan dan apa-apa lagi yang lurks di bawah sana.

Ambil perhatian bahawa anda sentiasa perlu berkeras dalam bot yang sedang merujuk. Saya masih ingat beberapa tahun yang lalu untuk Ukur Motoryacht 57-kaki yang agak baru di Miami, am Kami mengambil bot untuk laut dalam percubaan dan kemudian Sandarkan Sungai Miami yang boatyard. Apabila kapal layar adalah merujuk kami mendapati bahagian badan kapal di bawah garisan kira-kira 3 kaki x 6 kaki telah delaminated semasa percubaan laut. Panggilan kepada pembina di Seattle mengesahkan bahawa mereka akan membayar untuk pembaikan dan re-inspection dan penjualan yang pergi ke penutup. Jika kita tidak melakukan jarak keluar, pelanggan saya akan mendapati masalah pada Lawatan boatyard beliau seterusnya. Yang akan berkemungkinan mengakibatkan saman undang-undang atau beberapa jenis tindakan undang-undang yang melibatkan beberapa orang. Jelas Pelajaran di sini adalah untuk sentiasa, sentiasa mempunyai satu pemeriksaan yang dilakukan di bawah garisan.

Kapal layar diletakkan kembali di dalam air laut yang perbicaraan dan penyiapan kajian ini. Bersedia untuk membayar semua Juruukur sebelum mereka meninggalkan kapal layar di penghujung hari. Anda juga perlu membayar untuk jarak yang keluar sebelum kapal tersebut diletakkan kembali di dalam air.

Kebanyakan Juruukur akan memberikan anda satu laporan penemuan mereka sepanjang hari dengan ringkasan lisan sebelum meninggalkan kapal layar. Yang akan disusuli oleh laporan bertulis oleh e-mel dan satu salinan dengan siput mel secara amnya dalam masa beberapa hari bergantung kepada saiz bot dan tempoh kajian ini.

Kelebihan mempunyai kedua-dua penyenaraian dan menjual broker yang hadir pada kajian ini adalah bahawa anda boleh sering berunding untuk item Baiki penjual yang datang semasa kaji selidik itu, atau meminta pengurangan harga yang sesuai – dengan serta-merta.

Apabila anda menerima keputusan kaji selidik yang anda akan mempunyai maklumat yang diperlukan untuk membuat keputusan untuk menerima kapal tersebut kerana, bertanya isu-isu tertentu yang diperbetulkan sebelum menerima kapal layar atau menolak bot dan deposit anda kembali.

Sebaik sahaja kajian yang pembaikan telah selesai mempunyai Juruukur asal anda re-inspect bot untuk mengesahkan bahawa pembaikan yang telah dilakukan untuk spesifikasi. Apabila mereka telah selesai pada pembaikan anda boleh meneruskan untuk menutup.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *